Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » HSL tiukentaa tarkastusmaksujen peruuttamiskäytäntöjä

HSL Helsingin seudun liikenne

HSL tiukentaa tarkastusmaksujen peruuttamiskäytäntöjä

Tiedote.
Julkaistu: 28.12.2011 klo 16:41
Julkaisija: HSL Helsingin seudun liikenne

HSL tiukentaa VR:n junaliikenteessä määrättyjen tarkastusmaksujen peruuttamiskäytäntöjä VR:n kausilippujen osalta.  Voimassa olevan lipun esittäminen jälkikäteen on mahdollista ainoastaan HSL:n tarkastusmaksutoimistossa Helsingin päärautatieasemalla. Vaihtoehtoisesti asiakas voi vaatia kirjallisesti oikaisua maksuun HSL:ltä. Oikaisuvaatimusohjeet löytyvät tarkastusmaksun kääntöpuolelta.

HSL tiukentaa nykykäytäntöä väärinkäytösten ja lippuväärennösten vuoksi. Maksun peruuttamiskäytäntö ei sovellu nykykäytössä oleviin lipputuotteisiin. Se on jäänne ajalta, jolloin kaikki kausiliput oli varustettu kuvalla ja henkilötiedoilla. Myös toimintaympäristö on muuttunut. HSL vastaa kokonaisuudessaan valtakunnan junaliikenteen sekä Helsingin seudun joukkoliikenteen matkalippujen tarkastuksesta, minkä vuoksi tarkastusmaksun mitätöinti VR:n asemilla monimutkaistaa maksun käsittelyprosessia. Jokainen määrätty tarkastusmaksu aiheuttaa HSL:lle myös kustannuksia.

Muutos ei koske HSL:n matkakorttiasiakkaita, joiden korttien voimassaoloa koskevat tiedot on mahdollista saada suoraan HSL:n matkakorttijärjestelmästä. Tarkastusmaksulaki ei kuitenkaan velvoita HSL:ää perumaan tarkastusmaksua automaattisesti kaikissa tapauksissa. Myös HSL:n lippujen osalta tarkastusmaksujen perumista on tiukennettu.

HSL suosittaa huolellisuutta

Matkalippujen tarkastus perustuu lakiin joukkoliikenteen tarkastusmaksusta 11.5.1979/469. Kyseisen lain 8 §:n mukaan matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun. Asiakkaalla tulee siis aina tarkastustilanteessa olla voimassaoleva matkalippu välttyäkseen tarkastusmaksulta.

On inhimillistä, että lippu saattaa joskus unohtua. Tällöin asiakkaan tulisi hankkia itselleen esimerkiksi kertalippu. Laki ei velvoita HSL:ää peruuttamaan tarkastusmaksua jälkikäteen voimassa olevan henkilökohtaisen kausilipun esittämällä.

Tarkastusmaksun kumoaminen VR:n lipputuotteiden osalta voi jatkossa tapahtua vain asiakkaan tekemän oikaisuvaatimuksen perusteella tai esittämällä lippuaan HSL:n tarkastusmaksutoimistossa Helsingin päärautatieasemalla. Käytäntöjen muutoksella halutaan siirtää tarkastusmaksuihin liittyvän päätöksenteon koko prosessi toimivaltaiselle viranomaiselle eli HSL:lle. Jatkossa tarkastusmaksut käsitellään kokonaisuudessaan, oikaisuvaatimukset ja peruutukset mukaan lukien, tarkastusmaksun määränneessä organisaatiossa eli HSL:ssä.

Matkustajan kannalta yksinkertaisin tapa on noudattaa huolellisuutta ja pitää matkalippu mukana kaikilla matkoilla.

 Lisätietoja: tarkastusesimies Kaisa Maijala, HSL,  puh. (09) 4766 4175

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 350 työntekijää ja liikevaihto on runsaat 520 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain 320 miljoonaa matkaa, mikä on noin 60 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista.Yhteystietoja medialle http://www.hsl.fi/FI/Sivut/media.aspx.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs