Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Modern öppen reseplanerare i testningsskedet

Liikennevirasto

Modern öppen reseplanerare i testningsskedet

Pressmeddelande.
Publicerad: 17.08.2016 kl. 09:58
Utgivare: Liikennevirasto

I juni publicerade Trafikverket en betaversion av den förnyade riksomfattande tjänsten matka.fi. I fortsättningen kommer det att finnas en reseplanerare som erbjuder heltäckande information om kollektivtrafiken i hela landet, både mellan städerna och lokalt.

Trafikverket och HRT samarbetar för att förnya sina reseplanerare inom projektet Digitransit. Efter genomfört projekt har passagerarna tillgång till en modern tidtabells- och reseplanerare med nya egenskaper som omfattar alla kollektivtrafikformer. All data och applikationskoden är öppna för att tjänsteleverantörerna ska kunna utveckla nya tjänster för resenärerna.

Både HRT:s reseplanerare och den riksomfattande tjänsten matka.fi har funnits i flera år. Tack vare projektet Digitransit har tjänsterna blivit enhetligare och bättre lämpade för mobila apparater.

Man kan bekanta sig med den nya riksomfattande tjänsten matka.fi på adressen http://beta.matka.fi/. Målet är att den riksomfattande tjänsten ska omfatta alla kommuner och städer i Finland för att man ska få alla uppgifter om tidtabellerna i kollektivtrafiken på ett och samma ställe. Tjänstedesignen av den riksomfattande reseplaneraren pågår som bäst och avsikten är att ta i bruk den nya tjänsten matka.fi i början av 2017. Också HRT:s reseplanerare kommer att öppnas i en ny miljö vid årsskiftet.

"Kort sagt innebär detta att vi erbjuder kollektivtrafikresenärerna en navigator", konstaterar Martin Johansson, kollektivtrafiksakkunnig vid Trafikverket. "Allt flera kollektivtrafikresenärer har en smarttelefon, som de använder för att söka information under resan. Därför är det enda vettiga att göra tjänsterna kompatibla med mobila apparater", påpekar Johansson.

Inom projektet Digitrans arbetar Trafikverket för att rutt- och tidtabellsinformationen som samlats in från olika håll ska vara så heltäckande och högklassig som möjligt.

De nya tjänsterna fungerar också bättre i realtid. Betaversionen av reseplaneraren visar redan information om vissa bussar, tåg och spårvagnar i realtid. Från och med hösten 2016 omfattas alla kollektivtrafikmedel i huvudstadsregionen av informationsförmedlingen i realtid. I den nya öppna reseplaneraren vet de mobila apparaterna var användaren för tillfället rör sig och föreslår utgående från positionsinformationen den lämpligaste rutten. Om det finns störningar på rutten, rekommenderar tjänsten en annan rutt.

"Vi strävar efter öppenhet på flera olika sätt. All data och källkoden är öppna, liksom även själva utvecklingsarbetet", berättar Johansson. Man kan följa med hur utvecklingsprojektet framskrider på adressen www.digitransit.fi.

Ytterligare information:

Projektet Avoin reittiopas (Öppen reseplanerare): kollektivtrafiksakkunnig Martin Johansson, tfn 029 534 3526 eller fornamn.efternamn@trafikverket.fi

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs