Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Midnight Sun Finland kolmanneksi aurinkoveneiden MM-kilpailussa

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Midnight Sun Finland kolmanneksi aurinkoveneiden MM-kilpailussa

Tiedote.
Julkaistu: 17.07.2012 klo 08:49
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Kaikki KyAMK:n mediatiedotteet osoitteessa www.kyamk.fi/mediatiedotteet

Kymenlaakson ja Mikkelin ammattikorkeakoulujen opiskelijajoukkue ”Midnight Sun Finland” sijoittui kolmanneksi aurinkoveneiden maailmanmestaruuskilpailun Challenge B -luokassa. Kilpailu pidettiin Hollannissa 8. - 14.7.2012.

DONG Energy Solar Challenge -kilpailun voitti hollantilainen Solarteam HVA. Toiseksi sijoittui puolalainen Energa Gdansk University of Technology Poland. Suomen Midnight Sun Finland-joukkue hävisi kilpailun voittajalle noin 27 minuuttia kokonaisajalla 16h 54min.

Kilpailu on järjestetty vuodesta 2006, ja se on arvostetuin kansainvälinen aurinkovenekilpailu. Midnight Sun Finland on kilpailun ensimmäinen suomalainen osallistuja. Kilpailun tarkemmat tulokset ja tiedot osoitteesta http://www.dongenergysolarchallenge.nl/en/ . Sivustolta löytyy myös paljon video- sekä kuvamateriaalia tämänkertaisesta kisasta.

Viisipäiväinen koitos

Kisareitti oli pituudeltaan 220 km. Reitin alku- ja päätepiste sijaitsivat Leewardenin kaupungissa. Kilpailu käytiin kolmessa eri luokassa, jotka ovat Top Class, Challenge A ja Challenge B. Mukana oli yhteensä 39 venettä, joista kahdeksan kilpaili Suomen joukkueen kanssa Challenge B -sarjassa. Vain B-sarjassa veneessä sai olla ainoastaan kaksi henkilöä. Suomen venettä luotsasivat KyAMK:n opiskelijat Tomi Anttila (kartturi) ja Visa Vartiainen (ajaja).

Viisipäiväinen taisto oli jaettu kymmeneen eri etappiin. Midnight Sun Finland nappasi yhden etappivoiton ja sijoittui kaikilla muillakin osuuksilla kolmen parhaan joukkoon. Joukkue joutui toisena kisapäivänä vaikeuksiin kanavan pohjasta veneen potkuriin tarttuneen köyden vuoksi. Tapauksesta aiheutui noin 15 minuutin aikatappio, jota tiimi kuroi umpeen koko loppukilpailun ajan.

Kilpailun lähtöjärjestys määräytyi ennen kilpailua käydyn prologin perusteella. Veneet starttasivat päivittäisille kisaetapeille prologin mukaisessa lähtöjärjestyksessä. Jokaisella veneellä oli oma etappikohtainen ajanlaskentansa, minkä perusteella palkittiin jokaisen etapin kolme nopeinta venettä.  Etappiaikojen perusteella laskettiin myös veneiden kokonaisaikaa kilpailussa.

Kehitysinsinööri Mikko Pitkäaho KyAMK:sta kertoo kisan vaatineen tarkkaa strategiatyötä.

”Tiimi seurasi venettä huoltoautolla koko kisan ajan. Autosta ja veneestä käsin tarkkailimme säätilan muutoksia ja laskimme sen perusteella, kuinka paljon energiaa auringosta saadaan ja millaisella nopeudella venettä pitäisi ajaa, jotta nopeus olisi tasainen ja veneen akku riittäisi maaliviivalle asti.”

Tieto veneen ja huoltoauton välillä kulki radio- ja kännykkäyhteyksin. Huoltoauton tiimi seurasi myös muiden veneiden sijainti- ja nopeustietoja reaaliajassa internetin avulla. Lisäksi autolla kartoitettiin mahdollisuuksien mukaan kilpailureitin ongelmakohtia, joista pyrittiin Pitkäahon mukaan varoittamaan venettä etukäteen.

Vene on valmistettu Midnight Sun Finland -projektissa, josta lisätietoa osoitteessa http://midnightsunfinland.org/. Midnight Sun Finland on kolmirunkoinen eli trimaraani, ja se on valmistettu komposiittimateriaaleista. Sähköjärjestelmä koostuu moottorista, akustosta ja käyttöpaneeleista sekä sähkövirran tuottavista aurinkopaneeleista. Veneen suunnitellusta ja toteutuksesta vastasivat KyAMK:n veneteknologian opiskelijat yhteistyössä MAMK:n opiskelijoiden kanssa. Pitkäaho kertoo veneen saaneen paljon positiivista palautetta.

”Meidän vene oli erityisen valmis paketti. Monia muita veneitä vielä rakennettiin ennen katsastuksia kisan alussa ja ne vaativat huoltotöitä myös kisan aikana. Saimme kisaorganisaatioltakin kiitosta. Vene oli myös ehdolla desing awards -palkinnon saajaksi kolmen muun veneen kanssa. Tällä kertaa palkinto meni hollantilaiselle veneelle, vaikka olimmekin monien mielestä ennakkosuosikkeja”, Pitkäaho kertaa.

Lisätietoa ja kuvia kisamatkasta sekä veneen valmistusvaiheista löydät projektin Facebook-sivulta www.facebook.com/MidnightSunFinland . Pitkäahon mukaan projektin tavoitteena on osallistua myös seuraavaan, kahden vuoden päästä järjestettävään DONG Energy Solar Challenge -kilpailuun.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua aurinkoveneeseen Kotkan Meripäivillä 26.–29.7. KyAMK:n ja MAMK:n yhteisen esittelypisteen yhteydessä. Lisätietoja osoitteesta www.meripaivat.com .

Lisätiedot

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
Kehitysinsinööri Mikko Pitkäaho, p. 044 702 8511, etunimi.sukunimi@kyamk.fi

Mikkelin ammattikorkeakoulu
Tutkimuspäällikkö Kari Dufva, p. 050 312 5122, etunimi.sukunimi@mamk.fi

Kuvia median käyttöön tarjolla sivulla http://kuvat.kyamk.fi/tiedotus/aurinkovene.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on menestyksen tekijä: laadukas, työelämäläheinen ja kansainvälinen korkeakoulu, jossa onnistumme yhdessä.


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs