Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Matalapaine tuo ensilumen ja voimakkaita tuulia maan itä- ja pohjoisosiin

Ilmatieteen laitos

Matalapaine tuo ensilumen ja voimakkaita tuulia maan itä- ja pohjoisosiin

Tiedote.
Julkaistu: 22.09.2014 klo 14:16
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Syvä matalapaine liikkuu tiistain ja keskiviikon aikana maan itäosien yli pohjoiseen tuoden mukanaan lumisateita. Samalla pohjoistuuli voimistuu hyvin puuskaiseksi ja sää kylmenee koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen 22. syyskuuta tekemän ennusteen mukaan runsaimmat sateet painottuvat Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Koillismaan alueelle. Keskiviikon aikana sateet työntyvät myös Lappiin. Sateet tulevat maan itäosassa osin, maan pohjoisosassa mahdollisesti suurelta osin lumena. Näin ollen ensilumi saataneen Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella. Lunta voi sataa paikoin jopa yli 15 cm.

Lappiin ensilumi tilastollisesti syyskuun lopussa

Tilastollisesti ensilumi eli ensimmäinen ehjä lumipeite saadaan Käsivarren Lappiin ja osaan pohjoisinta ja itäisintä Lappia syyskuun 27. päivään mennessä, ja Koillismaan sekä Itä-, Keski- ja Pohjois-Lapin se kattaa lokakuun 7. päivään mennessä.

Eniten lunta on ollut vuodesta 1961 alkaen tarkasteltuna syyskuussa vuonna 1968. Silloin suurin lumensyvyys 30 cm mitattiin Sodankylässä 23.9. Kuukausi oli siitä erikoinen, että sen alussa oli suurimmassa osassa maata hellettä ja 6.9. mitattiin Raumalla syyskuun kaikkien aikojen korkein lämpötila 28,8 astetta.

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs