Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Liikkumis- ja kulutusvalinnat rakentavat energiatehokasta kaupunkia

Turun ammattikorkeakoulu

Liikkumis- ja kulutusvalinnat rakentavat energiatehokasta kaupunkia

Tiedote.
Julkaistu: 25.05.2016 klo 12:26
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

 

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi energiankulutusta täytyy leikata. Ilmastonmuutoksen torjunnassa kaupungeilla on avainrooli väestön keskittyessä kaupunkeihin. Peräti 70 % Suomen väestöstä asuu nykyisin kaupungeissa ja niiden kehysalueilla. Kaupungeissa energiatehokkuutta voidaan lisätä ja energian kulutusta vähentää teknologisilla ratkaisuilla, kaupunkisuunnittelulla sekä vaikuttamalla asukkaiden liikkumiseen ja kulutustottumuksiin.

 

Kulutuskäyttäytymisellä ratkaiseva rooli

 

Erilaiset energiakampanjat tarvitsevat onnistuakseen ymmärrystä ihmisten kulutuskäyttäytymistä ohjaavista tekijöistä. Kulutuskäyttäytymiseen vaikuttamisen keinoja on tutkittu vastikään päättyneessä PLEEC (Planning for Energy Efficient Cities) –EU-projektissa, jossa oli mukana 6 kaupunkia 13:sta maasta, Turku mukaan lukien. Turku on energiatehokkuuden edistämisessä edelläkävijä, tavoitteena hiilineutraalius vuoteen 2040 mennessä.

 

Turun AMK:n vastuulla PLEEC-hankkeessa oli tarkastella niitä tekijöitä, jotka saavat kaupunkilaiset tekemään energiatehokkaita kulutusvalintoja. Energiankulutustottumuksetovat usein tiedostamattomia ja energia itsessään näkymätöntä arkisessa vuorovaikutuksessa. Näkymätön energiakulutus onkin hyvä saada tavalla tai toisella näkyväksi, esimerkiksi sähkönkulutusmittarien ja entistä tarkempaa kulutustietoa antavan laskutuksen avulla.

 

Vertaisryhmän vaikutusja esimerkki ohjaavat usein käyttäytymistämme – hyvät aikomukset saattavat jäädä toteutumatta ryhmäpaineen vuoksi. PLEEC-hankkeessa kävikin ilmi että vertaistuki, sosiaalinen vuorovaikutus esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä ja jopa kilpailu vertaisten kesken voi yllyttää ympäristötekoihin ja ruokkia motivaatiota. Rahalliset kannustimet näyttäisivät toimivan parhaiten mittavammissa energiainvestoinneissa, eivät niinkään arjen pienissä teoissa.

 

Vihreää työmatkaliikkumista

 

Turun AMK:ssa on otettu konkreettisia askelia energiatehokkuuden edistämiseksi työmatkailussa: käytössä on kampuspyöriä, joista osaan on rakennettu opiskelijatyönä sähköavusteisuus. Tarkoituksena on ollut vähentää henkilökunnan auton käyttöä työpäivän aikana ja ehkäistä tällä tavoin hiilidioksidipäästöjä sekä fossiilisten polttoaineiden kulutusta. Pyörät on toteutettu käyttämällä valmista sähköavusteisuus-pakettia.

 

 

 

Lisätiedot:

 

Projektipäällikkö Annika Kunnasvirta

 

annika.kunnasvirta@turkuamk.fi

 

Puhelin: 040 355 0932

 

 

 

 

Turku on paras opiskelukaupunki. Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käytännön huippuosaajia. #ExcellenceInAction

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs