Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Hiekoitushiekan poisto

Lahden kaupunki

Hiekoitushiekan poisto

Tiedote.
Julkaistu: 25.03.2014 klo 13:09
Julkaisija: Lahden kaupunki

Ilmassa leijuvan pölyn pitoisuudet kohoavat Lahdessa keväällä, koska ilmassa on paljon katujen hiekoitushiekasta sekä asfaltin kulumisesta peräisin olevia hiukkasia. Valtioneuvosto on antanut ilmanlaadulle terveydellisten haittojen ehkäisemiseksi ohje- ja raja-arvoja, jotka ylittyvät usein keväällä. Korkeat hiukkaspitoisuudet heikentävät keuhkojen toimintakykyä, lisäävät astmakohtauksia ja hengitystietulehduksia. Katujen kunnossapidon tehostamisella ja oikealla ajoituksella kevätpölyhaittoja voidaan vähentää merkittävästi. Hiekan poistaminen tulee tehdä niin, että harjauksen yhteydessä käytetään kastelua.

Ympäristönsuojelumääräyksissä pölystä
Ympäristönsuojelumääräykset Hollolassa, Lahdessa ja Nastolassa kieltävät hiekan poistamisen kuivaharjauksena:

”Hiekoitushiekan poistamisen tai muun koneellisen kunnossapito- ja puhtaanapitotyön aiheuttama pölyäminen on estettävä käyttämällä riittävästi vettä. Asemakaavoitetuilla alueilla lehtipuhaltimen käyttö on kielletty maalis-, huhti- ja toukokuussa pölyhaittojen torjumiseksi.
Perustelut: Määräys on annettu pölyn aiheuttaman viihtyvyys- ja terveyshaitan ehkäisemiseksi (YSL 3 §).”

Hiekoitushiekan poisto
Lahdessa hiekan poisto tehdään kaupungin toimesta kaikilla niillä alueilla, joiden talvikunnossapidosta (auraus ja hiekoitus) kaupunki on vastuussa. Käytännön työsuorituksesta vastaavat Lahden Seudun Kuntatekniikka Oy, Destia Oy ja YIT Rakennus Oy, Infrapalvelut omilla urakka-alueillaan.

Keskusta-alueella on jalkakäytäväosuuksia, joiden talvikunnossapito on taloyhtiöiden vastuulla. Näiden osuuksien puhdistamisesta ja pölyntorjunnasta huolehtivat taloyhtiöiden kiinteistönhoitajat.

Kaupungin vastuulla olevilla alueilla hiekoitushiekan poisto aloitetaan täysitehoisesti viikolla 13. Ensimmäiseksi hiekanpoisto tehdään pääväyliltä ja keskustan alueelta. Tonttikatujen siivoamiseen ryhdytään, kun vilkkaimmat alueet on puhdistettu. Mikäli sääolot sallivat töiden yhtämittaisen tekemisen muodostuu hiekanpoiston kokonaiskestoksi 4-5 viikkoa. Aikataulun toteutuminen edellyttää, että töitä tehdään kahdessa vuorossa viikonloppuja hyödyntäen. Em. aikataulun toteutuessa hiekanpoisto tulee suoritetuksi noin kaksi viikkoa ns. normaalia kevättä aikaisemmin. 

Yöpakkasten ja auringon lämmön johdosta katujen pinnat kuivuvat, jolloin tuuli ja etenkin raskas liikenne nostattavat pölyä ilmaan. Pölyhaittoja pyritään vähentämään kastelemalla pääliikenneväylien ajoratoja ja linja-autopysäkkejä noin 5 %:lla kalsiumkloridiliuoksella. Liuosta käytetään tarvittaessa pölynsidontaan myös kevyenliikenteenväylillä.

Sadevesiviemärit
Hiekoitushiekan peseminen sadevesikaivoihin on kiellettyä. Kaivoihin joutuessaan hiekka voi aiheuttaa viemäritukoksen, jonka seurauksena voi olla vesien virtaaminen väärään suuntaan viemäriverkostossa ja jopa kiinteistön rakenteiden kastuminen. Mikäli kiinteistön toimista aiheutuu ongelmia runkojohdon toimintaan, niin kiinteistö on korvausvelvollinen.

Kaupunki tyhjentää vastuullaan olevien sadevesikaivojen sakkapesät keskeisimmillä alueilla vuosittain ja muilla alueilla kahden vuoden välein. Kiinteistöjen tulee tyhjentää säännöllisesti pihoillaan sijaitsevien kaivojen sakkapesät.

Lisätietoja:

Käytännön työsuoritukseen liittyvissä asioissa:

Lahden Seudun Kuntatekniikka Oy
Ylläpitopäällikkö Eero Uski puh. 03 821 4631

Destia Oy
Työmaapäällikkö Minna Yliniemi puh. 040 350 3606

YIT Rakennus Oy, Infrapalvelut
Työmaapäällikkö Mika Koivunen puh. 050 390 6571
Työmaapäällikkö Perttu Peltola puh. 040 864 4197

Työlle asetettavista vaatimuksista:

Kunnallistekniikka, kadunpito
Projekti-insinööri Jani Tuhkanen puh. 050 559 4102
Ylläpitovalvoja Markku Siirilä puh. 050 387 8704
Ylläpitovalvoja Pasi Leppäaho puh. 050 398 5729

Aqua Palvelu Oy
Verkostopäällikkö Ari Jousmäki puh. 03 851 5953

Ilmanlaatuun liittyvissä asioissa:

Lahden seudun ympäristöpalvelut
Mittausinsinööri Malminen Tommi puh. 044 416 3322 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Metropolialueella sijaitsevassa Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs