Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Järki mukana kevätjäillä

Trafi

Järki mukana kevätjäillä

Tiedote.
Julkaistu: 19.04.2011 klo 08:25
Julkaisija: Trafi

Kevätauringon paistaessa Viisaasti Vesillä -kampanja muistuttaa heikoista jäistä. Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä arvaamattoman. Varmoja kantavuuslukuja ei voida esittää. Keväällä jää voi pettää kulkijan alla jopa 30 sentin vahvuisena. Vielä aamulla kulkija kestänyt jää voi jo puolen päivän aikaan olla hengenvaarallisen heikkoa. 

Sisävesien jäätilannetta voi seurata www.ymparisto.fi -sivuilta: http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=352502&lan=FI#a1

Jäällä liikkujan vähimmäisvarustus
Yksinään kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä. Halkeamat heikentävät kantavuutta, vaikka ne eivät ulottuisikaan jään läpi. Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat aina kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallipäinen keppi jään kestävyyden koettelemiseen, kelluttavaksi pakattu reppu, jossa varusteet ovat vesitiiviisti muovipussissa sekä heittoliina tai köysi.

Jään pettäessä
- Säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten.
- Huuda heti apua tai puhalla pilliin.
- Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset ellet muuten pääse ylös (jos mahdollista hiihdä jäällä siteet avoinna).
- Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.
- Kohota itsesi uintipotkulla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen ja ponnista jään päälle.
- Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.
- Hakeudu nopeasti lämpimään.

www.viisaastivesilla.fi, www.suh.fi/hukkumistilastot

Lisätietoja
Kampanjan puheenjohtaja, suunnittelija Kaarina Tamminiemi, Terveyden edistämisen keskus, puh. 040 577 4614, kaarina.tamminiemi(at)tekry.fi (kampanja)

Koulutussuunnittelija Anne Hiltunen, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, puh. 09 343 6560, 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi (hukkumiset)

Viisaasti vesillä on Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin, Rajavartiolaitoksen, Poliisin, Terveyden edistämisen keskuksen, Sisäasiainministeriön pelastusosaston, Sosiaali- ja terveysministeriön, sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton yhteiskampanja. Yhteistyökumppaneita ovat lisäksi Suomen Meripelastusseura ja Suomi-veneet Oy.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, vastaa sen sääntely- ja valvontatehtävistä sekä edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs