Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Ajankohtaista Uudeltamaalta: Suomi kirii kärkeen polttokennoteknologiassa

Tekes tiedottaa

Ajankohtaista Uudeltamaalta: Suomi kirii kärkeen polttokennoteknologiassa

Tiedote.
Julkaistu: 17.06.2015 klo 07:43
Julkaisija: Tekes tiedottaa

Polttokennoista piti tulla jo vuosia sitten varteenotettava ja päästötön energiavaihtoehto. Kalliiksi ja haasteelliseksi osoittautunut teknologia on nyt tekemässä uutta tulemistaan vantaalaisen Elcogenin ja espoolaisen Convionin innovaatioilla sekä Horisontti-rahoituksella.

Vedystä ja polttokennoista on rakennettu jo vuosikymmenten ajan uutta vaihtoehtoa sekä liikenteeseen että hajautettuun energiantuotantoon. Sille on uskottu löytyvän markkinoita myös uusiutuvan energian rinnalla osana älykkäitä sähköverkkoja.

Läpilyönnin suurimpana jarruna on ollut teknologian kova hinta. Kehitystyötä on silti tehty jatkuvasti mm. Japanissa ja Yhdysvalloissa, mutta myös Suomessa. Yksi alan terävimpään kärkeen kuuluva yhtiö on Vantaalla ja Tallinnassa toimiva Elcogen Oy, joka on panostanut etenkin kennostoteknologian ja alemmassa lämpötilassa toimivien kennojen kehittämiseen.

Yhtiö on tehnyt tiivistä yhteistyötä mm. yliopistojen ja VTT:n kanssa, jolta se osti käyttämänsä kennostoteknologian käyttöoikeudet vuonna 2009. Elcogenin visioina on, että polttokennoja voitaisiin tulevina vuosina käyttää esimerkiksi kotitalouksien tai kauppakiinteistöjen energiaratkaisuna.

Katse suoraan vientimarkkinoilla

Toimitusjohtaja Paul Hallanoron mukaan vientipotentiaalia löytyy EU:n lisäksi mm. Japanista ja Yhdysvalloista. Tästä potentiaalista kertoo myös viime vuoden lopulla saatu positiivinen rahoituspäätös Horisontti 2020 -ohjelman pk-instrumentista.

"Pk-instrumentin osalta ajoitus oli täydellinen, sillä olimme juuri päivittämässä liiketoimintasuunnitelmaa ja kaupallistamassa innovaatiotamme. Jo pelkkä hakemusprosessi oli opettavainen, sillä se pakotti meidät miettimään monia asioita entistä perusteellisemmin", Hallanoro kertoo.

Yhtiö on ollut mukana myös Tekesin ohjelmissa, muun muassa vuonna 2013 päättyneessä Polttokennot-ohjelmassa. Pk-instrumenttihakuun se osallistui toista kertaa.

"Tekes on ollut meille todella tärkeä kumppani, jota ilman emme olisi nyt tässä pisteessä. Tekesin asiantuntijoiden ja ohjelmien avulla olemme kehittäneet omaa toimintaamme, saaneet tunnettuutta ja uskottavuutta sekä luoneet tärkeitä verkostoja ja kontakteja", Hallanoro kiittelee.

Yhtiö sai Tekesistä arvokasta apua myös pk-instrumentin hakukiemuroihin.

"Saimme hakuprosessin hyvin tuntevilta erittäin arvokasta palautetta, jonka perusteella hakemuksemme fokus parani entisestään", toimitusjohtaja lisää.

Convion hyödyntää kotimaista osaajaa

Yksi Elcogenin kehityskumppaneista ja samalla myös asiakkaista on Convion Oy, joka on niinikään osallistunut mm. Tekesin Polttokennot- ja Green Growth -ohjelmiin. Myös Convion sai positiivisen rahoituspäätöksen Horisontti 2020 pk-instrumentista, mikä sekin kertoo Suomen vahvasta polttokenno-osaamisesta.

Yhtiön juuret ovat Wärtsilässä, joka ulkoisti polttokennojärjestelmiin liittyneen kehitystoimintansa vuoden 2013 alussa. Convionin järjestelmissä lämpöä ja sähköä tuotetaan pääasiassa maa- tai biokaasusta, mutta myös vedystä.

Toimitusjohtaja Erkko Fontellin mukaan Elcogenin teknologia avaa heille aivan uusia kehitysnäkymiä. Nyt päästään 50–100 kW:n teholuokkiin, joissa on selkeää kaupallista potentiaalia. Käyttökohteet voivat vaihdella teollisuudesta kauppakeskuksiin ja ylipäätään kohteisiin, joissa halutaan parantaa energiatehokkuutta, energiaomavaraisuutta ja käyttövarmuutta.

"Kun polttokennojärjestelmä yhdistetään vaikkapa biokaasulaitokseen, energiajärjestelmästä saadaan omavarainen", Fontell kertoo.

Potentiaalisiksi vientimarkkinoiksi hän laskee Euroopassa mm. Saksan, Italian, Iso-Britannian sekä Alankomaat, jossa on valmiiksi paljon biokaasulaitoksia.

"Koekäytämme parhaillaan ensimmäistä omaa tuotettamme ja tavoite on, että saisimme niitä markkinoille 1–3 vuoden kuluessa. Parhaillaan etsimme pilottikohteita", Fontell lisää.

Tekes oikealla asialla

Elcogenin ja Convionin taustalla on alusta lähtien toiminut myös sijoitusyhtiö VNT Management. Partneri Vesa Sadeharjun mukaan tehdyille miljoonasijoituksille on selkeät perusteet. Niillä turvataan, että alan huippuosaaminen säilyy ja kehittyy Suomessa edelleen.

"Suomi on noussut polttokennoteknologiaan liittyvässä kehitystyössä kansainväliselle piikkipaikalle ja tätä asemaa pitää nyt hyödyntää. Isot toimijat Yhdysvalloissa ja Japanissa ovat heräämässä asialle uudestaan eikä hankittua etumatkaa kannata hukata", Sadeharju muistuttaa

Tässä kohtaa hän antaa selkeää tunnustusta myös Tekesin kehitysohjelmille ja rahoituspäätöksille.

"Polttokennoteknologia on oiva esimerkki tulevaisuuden toimialasta, jonka kehittämisessä Tekesin on luontevaa ja myös tärkeää olla mukana", Sadeharju painottaa.

Lisätietoja

Paul Hallanoro, toimitusjohtaja
Elcogen Oy
Puh. 050 344 2437
paul.hallanoro (at) elcogen.com

Erkko Fontell, toimitusjohtaja
Convion Oy
Puh. 040 754 4389
erkko.fontell (at) convion.fi

 

Teksti: Timo Sormunen, Recommended

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Tiedottaja Soile Thalén, Tekes
puh. 050 5577 716, soile.thalen@tekes.fi

Lisää asiakkaiden tuloksia

Liitetiedostot

Tekes on yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten haastavien tutkimus- ja kehitysprojektien ja innovaatiotoiminnan rahoittaja ja aktivoija. Tekes palvelee suomalaisen elinkeinoelämän ja tutkimuksen uudistumista. www.tekes.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs