Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus on kartoittanut suomalaisten liikkumista laajasti jo vuosikymmeniä. Muuttuva liikennejärjestelmä tuo uusia tietotarpeita tutkimukseen ja vaatii aikaisempaa tiheämpää seurantaa liikenteen kehityksestä. Tiedon tuotanto on myös jatkossa yhtenäistä ja luotettavaa.
Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus muodostaa tietovarannon suomalaisten liikkumisesta ja sen muutoksista: miten paljon ja millä kulkutavoilla eri ihmisryhmät liikkuvat, miten liikkuminen vaihtelee päivän tai vuoden aikana tai vuosien välillä, miten uudet ilmiöt, esim. palvelukehityksessä vaikuttavat liikkumiseen. Kyselytutkimuksessa vastaajat pitävät päiväkirjaa yhden päivän aikana tekemistään matkoista.
Tutkimus tehdään seuraavan kerran vuonna 2021, ja tietoa kerätään koko vuoden ajan. Uutta on se, että tutkimus toistetaan vuosien 2022-2024 syksyinä. Tietoa liikkumisesta on siis tulossa aikaisempaa tiheämpään tahtiin. Samalla vastauslomaketta parannetaan palvelumuotoilun keinoin, jotta ihmisten olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa osallistua tutkimukseen.
”Tutkimuksen kehittäminen on oleellista, jotta pystymme vastaamaan liikennejärjestelmätyön ja toimenpiteiden seurannan tuleviin tietotarpeisiin. Vuosittaisen toteutuksen tarkoituksena on myös pystyä seuraamaan entistä paremmin ajankohtaisten ilmiöiden ja yhteiskunnallisten toimenpiteiden vaikutusta kansalaisten arkeen, mutta samalla kuitenkin säilyttämään pitkäjänteinen näkökulma suomalaisten liikkumistottumuksiin”, sanoo ohjausryhmää vetävä erityisasiantuntija Hanna Strömmer Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
Valtakunnallista henkilöliikennetutkimusta on tehty vuodesta 1974 lähtien aina 5-6 vuoden välein. Tutkimus on laajuudessaan merkittävä. Se kattaa koko väestön ja maan eri alueet, kaikki kulkutavat, vuodenajat ja viikonpäivät sekä liikkumisen kotimaassa ja ulkomaille. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetäänkin laajasti, mm. liikenteen ja maankäytön suunnittelussa, valtakunnallisessa ja alueellisessa liikennejärjestelmän suunnittelussa sekä liikkumisessa tapahtuvien muutosten seurannassa ja ennakoinnissa.
Mukana tutkimuksessa ovat liikenteen ja ympäristön hallinnonalojen viranomaisina liikenne- ja viestintäministeriö, ympäristöministeriö, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Väylä ja Suomen ympäristökeskus, Tilastokeskus sekä kaupunkiseuduista Helsingin seutu, Oulun kaupunkiseutu, Kajaanin kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Tampereen kaupunkiseutu, Pirkanmaan ELY-keskus, Joensuun kaupunki, Porin kaupunki, Hämeenlinnan kaupunki, Päijät-Hämeen liitto, Uudenmaan liitto sekä Varsinais-Suomen liitto.
Tutustu valtakunnalliseen henkilöliikennetutkimukseen tarkemmin: www.hlt.fi
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Hanna Strömmer, p. 029 534 7053, hanna.strommer(at)traficom.fi
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on palveleva liikenteen ja viestinnän lupa-, rekisteri- ja valvontaviranomainen. Traficom edistää liikennejärjestelmän toimivuutta ja turvallisuutta sekä vauhdittaa digiyhteiskunnan kehittymistä. Traficom tukee kestävää kehitystä ja huolehtii, että Suomessa on käytettävissä laadukkaat, turvalliset ja kohtuuhintaiset viestintäyhteydet ja -palvelut.
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Viestintävirasto sekä tietyt osat Liikennevirastosta yhdistyivät vuoden 2019 alussa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiksi.
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1