Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Norppatutkija Tero Sipilä ja Liikenneviraston Suomenlahden meriliikennekeskus saivat Suomen luonnonsuojeluliiton Ympäristöpalkinnot

Suomen luonnonsuojeluliitto

Norppatutkija Tero Sipilä ja Liikenneviraston Suomenlahden meriliikennekeskus saivat Suomen luonnonsuojeluliiton Ympäristöpalkinnot

Tiedote.
Julkaistu: 01.06.2011 klo 12:34
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton Ympäristöpalkinnon 2011 ovat saaneet norppatutkija Tero Sipilä ja Liikenneviraston Suomenlahden meriliikennekeskus. Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava ja toiminnanjojtaja Eero Yrjö-Koskinen luovuttivat palkinnot Helsingissä tänään 1. kesäkuuta.

Metsähallituksen norppatutkija ja ylitarkastaja Tero Sipilä on vaikuttanut saimaannorpan tutkimuksessa jo yli kolme vuosikymmentä. Tänä aikana norppakanta on melkein kolminkertaistunut. Norpan suojelun tärkeimmät keinot perustuvat tutkimustietoon, jonka keräämisessä Tero Sipilän rooli on ollut keskeinen.

Kun tutkimus oli osoittanut, että suuri osa kuuteista kuoli Saimaan säännöstelyn takia romahtaneisiin pesiin, pesimäaikaista säännöstelyä muutettiin. Tutkimus on myös paikantanut tärkeimmät norppa-alueet, joista merkittävä osa on saatu suojelun piiriin.

Tuorein haaste on saimaannorpan poikasten raju verkkokuolleisuus. Tero Sipilän ja muiden norppatutkijoiden tiedot osoittivat kiistatta, että suuri osa pesistä lähteneistä kuuteista hukkuu verkkoihin. Verkkokuoleman riskiä on nyt saatu olennaisesti vähennettyä, kun Saimaan tärkeimmät poikasten liikkumisalueet on suojeltu verkkokalastukselta huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun.

Tero Sipilä on vaikuttanut saimaannorpan puolesta myös kansainvälisesti, sillä hän kuuluu aktiivisena vaikuttajana kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n hyljetyöryhmään.

"Tänä vuonna on viimeinkin saatu saimaannorpalle yhtenäinen suojelustrategia ja toimenpidesuunnitelma”, sanoi Sipilä palkinnon vastaanottaessaan. ”Valitettavasti kaikki eivät hyväksy suojelua. Vielä on huolehdittava siitä, ettei toimenpidesuunnitelma jää vain paperilla olevaksi sananrieskaksi.”

Toinen Suomen luonnonsuojeluliiton vuoden 2011 Ympäristöpalkinto myönnettiin Liikenneviraston Suomenlahden meriliikennekeskukselle. Keskus valvoo yhdessä virolaisen ja venäläisen kollegansa kanssa, että Suomenlahden liikenne sujuu turvallisesti.

Erityisenä haasteena on Helsingin ja Tallinnan välisen liikenteen ja Venäjän erittäin nopeasti kasvavan öljytankkeri- ja muun alusliikenteen risteyskohdan hallinta.

Onnettomuusriskiä voidaan jatkuvalla valvonnalla vähentää olennaisesti. Meriliikennekeskusten tarkoituksena on parantaa merenkulun turvallisuutta, edistää alusliikenteen sujuvuutta ja tehokkuutta sekä ehkäistä ennalta onnettomuuksia ja niistä mahdollisesti syntyviä ympäristöhaittoja.

Rannikkomme saaristoluonto on omintakeisen rikas. Suomenlahden meriliikennekeskus ja muut Liikenneviraston meriliikennekeskukset tekevät myös luonnon kannalta erittäin tärkeää työtä. Meriliikennekeskukset suojaavat ihmishenkien ohella luontoa, sen virkistyskäyttöä ja kalastusta. Yksikin suuri onnettomuus saattaisi pilata laajan kaistaleen Suomenlahden rannikkoluonnosta vähintään vuosikymmeniksi.

Liikenneviraston puolesta palkinnon vastaanottivat pääjohtaja Juhani Tervala, ylijohtaja Tiina Tuurnala ja meriliikenneyksikön päällikkö Thomas Erlund. Juhani Tervala korosti puheenvuorossaan riittävän rahoituksen merkitystä meriliikenteen valvonnassa.

Lisätietoja:

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava, puh. 050 560 2113

Vs. viestintäpäällikkö Antti Halkka, puh 040 700 65 82

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs