Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Ajoneuvon takaisinkutsuun on syytä suhtautua vakavasti

Trafi

Ajoneuvon takaisinkutsuun on syytä suhtautua vakavasti

Tiedote.
Julkaistu: 20.04.2011 klo 09:30
Julkaisija: Trafi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa, että ajoneuvolle tulleeseen takaisinkutsuilmoitukseen tulisi reagoida heti viemällä ajoneuvo korjattavaksi. Korjattavaksi ilmoitettu vika voi muuten pysäyttää matkanteon.

Takaisinkutsu on ajoneuvovalmistajan keino saada jo liikenteeseen päätyneestä ajoneuvosta valmistusvaiheen jälkeen havaitut viat korjatuksi. Valmistajien edustajat ilmoittavat kirjeitse Suomessa olevien ajoneuvojen omistajille ajoneuvossa havaitusta poikkeamasta. Jotta kaikki kampanjan piiriin kuuluvat ajoneuvot saadaan korjattua, lähetetään kirjeitä yleensä useaan kertaan.

Kampanjan venyessä pitkäksi myös Trafi voi kehottaa omistajaa viemään ajoneuvon korjaamolle. Korjaamaton ajoneuvo ei tämän jälkeen läpäise seuraavaa määräaikaiskatsastusta. Tarvittaessa se voidaan myös asettaa käyttökieltoon tai poistaa rekisteristä.

Sähköviat edelleen yleisin syy takaisinkutsuun

Trafille ilmoitettiin viime vuonna 80 henkilöautoja, 11 pakettiautoja ja 2 kuorma-autoja koskevaa takaisinkutsukampanjaa. Takaisinkutsuttavia autoja oli kaikkiaan noin 73 000. Suurin osa eli 17,2 % kampanjoista liittyi sähköisten järjestelmien vikoihin. Seuraavaksi eniten oli polttoainejärjestelmään sekä voimansiirtoon ja moottoriin liittyviä kampanjoita.

Henkilöautojen sähköisten järjestelmien vikoja ovat mm. ohjainlaitteiden ohjelmistoviat, johdotusten oikosulkuviat sekä katkaisin- ja anturiviat. Polttoainejärjestelmässä ja moottorissa esiintyvistä vioista voidaan esimerkkeinä mainita polttoaineletkun murtuminen ja jäähdytysjärjestelmän liitoskohdan nestevuoto.

L-luokan ajoneuvoja kutsuttiin vuoden 2010 aikana takaisin 32 erillisessä kampanjassa yhteensä noin 2 000. Kampanjoista 31 koski moottoripyöriä ja 1 mopoja. Nelipyörien, kevyiden nelipyörien ja kolmipyörien kampanjoita ei ilmoitettu. Ilmoitetut kampanjat koskivat pääasiassa polttoainejärjestelmää, jarruja ja sähköisiä järjestelmiä.

Mopojen, moottoripyörien ja muiden L-luokkien ajoneuvojen tyypillisiä sähkövikoja ovat oikosulku- ja anturiviat, jotka voivat johtaa esimerkiksi moottorin sammumiseen. Polttoainejärjestelmän vika on yleensä letkussa tai komponenttien liitoskohdassa mahdollisesti oleva nestevuoto. Tyypillinen jarruvika on jarrukomponentin murtuma tai nestetoimisen jarrujärjestelmän nestevuoto.

Kahdeksan vuoden aikana lähes 320 000 ajoneuvoa saanut takaisinkutsun

Takaisinkutsukampanjoista on ilmoitettu Trafille (aiemmin AKElle) vuodesta 2003 lähtien. Vuoteen 2010 mennessä autoja koskevia kampanjoita ilmoitettiin yhteensä 442, joihin kuului 305 000 autoa. Moottoripyöriä, mopoja ja muita L-luokkien ajoneuvoja koskevia kampanjoita ilmoitettiin 176 ja nämä koskivat 15 000 ajoneuvoa.

Takaisinkutsut Trafin internet-sivuilla

Trafi seuraa ilmoitettujen kampanjoiden etenemistä ja julkaisee kampanjatietoa internetsivuilla www.trafi.fi/takaisinkutsut.
 

Ajoneuvomallien vioista tietoja myös kansainvälisellä yhteistyöllä

Trafi saa tietoa ajoneuvojen turvallisuus- tai ympäristöasioihin vaikuttavista poikkeamista myös yleiseen tuoteturvallisuusdirektiiviin perustuvan, komission ja jäsenvaltioiden väliseen nopeaan tiedonvälitykseen tarkoitetun Rapex-järjestelmän avulla.

Liite
Takaisinkutsukampanjoiden seuranta 2003-2010 löytyy osoitteesta www.trafi.fi/takaisinkutsut

Lisätietoja
Tarkastusinsinööri Tuomas Peltokangas, 020 618 5523, tuomas.peltokangas(at)trafi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, vastaa sen sääntely- ja valvontatehtävistä sekä edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs