Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Katsastuksessa hylätään useimmiten jarrujen, etuakseliston ja ympäristöhaittojen vuoksi

Trafi

Katsastuksessa hylätään useimmiten jarrujen, etuakseliston ja ympäristöhaittojen vuoksi

Tiedote.
Julkaistu: 21.02.2013 klo 09:35
Julkaisija: Trafi

Määräaikaiskatsastuksessa hylätyistä ajoneuvoista suurimmalla osalla on ongelmia jarrujen, etuakseliston sekä pakokaasupäästöjen kanssa selviää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin katsastuksen vikatilastoista, jotka kattavat kaikki Suomessa vuonna 2012 suoritetut määräaikaiskatsastukset. Täydelliseen ajokieltoon määrättiin yleisemmin jarrujen vakavan vian tai pakokaasupäästöjen vuoksi.

Yleisimmät korjauskehoitukset ja osa hylkäysvioista olisi ollut helposti havaittavissa ja korjattavissa. ”Viime vuonna yli 200 000 autoa tuli toinen ajovalo pimeänä katsastukseen ja noin 5 000 oli molemmat valot pimeinä. Renkaiden kulutuspinta oli kulunut alle vähimmäisvaatimusten 47 000 autossa”, summaa Trafin ryhmäpäällikkö Otto Lahti.

Toimivat jarrut ovat keskeinen, auton turvalliseen käyttöön vaikuttava asia autossa kuin autossa. Etuakseliston kulumat heikentävät ajan myötä auton hallittavuutta ja voivat johtaa merkittäviin vaurioihin, joilla on vakavia seurauksia.

Määräaikaiskatsastuksia 2,5 miljoonaa vuodessa, hylättyjä reilu neljännes

Vuonna 2012 katsastettiin 2 527 044 ajoneuvoa, joista ensimmäisellä katsastuskerralla hylättiin 27,0 %. Henkilöautoja katsastettiin 2 076 696 ja niiden hylkäysprosentti oli 25,9%.

Viime vuonna uusimpien, määräaikaiskatsastukseen tulleiden eli vuonna 2009 käyttöönotettujen henkilöautojen hylkäysprosentti oli 4,1. Katsastuksessa hylättyjen autojen määrät kasvavat tasaisesti auton iän mukaan: 5 vuotta vanhojen autojen hylkäysprosentti oli 10,4, kun se kymmenvuotialla autoilla oli 25,2. Mallikohtaisten vikatilastojen vanhimmista eli vuonna 2000 käyttöönotettuista autoista ensimmäisellä kerralla hylättiin jo lähes kolmannes, 30,1 %.

Korjauskehotuksia erityisesti valoista ja tuulilasista

Korjauskehoituksia on tullut erityisesti toimimattomista valoista. Myös tuulilasin kunnosta ja puhdistuslaitteista annettiin varsin paljon huomautuksia.

”Nämä molemmat ovat asioita, joihin autoilijoiden on helppo vaikuttaa itse. Valojen ja tuulilasin pyyhkimien kunnon tarkistaminen pitäisikin olla rutiinitoimenpide kaikille autoilijoille”, painottaa Trafin erityisasiantuntija Teemu Toivanen.

Toimivien, puhtaiden ja oikein käytettyjen valojen merkitys kasvaa erityisesti pimeällä tai huonossa säässä, kuten sakeassa lumipyryssä tai vesisateessa ajettaessa. Turvallisen liikkumisen kannalta toimivat tuulilasin puhdistimet ovat myös ehdottomat vaikeissa sääolosuhteissa.

Mallikohtaiset vikatilastot

Henkilöautojen mallikohtaiset vikatilastot käyttöönottovuosittain ovat Trafin nettisivuilla www.trafi.fi/palvelut/tilastot/tieliikenne/katsastus Tilastosta ilmenee käyttöönottovuosittain vuonna 2012 katsastettujen henkilöautojen hylkäysprosentit sekä kolme yleisintä hylkäykseen johtanutta syytä.

 

Lisätietoja:
ryhmäpäällikkö Otto Lahti, puh. 029 534 5259, otto.lahti(at)trafi.fi
erityisasiantuntija Teemu Toivanen, puh. 029 534 5530, teemu.toivanen(at)trafi.fi
erityisasiantuntija Pasi Kilpelä, puh. 029 534 6053, pasi.kilpela(at)trafi.fi (tilastot)

Liitetiedostot

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs