Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Liikenteessä olevien ajoneuvojen määrä lähestyy 5 miljoonaa

Trafi

Liikenteessä olevien ajoneuvojen määrä lähestyy 5 miljoonaa

Tiedote.
Julkaistu: 29.01.2013 klo 14:51
Julkaisija: Trafi

Liikennekäytössä oli vuoden 2012 lopussa 4,91 miljoonaa ajoneuvoa, mikä on 1,4 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin, selviää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastoista. Henkilöautoja liikentessä oli 2,56 miljoonaa eli 1,1 % edellisvuotista enemmän. Trafi ennustaa, että 3 miljoonan liikennekäytössä olevan henkilöauton rajaa lähestytään vuonna 2020.

Hybridiautojen ja muiden vaihtoehtoisia käyttövoimia käyttävien henkilöautojen määrä on kasvussa, vaikka niiden osuus kaikista henkilöautoista on edelleen pieni. Myös mopoautojen määrä on kasvanut 24,2 % vuodentakaisesta.

Vaihtoehtoiset käyttövoimat tulevat

Hybridihenkilöautoja oli vuoden 2012 lopussa liikenteessä 6 114, mikä on 36,8 % edellisvuotta enemmän. Myös bensa-etanolikäyttöisten henkilöautojen määrä on yli kaksinkertaistunut viime vuoden aikana ja niitä oli liikenteessä vuoden lopussa 2 443. Maakaasukäyttöisiä henkilöautoja oli liikenteessä 144, bensiini-maakaasukäyttöisiä 686 ja sähköautoja 109.

Kaikista henkilöautoista vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivien osuus oli kuitenkin edelleen hyvin pieni eli 0,1 %.

Henkilöautojen keski-ikä noussut hiukan

Liikenteessä olevien henkilöautojen keski-ikä ilman museoautoja on noussut 10,6 vuoteen, kun se vuotta aikaisemmin oli 10,4 vuotta.

Suomen teillä huristelee eniten vuonna 2005 käyttöönotettuja henkilöautoja. Niitä oli 154 895, mikä oli 6,1 % kaikista liikennekäytössä olevista henkilöautoista. Liikenteessä olevista henkilöautoista 22,9 % on alle 5-vuotiaita eli otettu käyttöön vuonna 2008 tai sen jälkeen.

Liikennekäytössä olevien henkilöautojen kolmen kärki oli Toyota Corolla, Volkswagen Golf  ja Toyota Avensis.

Henkilöautokanta kolkuttelee 3 miljoonan rajaa vuonna 2020

Trafi arvioi, että liikenteessä olevien henkilöautojen määrän kasvaa lähes 3 miljoonaan autoon vuoteen 2020 mennessä. Ennusteen toteutuminen edellyttää, että autoja poistuu liikenteestä nykyisellä vauhdilla ja että talouden mahdollisen elpymisen myötä uusien autojen rekisteröinti lisääntyy.

Jos talouskehitys ei parane ja uusien henkilöautojen rekisteröinnit pysyvät nykyisellä tasolla eikä käytettynä maahantuotujen osuus ajoneuvokannassa merkittävästi muutu, henkilöautojen lukumäärä tulisi vuonna 2020 olemaan noin 2,8 miljoonaa.

Trafi painottaa, että ajoneuvokannan ja etenkin liikennesuoritteiden kasvaessa on turvallisuus- ja ympäristönäkökulmasta tärkeää, että auto vaihdettaisiin uudempaan nykyistä aiemmin.

Kevyiden nelipyörien määrä jatkaa kasvuaan, mopojen suosio taittunut

Kevyitä nelipyöriä (L6e), joihin kuuluvat mm. mopoautot ja osa mönkijöistä, oli liikennekäytössä vuoden lopussa 9 452, mikä on 13,0 % edellisvuotta enemmän. Mopoautoja oli tuosta määrästä 7 078 eli 24,2 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Liikennekäytössä olevia moottoripyöriä oli vuoden 2012 lopussa 231 604 eli 2,6 % edellisvuotista enemmän. Mopojen määrän kasvu näyttää sen sijaan taittuneen ja niitä oli liikennekäytössä vuoden lopussa 218 501, mikä oli 1,8 % edellisvuotista vähemmän.

Liikennekäytössä olevia pakettiautoja oli vuoden lopussa 299 088, kuorma-autoja 96 714 ja linja-autoja 12 012. Pakettiautojen määrä kasvoi vuodentakaiseen 0,7 % ja linja-autojen 2,0 %, mutta kuorma-autojen väheni 0,2 %.

Liikennekäytössä vai ajoneuvokannassa?

Trafi seuraa liikennekäytössä olevien ajoneuvojen määrää, sillä turvallisuus- ja ympäristönäkökulmasta katsottuna on usein jopa harhaanjohtavaa puhua koko ajoneuvokannasta lasketuista tunnusluvuista, sillä ne eivät aidosti vastaa Suomen teillä liikkuvia ajoneuvoja.

Liikennekäytössä olevien henkilöautojen määrä vaihtelee hieman kalenterivuoden aikana, sillä osa ajoneuvoista on väliaikaisesti poistettu liikenteestä, esim. ulkomailla oleskelun tai auton käyttöluonteen vuoksi. Koko ajoneuvokanta sisältää myös autoja, varsinkin yli 20-vuotiaita menopelejä, joista suurin osa ei todennäköisesti enää palaa varsinaiseen liikenteeseen.

Vuoden 2012 lopussa liikennekäytöstä poistettuna oli 476 000 henkilöautoa. Kesäkuukausina liikennekäytöstä poistettuja autoa on noin 50 000 vähemmän. Liikennekäytöstä poistoja ja ottoja tehdään kymmeniä tuhansia kuukausittain eli liikenteessä olevien henkilöautojen määrä vaihtelee päivästä toiseen.

Tilastoaineisto

Tilastot ajoneuvokannasta ja liikennekäytössä olevista ajoneuvoista kunnittain löytyvät osoitteesta http://www.trafi.fi/palvelut/tilastot/tieliikenne/ajoneuvokanta

 

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Pasi Kilpelä, puh. 029 534 6053, pasi.kilpela(at)trafi.fi
johtava asiantuntija Juha Kenraali, puh. 029 534 7162, juha.kenraali(at)trafi.fi

Liitetiedostot

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs