Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Alkusammutus ratkaisee linja-autopalon kulun – moottoritilassa auttaisi parhaiten sammutusjärjestelmä

Trafi

Alkusammutus ratkaisee linja-autopalon kulun – moottoritilassa auttaisi parhaiten sammutusjärjestelmä

Tiedote.
Julkaistu: 30.05.2012 klo 14:33
Julkaisija: Trafi

Toukokuussa on tapahtunut kolme vakavaa linja-autopaloa, jossa linja-auto on palanut kokonaan. Evakuointi on onnistunut kaikissa tapauksissa hyvin, minkä ansiosta mahdollisilta suuronnettomuuksilta vältyttiin.

Onnistuneella alkusammutuksella on ratkaiseva merkitys linja-autoissa syttyneiden palojen rajaamisessa. Vuosina 2010–2011 alkusammutus tehosi noin kolmeen neljäsosaan linja-autojen tulipaloista selviää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tuoreesta tutkimuksesta, jossa on analysoitu kaikki ko. vuosien linja-autopalot. Huolestuttavaa kuitenkin oli, että joistakin linja-autoista sammutin puuttui kokonaan.

Suositus: linja-autojen moottoritiloihin sammutusjärjestelmät

Ammattitaitoisen, alkusammutus- ja evakuointikoulutuksen saaneen henkilökunnan lisäksi toinen merkittävä paloturvallisuustekijä linja-autopaloissa on moottoritilan automaattinen sammutusjärjestelmä. Suomessa harvoissa linja-autoissa kuitenkaan vielä on tällaista järjestelmää, mutta esim. kuluvan toukokuun linja-autopaloissa automaattinen sammutusjärjestelmä olisi todennäköisesti ehtinyt estämään suuremmat vahingot.

Trafin tutkimuksessa suositellaankin, että linja-autojen paloturvallisuuden parantamiseksi moottoritiloihin olisi asennettava automaattiset sammutusjärjestelmät. Useimmat vuoden 2011 linja-autopaloista syttyivät linja-auton moottoritilassa ajoneuvon takaosassa. Kuljettajan havaittua palon ripeästikin suoritetut alkusammutustoimet eivät ehtineet rajoittamaan paloa.

Linja-autoja palaa keskimäärin joka viides päivä – säännöllisellä huollolla monet paloista vältettävissä

Linja-autopalojen määrä on lisääntynyt pikkuhiljaa. Nykyisin linja-autopaloja syttyy keskimäärin yksi tai kaksi viikossa. Henkilökunnan alkusammutus- ja evakuointitaitojen lisäksi ennakoiva huolto ja säännöllinen korjaustoiminta ovat erittäin tärkeitä linja-autopalojen ennaltaehkäisyssä, kuten myös lisäinvestoinnit automaattisiin sammutusjärjestelmiin.

Vuonna 2011 edellistä vuotta enemmän mittavia vahinkoja – sähkölaiteviat suurin yksittäinen palosyy

Tutkimuksessa analysoitiin kaikki 69 viime vuonna pelastuslaitoksen ja tutkimusryhmän tietoon tullutta linja-autopaloa ja tuloksia verrattiin vuoden 2010 tietoihin. Vuonna 2011 yhteensä neljä henkilöä loukkaantui linja-autopalojen yhteydessä. Myös materiaalivahingot lisääntyivät edellisestä vuodesta, kun syttymistilastaan levinneiden palojen osuus kasvoi yli neljännekseen kaikista paloista.

Vuonna 2011 sähkölaitevika aiheutti yhteensä 17 tulipaloa. Jarrujen ja laakerien ylikuumenemisesta aiheutui yhteensä 9 paloa. Lisälämmitintilassa syttyi 4 linja-autopaloa. Öljyvuodot aiheuttivat 4 paloa. Monen moottoritilapalon syttymissyy oli jäänyt selvittämättä, kun ajoneuvo oli tuhoutunut pahoin.

Tarkemmasta raportoinnista apua myös linja-autopalojen ehkäisemisessä

Tutkimuksen aineisto kerättiin pelastuslaitosten palontutkinnassa. Hankkeen aikana palontutkijoita on koulutettu tekemään täsmällisempiä ilmoituksia linja-autopaloista pelastusviranomaisten PRONTO-tilastojärjestelmään. Tarkoituksena on, että perusteellisempien tutkintatietojen pohjalta pystyttäisiin löytämään keinoja, joilla linja-autojen palot saadaan pysyvästi vähenemään.

Trafin johtaman Linja-autopalot Suomessa –tutkimushankkeen raportin on laatinut Esa Kokki Pelastusopistolta. Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan Trafin tutkimussivuilta osoitteesta www.trafi.fi/tutkimukset > julkaisut 2012.

Linja-autojen paloturvallisuuden tutkimushanke jatkuu vielä vuonna 2012.

Lisätietoja:
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi
johtava asiantuntija Juhani Intosalmi, puh. 020 618 5515, juhani.intosalmi(at)trafi.fi

Pelastusopisto
tutkimusjohtaja Esa Kokki, puh. 040 962 2295, tutkimus(at)pelastusopisto.fi

 

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs