Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Lennokkiharrastajia entistä enemmän – ilmailija-Yrmy muistuttaa pelisäännöistä

Trafi

Lennokkiharrastajia entistä enemmän – ilmailija-Yrmy muistuttaa pelisäännöistä

Tiedote.
Julkaistu: 24.02.2016 klo 10:22
Julkaisija: Trafi

Tammikuun loppuun mennessä lähes 300 toimijaa on ilmoittanut käyttävänsä kauko-ohjattuja ilma-aluksia lentotyöhön. Multikoptereiden tulo markkinoille on saanut lennokkiharrastajien lukumäärän reippaaseen kasvuun – ilmailija-Yrmy muistuttaa pelisäännöistä.

Trafin määräys kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättämisestä tuli voimaan lokakuussa 2015. ”Määräys on luonteeltaan erittäin liberaali, riski- ja suorituskykyperusteinen. Suomalaiset ammattilaiset ja harrastajat ovat selvästi ymmärtäneet oman roolinsa niin ammattilais- kuin harrastetoiminnankin imagon vaalijoina. Lennätyskulttuuri on ollut vastuullista. Tähän mennessä on raportoitu vain yksi vakava vaaratilanne, jossa toisena osapuolena oli multikopteri ja toisena yleisilmailukone. Mieluummin tietysti ei yhtään tapausta, mutta kansainvälisessä vertailussa tulos on erinomainen.”, kertoo Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola.

Kauko-ohjattavan ilma-aluksen käytöstä lentotyöhön on ilmoitettava Trafille

Tammikuun loppuun mennessä lähes 300 toimijaa on ilmoittanut käyttävänsä kauko-ohjattuja ilma-aluksia lentotyöhön. Ilmoitusten mukaan Suomessa on lentotyökäytössä jo yli 400 ilma-alusta ja yleisimmin niiden paino liikkuu noin 1–2 kg:n suuruusluokassa.  

”Yleisimmät käyttötarkoitukset näyttävät olevan valokuvaus lukemattomiin eri tarkoituksiin ja kuvamateriaalin tuottaminen medialle. Lisäksi rakennusten ja ylipäätään kaikenlaisten rakenteiden tarkastukset näyttävät kuuluvan monen yrittäjän repertuaariin. Väkijoukkojen yläpuolella tai näköyhteyden ulkopuolella lennättäminen ei sen sijaan ole ollenkaan enemmistön toimintaa. Tämä kuvaa tervettä suhtautumista haastavampien tehtävien riskeihin. Tällaisten operaatioiden yhteydessä toimijan on tunnistettava vaaratekijät ja kyettävä joko operatiivisin tai teknisin keinoin pienentämään riskit hyväksyttävälle tasolle. Toisaalta suurin osa toimijoista haluaa kuitenkin lennättää asutuskeskuksissa, mikä on tietenkin hyvin luonnollista. Asiakkaat ovat siellä missä on asutusta”, toteaa Hannola.

Pelisäännöt myös lennokkitoimintaan

Perinteisen lennokkiharrastuksen rinnalle on viimeisten vuosien aikana tullut multikoptereiden myötä tuhansia uusia harrastajia, joilla ei ole välttämättä aiempaa taustaa tai osaamista ilmailuasioissa. ”Olemme Trafissa tehneet uuden ilmailija-Yrmy -turvallisuuskampanjavideon, joissa pureudutaan niihin turvallisuuteen ja yksityisyyden suojaan liittyviin seikkoihin, mihin kaikkien lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten käyttäjien olisi hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Kannattaa myös hakeutua muiden harrastajien seuraan. Kerhot ja harrastajayhteisöt ovat arvokas apu etenkin harrastuksen alkuvaiheessa. Sieltä saaduilla vinkeillä voi säästyä monelta turhalta vahingolta”, kertoo Hannola.

Yrmy-ilmailijana https://youtu.be/Am9suNgOaT0

Yrmy ilmailijana – valitse turvallinen lennätyspaikka https://youtu.be/71OK7msGXTg

Yrmy ilmailijana – säilytä näköyhteys https://youtu.be/AVnP0hwIM9M

Yrmy ilmailijana – kunnioita yksityisyyttä https://youtu.be/kx4tpee84Fo

Lisätietoja

http://www.trafi.fi/ilmailu/miehittamaton_ilmailu

http://www.trafi.fi/yrmy

johtava asiantuntija Jukka Hannola, jukka.hannola@trafi.fi, p. 029 5347 063

Liitetiedostot

Trafi on liikenteen viranomainen ja liikennealan vahva asiantuntija, joka toimii rohkeasti vastuullisen liikenteen puolesta. www.trafi.fi, twitter.com/Trafi_Finlandfacebook.com/Trafi.Finland, instagram.com/trafi_finland/

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs