Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Det är alltid farligt och dessutom förbjudet att vistas på järnvägsspåret

Liikennevirasto

Det är alltid farligt och dessutom förbjudet att vistas på järnvägsspåret

Pressmeddelande.
Publicerad: 14.04.2016 kl. 09:00
Utgivare: Liikennevirasto

Den gångna våren har varit bedrövlig med tanke på dem som blivit överkörda av tåg.  Årligen blir 50-60 personer under tåg, i vår är antalet redan uppe i 25. Varje olycka är en tragedi för offren, deras familjer, liksom också för tågförarna.


Obehörig vistelse på järnvägsspåret är förbjuden, också i lagen. Tågen rör sig snabbt och ljudlöst, vilket innebär att man märker dem närma sig först när det är för sent. Tågets bromssträcka är också i bästa fall flera hundra meter. Även då tågföraren märker människan i tid och nödbromsar, så går det oftast inte att stanna tåget tillräckligt snabbt.

”Banan är ingen plats där man kan vistas eller leka”, påminner Marko Tuominen, chef för enheten trafiksäkerhet och arbetarskydd vid Trafikverket. Människorna borde förstå att man inte får röra sig eller vistas på banan. Det är inte bara passagerartåg som rör sig på banan, utan också godståg och tågenheter som sköter banunderhållet. Alltså finns det ingen sådan tidpunkt då det skulle vara tryggt att röra sig på spåret. Tidtabellerna ändras ständigt och tåget kan överraska."

Sorgen är stor för de närmaste och det är förståeligt att de vill hedra minnet av offren med blommor och ljus. Men att placera dem på banvallen eller spåret nära olycksplatsen är farligt och utsätter de sörjande för faran att bli överkörda av tåg. Minnesföremålen borde placeras på ett tryggt avstånd från järnvägsspåret, så att ingen av någon orsak behöver gå för nära spåret.

"Varje olycka är en olycka för mycket. Vi deltar i sorgen med offrens närmaste. För att ingen mera ska behöva utsättas för en sådan tragedi, ber Trafikverket alla föräldrar och lärare att diskuterar med barnen och ungdomarna om faran med att röra sig på järnvägsspåren. Barn och ungdomar har inte alltid klart för sig att det är förbjudet och farligt att röra sig på spåret", säger Marko Tuominen.

Ytterligare uppgifter:
Marko Tuominen, chef för enheten, tfn 029 534 3981 eller fornamn.tillnamn@trafikverket.fi.

Trafikverket möjliggör fungerande, effektiva och trygga resor och transporter.
www.trafikverket.fi 
www.facebook.com/liikenneverkossa
www.twitter.com/liikennevirasto

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs