Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Liiku viisaasti syysvesillä

Trafi

Liiku viisaasti syysvesillä

Tiedote.
Julkaistu: 10.11.2011 klo 15:27
Julkaisija: Trafi

Vesien viileneminen on syytä ottaa huomioon syysvesillä liikuttaessa muistuttaa Viisaasti Vesillä –vesiturvallisuuskampanja. Sääennusteita kannattaa seurata myös erityisen tarkkaan, jottei syysmyrsky yllätä.

Lokakuussa neljä hukkunutta

Ennakkotietojen mukaan lokakuussa hukkui neljä miestä. Tänä vuonna on lokakuun loppuun mennessä hukkunut yhteensä 110 henkilöä, näistä 15 naisia. Tämä on peräti 48 hukkunutta vähemmän kuin vastaavana aikana 2010 ja vähiten koko 2000-luvulla.

Eniten hukkuneita on ollut Länsi-Suomessa, 41 henkilöä. Syyskuun ennakkotilastoihin on tullut yksi hukkunut lisää.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton keräämät ennakkotilasto hukkumisista: www.suh.fi/hukkumistilastot

Vesi on kylmää

Pintaveden lämpötila on pohjoisessa lähellä nollaa ja vain muutaman asteen plussan puolella muualla Suomessa. Muista, että kylmä vesi kangistaa. Uimaan ei tule lähteä yksin. Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti. Alkoholi ei sovi vesille.

Pintaveden lämpötiloja voi seurata Ympäristökeskuksen sivuilta: http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/Lampotila/Lampotila.htm

Veneile viisaasti

Syksyisten venematkojen suurin vaaratekijä on kylmä vesi. Alle kymmenasteisessa vedessä hypotermia iskee nopeasti, eikä pelkistä pelastusliiveistä siksi ole riittäväksi turvavarustukseksi. Ainoa keino suojautua tehokkaasti hypotermiaa ja hukkumista vastaan ovat pelastuspuku ja pelastusliivit yhdessä.

Vesille on turvallista suunnata vain säätilan ollessa hyvä. Seuraa säätiedotuksia ja huomioi syksyiset myrskyt ja kovat tuulet. Suunniteltu aikataulu ja reitti on syytä ilmoittaa maihin jääville.

Veneilemään ei tule lähteä yksin. Mukana tulee olla myös riittävä perusvarustus: airot tai mela, ankkuri köysineen sekä tyhjennyspumppu ja äyskäri. Matkapuhelin on hyvä pakata vesitiiviiseen pussiin. Jos vene jostain syystä kaatuu, kannattaa yleensä pysytellä veneen luona ja pyrkiä kiipeämään takaisin veneeseen tai sen päälle.

Lisätietoja

Kampanjan puheenjohtaja, suunnittelija Kaarina Tamminiemi, Terveyden edistämisen keskus ry, puh. 040 577 4614, kaarina.tamminiemi@tekry.fi (Viisaasti Vesillä -kampanja)

Koulutussuunnittelija Anne Hiltunen, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, puh. 09 343 6560, 044 018 1879, anne.hiltunen@suh.fi (hukkumiset)

Viisaasti Vesillä on Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin, Rajavartiolaitoksen, Poliisin, Terveyden edistämisen keskuksen, sisäasiainministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton yhteiskampanja. Yhteistyökumppaneita ovat lisäksi Suomen Meripelastusseura, Suomi-veneet Oy ja Konekesko Oy.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän sääntely- ja valvontatehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs