Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Eläköön esimerkki myös tasoristeyksissä

Eläköön

Eläköön esimerkki myös tasoristeyksissä

Tiedote.
Julkaistu: 07.05.2013 klo 09:57
Julkaisija: Eläköön

Luotitko liikaa junien aikatauluihin ja juna porhalsikin takaa ylitettyäsi juuri tasoristeyksen? Päätitkö puikkelehtia pyörällä puomien välistä? Oliko vauhtia liikaa lähestyessäsi tasoristeystä niin, ettet ehtinyt katsoa kunnolla, tuleeko junaa? Jaksoitko odottaa puomin takana vai vetikö tossu kiireesti radan yli?

Sinua seurataan tarkasti - olit sitten auton ratissa tai muuten ylittämässä rautatietä. Lapsi oppii vanhempien esimerkin mukaan tavan toimia liikenteessä ja myöhemmin on vaikea muuttaa opittuja toimintamalleja. Toimi siis vastuullisesti, äläkä unohda esimerkin voimaa – myöskään liikenteessä.

Juna ei pysähdy tasoristeykseen, pysähdy sinä

Oikea asenne ratkaisee myös tasoristeysturvallisuudessa. Tarkkaile, onko juna tulossa - varoituslaitteista huolimatta vastuu radan ylittämisestä on aina sinulla.

Älä luota aikatauluihin - juna voi tulla myöhässä ja raiteilla liikkuu myös junia aikataulujen ulkopuolelta. Hidasta nopeutesi niin alhaiseksi, että kykenet tekemään oikean ja riittävän havainnon radalla olevasta liikenteestä. Pysähdy, jos näet junan lähestyvän tai jos varoituslaitteet hälyttävät tai puomi on alhaalla tai laskeutumassa. Odota puomien nousemista ja varoitusvalon vaihtumista.

Eläköön.fi-sivuilla jokainen voi tehdä oman lupauksensa tasoristeyksen ylittämisestä turvallisesti.

Tuttu tasoristeys on vaarallisin

Useimmiten tasoristeysonnettomuus tapahtuu tutussa tasoristeyksessä kokeneelle kuljettajalle. Hetkellinen herpaantuminen voi käydä kalliiksi, sillä juna ei voi väistää eikä se pysähdy nopeasti – 140 kilometrin tuntivauhdista junan jarrutusmatka on yli kilometri.

Viime vuonna tapahtui 51 tasoristeysonnettomuutta, joissa kuoli kuusi henkilöä. Tänä vuonna onnettomuuksia on sattunut huhtikuun puoliväliin mennessä 13, joista on selvitty ilman kuolonuhreja. Eurooppalaisessa vertailussa Suomen tasoristeysturvallisuus on keskimääräistä heikompi.

Tänään 7.5. vietetään kansainvälistä tasoristeyspäivää. Päivän aikana tiedotetaan tasoristeysturvallisuuden puolesta yli 40 maassa ympäri maailmaa. Erityisesti huomiota kiinnitetään tasoristeyksen ylittäjän vastuuseen. Käyttäytymisen muutos turvallisuushakuisempaan suuntaan vähentäisi onnettomuuksia.

Junia ja tasoristeyksiä halutaan paremmin erottuviksi

Eläköön.fi-sivuilla ihmiset ovat voineet ehdottaa ideoitaan tasoristeysturvallisuuden parantamiseksi. Erityisesti toivotaan, että tasoristeyksistä varoitettaisiin aikaisemmin, tasoristeyksiä ennen olisi töyssyt ja junat erottuisivat paremmin. Lisäksi toivotaan tasoristeysten näkyvyyden parantamista.

Eläköön-kampanja kokoaa liikenteen toimijat

Eläköön esimerkki -kampanja on osa laajempaa Eläköön-liikenneturvallisuuskampanjaa. Kampanjan tavoitteena on havahduttaa ihmiset huomaamaan, että he ovat aina esimerkkejä jollekulle – myös liikenteessä ja vesillä.

Kampanjassa ovat mukana Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, liikenne- ja viestintäministeriö, poliisi, Liikennevirasto, Liikenneturva, Liikennevakuutuskeskus, Opetushallitus ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto.

Lisätietoja

Trafi, erityisasiantuntija Kirsi Pajunen, puh. 029 534 6830, kirsi.pajunen(at)trafi.fi
Liikennevirasto, rautatietoimintojen turvallisuuspäällikkö Marko Tuominen puh. 020 637 3981
Trafi, viestintäpäällikkö Elina Uotila, puh. 029 534 5206, elina.uotila(at)trafi.fi


www.trafi.fi/rautatiet/tasoristeysturvallisuus
www.trafi.fi/rautatieturvallisuus
www.liikennevirasto.fi/tasoristeys
www.elakoon.fi
www.facebook.com/elakoon

Eläköön-liikenneturvallisuuskampanjan tarkoituksena on kannustaa ihmisiä toimimaan liikenneturvallisuuden puolesta ja tehdä liikennekulttuuristamme vastuullisempaa. Laajasti viranomais- ja järjestötahot yhdistävä Eläköön-kampanja sisältää kaikki liikenne- ja liikkumismuodot, tie- ja vesiliikenteen lisäksi siis myös raideliikenteen, ilmailun ja ylipäätään ihmisen liikkumisen kokonaisuudessaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs