Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Juhannusveneilijä: kippari, vene ja varusteet kunnossa

Trafi

Juhannusveneilijä: kippari, vene ja varusteet kunnossa

Tiedote.
Julkaistu: 20.06.2011 klo 09:12
Julkaisija: Trafi

Alkukesän helteet ovat näkyneet vesillä onnettomuuksien lisääntymisenä eikä kuolemantapauksiltakaan ole vältytty. Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa pelastusliivien käyttö olisi todennäköisesti pelastanut. Poliisin mukaan yli 90 % veneilyonnettomuuksissa kuolleista hukkuukin ilman pelastusliivejä.

”Pelastusliivit auttavat vain päälle puettuina, eivät veneen lattialla tai kesämökin saunan pukuhuoneessa", muistuttaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin veneilyn ylitarkastaja Kimmo Patrakka: "Harva lähtee autolla liikkeelle ilman, että kaikilla on turvavyöt kiinnitettyinä. Miksi veneilijän tulisi siis tyytyä vähempään?"

Veneillessä kipparin kunniana onkin varmistaa, että kaikilla on pelastusliivit päällä. Aikuisten ei kannata myöskään vähätellä oman esimerkkinsä merkitystä; turvallisen veneilykulttuurin luominen alkaa jo lapsena, kun opitaan, että pelastusliivit ovat osa veneilyä.

Viina ei sovi vesille

Pari kesädrinkkiä alle, iloinen nousuhumala ja veneen ruoriin? Harva lähtisi samassa kunnossa auton rattiin, saati päästäisi lapsensa tai ystävänsä kyytiin, mutta veneilykulttuurissa pientä laitamyötäistä ei valitettavasti katsota niin karsaasti. Asenteessa on parantamisen varaa.

Alkoholi ja vesillä liikkuminen eivät sovi yhteen. Viime vuonna valtaosassa kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa alkoholilla oli osuutta asiaan.

Kipparilla on aina vastuu veneilyturvallisuudesta ja kannattaa muistaa, että huolimatta vesiliikenteen juopumusrajasta, 1,0 promillesta, voidaan jo pienemmästäkin promillemäärästä rangaista. Alle promillenkin alkoholimäärä veressä heikentää toimintakykyä merkittävästi.

Poliisi ja muut viranomaiset valvovat tehostetusti vesiliikennettä myös tänä juhannuksena.

Kipparilla jakamaton vastuu

Ehdottoman tärkeää on, että kaikilla veneessä olevilla on sopivat liivit. Kipparin oma – sekä myös muiden – veneilykunto on kipparin vastuulla, mutta kipparin velvollisuudet eivät suinkaan lopu tähän. Kippari vastaa niin ikään veneen kunnosta, oikeasta lastauksesta ja varusteista sekä riittävästä polttoainemäärästä.

Kipparin pitää vastata matkustajien turvallisuudesta tilanteessa kuin tilanteessa. Haastetta voi aiheuttaa esim. sääolojen nopea muutos. Navigoidessa kipparin tuleekin pysyä aina kartalla – myös paperisella, jos elektroniikka pettää.

”Kipparilla on aina jakamaton vastuu veneestään ja matkustajistaan”, painottaa Patrakka: ”Toivottavasti juhannuksen vesiliikenteessä näemmekin vain vastuullisia veneilijöitä ja onnettomuuksilta vältyttäisiin.” 

Lisätietoja:
Veneilyn ylitarkastaja Kimmo Patrakka, puh. 020 618 6450, 040 867 4384, kimmo.patrakka(at)trafi.fi
Veneilyn ylitarkastaja Juhani Pappila, puh. 020 618 6651, juhani.pappila(at)trafi.fi
Yksikönpäällikkö Ville Räisänen, puh. 020 618 6457, 040 765 8388, ville.raisanen(at)trafi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän sääntely- ja valvontatehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs