Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Komeettalaskeutuja Philaeen ei saatu radioyhteyttä

Ilmatieteen laitos

Komeettalaskeutuja Philaeen ei saatu radioyhteyttä

Tiedote.
Julkaistu: 20.03.2015 klo 15:54
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Euroopan avaruusjärjestö ESA ei saanut uudelleen yhteyttä marraskuussa 67P/Churyumov-Gerasimenko -komeetan pinnalle laskeutuneeseen Philaeen. Seuraavan kerran yhteyttä yritetään huhtikuussa.

Rosetta-luotain on yrittänyt ottaa yhteyttä komeetan pinnalla olevaan Philae-laskeutujaan 12. maaliskuuta lähtien ensimmäistä kertaa sitten marraskuun laskeutumisen. Yhteyttä on yritetty ottaa tänä aikana kaikkiaan 11 kertaa, mutta tuloksetta.

Laskeutumisen jälkeen Philaen aurinkokennot eivät saaneet tarpeeksi valoa, ja Philae hyytyi eräänlaiseen horrostilaan. Tutkijat toivoivat, että komeetta olisi lähentynyt tähän mennessä Aurinkoa tarpeeksi, jotta sen tuottama energia olisi riittänyt radioyhteyden muodostumiseen.  

"Tarkkaa tietoa siitä, miksi Philaeen ei saatu yhteyttä, ei vielä ole. Philaen sisäosien lämpötila saattaa olla vielä alle -45 astetta tai sitten se ei syystä tai toisesta saa aurinkopaneeleista tarpeeksi energiaa vastatakseen radioyhteyteen. Yhteyttä voidaan yrittää ottaa uudelleen vielä huhtikuussa. Huhtikuun lopussa Auringon energiatuotantoa tulee olemaan jo 40% enemmän kun tällä hetkellä", Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Walter Schmidt kommentoi.

Ilmatieteen laitoksen Philae-laskeutujaan toimittamat SESAME/PP-mittalaite ja massamuisti toimivat hyvin laskeutumisvaiheessa ja myös rankan laskeutumisen jälkeen. "Vaikka tällä hetkellä olemme hiukan pettyneitä, elättelemme toivetta, että laitteistot voivat vielä jatkaa mittauksia myöhemmin keväällä", Walter Schmidt sanoo.

Philae on komeetan sivuseinämässä olevassa kolossa paikalla "Abydos". Sen tarkkaa sijaintia ei vielä tiedetä, mutta uudet CONSERT-tutkan data-analyysien mukaan sen sijainti tiedetään noin 40 metrin tarkkuudella.

Lisätietoja

Tutkimuspäällikkö Walter Schmidt, puh. 050 324 3107, walter.schmidt@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/rosetta

http://blogs.esa.int/rosetta/

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Toimittajapalvelua myös Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 050 530 3871, viestinta@fmi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs