Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Vuoden Lupaus- ja Vuoden Löytö -tunnustusten saajat julkistettiin Tampereella

Tampereen Messut

Vuoden Lupaus- ja Vuoden Löytö -tunnustusten saajat julkistettiin Tampereella

Tiedote.
Julkaistu: 04.10.2013 klo 14:52
Julkaisija: Tampereen Messut

TAPAHTUMA ON TÄYNNÄ SISUSTAMISTA, TAIDETTA JA KERÄILYÄ

Uudistuneessa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa alkoi perjantaina 4.10.2013 kolmipäiväinen tapahtumakokonaisuus, joka houkuttelee messuvieraita kotona viihtymisen, sisustamisen, taiteen ja keräilyn pariin. KotiVisio-messuilla, Tampereen Taidemessuilla ja Keräily Syksy -tapahtumassa on yhteensä 364 näytteilleasettajaa ja noin 5500 neliötä näyttelypinta-alaa. Syksyn ensimmäisten kuluttajamessujen myötä suuri yleisö pääsee tutustumaan myös uuteen E-halliin eli TähtiAreenaan. Avajaispäivänä messuilla julkistettiin Vuoden Lupaus- sekä Vuoden Löytö -tunnustusten saajat.

Uusi kotona viihtymisen messutapahtuma KotiVisio 2013 esittelee kotona viihtymisen teemoja, tuotteita ja palveluita 208 näytteilleasettajan voimin. Messuilla on hyvä mahdollisuus tutustua laajasti muun muassa keittiöihin, huonekaluihin ja sisustustarvikkeisiin. Sisustusputiikkialueella on 33 alan toimijaa, keittiöalueella 14 keittiökalustetoimittajaa sekä uuteen E-halliin kootulla huonekalualueella 9 alan toimijaa. Ideoita ja ammattilaisten vinkkejä on tarjolla neuvontapisteissä, ohjelma- ja näyttelyalueilla sekä osastoilla, joilla riittää myös ostettavaa. Kolmannen kerran järjestettävät Tampereen Taidemessut ovat nousseet nopeasti alan ykköstapahtumaksi Suomessa. Messuilla on tänä vuonna 108 näytteilleasettajaa ja lukuisten taiteilijoiden teoksia. Taidemessuilla on myös laaja ja monipuolinen ohjelmatarjonta koko viikonlopun ajan. Nyt 43. kerran toteutettavassa Keräily Syksy -tapahtumassa keräilylöytöjä voi tehdä 48 näytteilleasettajan tarjonnasta.


Vuoden Lupaus 2013 on kuvataiteilija Riikka Toivonen Saimaan ammattikorkeakoulusta

Tampereen Taidemessut etsi tänä vuonna Vuoden Lupausta suomalaisten ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kuvataiteen alojen opiskelijoiden ja vasta valmistuneiden joukosta. Kilpailu avattiin alan korkeakouluille keväällä 2013. Tampereen Taidemessujen näyttelytoimikunnan asiantuntijoista muodostuva raati palkitsi messuilla Vuoden Lupaus 2013 -tunnustuksella porvoolaisen Riikka Toivosen (s.1986), joka on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2013. Raadin vakuuttanut voittajateos ”Kadonnut tila” on esillä messuilla. Raati totesi Toivosen teoksen puhuttelevan hyvin eri kohderyhmiä noviisista kultturelliin. Riikka Toivosella on hieno tilan taju, kyky tehdä ajatuksia herättävää taidetta ja toteuttaa se hyvin. Hän vie katsojan omien kokemusten ja tuntemusten äärelle, mutta myös kohtaamaan muita. Hän yhdistää menneisyyttä, nykyisyyttä, hetken kokemusta ja tunnetta tilasta.

– Vuoden Lupaus -tunnustus oli suuri yllätys. Kun sain valinnastani kertovan sähköpostin, piti minun lukea se kahteen kertaan varmistaakseni, että olin lukenut oikein. Messuilla esillä oleva työni on interaktiivinen installaatio ja se on myös opinnäytetyöni. Se koostuu pimeästä tilasta, jonka sisältä löytyy pimeässä hohtavaa lankaa. Lanka luo pimeään tilaan illuusion toisesta tilasta, kertoo Riikka Toivonen.

Porvoossa asuva Toivonen työskentelee kokeellisen kuvanveiston ja installaation parissa. Toivosen työskentelyn lähtökohtana on usein idea teoksesta, minkä jälkeen toteutus tapahtuu parhaiten taiteilijan näkemystä palvelevalla tekniikalla. Intuitiivisuutta hänen työskentelyynsä tuo kanssakäyminen kulloinkin käytössä olevan tilan ja ympäristön kanssa. Taiteilijaa kiinnostavat rakennetun tilan ja ihmisen välinen vuorovaikutus. Konkreettisen tilan havainnoinnin lisäksi Toivonen pohtii teoksissaan sitä näkymätöntä, sosiaalista ja alati muuttuvaa tilaa, jonka ihmiset luovat ympärilleen. Toivonen on osallistunut näyttelyihin vuodesta 2009 lähtien. Hän on suorittanut Saimaan ammattikorkeakoulun lisäksi taideopintoja myös muun muassa Yhdysvalloissa. Voittajaa haastatellaan Tähtihetki-lavalla perjantaina 4.10. klo 16. Vuoden Lupaus -tunnustusta tavoittelivat Saimaan ammattikorkeakoulun ohella kuvataiteen opiskelijat Tampereen ammattikorkeakoulusta, Turun Taideakatemiasta, Kankaanpään Taidekoulusta ja Lahden Taideinstituutista.


Vuoden Löytö 2013 -tunnustukset Petri Turuselle, Carl Osbergille ja Teija Lehdolle

Vuoden Löytö -tunnustus myönnettiin Tampereen Taidemessuilla kolmelle taiteilijalle. Tunnustuksella halutaan nostaa valokiilaan nousevia lahjakkuuksia, jotka ovat jääneet valitsijoidensa mieleen erityisellä tavalla ja ansaitsevat tulla huomioon otetuiksi. Valitsijoina toimivat muotitaiteilija Jukka Rintala, kuvataiteilija Janne Laine sekä taidegraafikko ja -maalari Hanna Varis. Vuoden Löytö -tunnustuksen saivat Rintalan valitsema kuvataiteilija Petri Turunen (Kerimäki), Laineen valitsema Carl Osberg (Helsinki) ja Variksen valitsema Teija Lehto (Turku). Valitsijoita ja Vuoden Löytöjä kuullaan Tähtihetki-lavalla 4.10. klo 16.15.

– Kuvataiteilija Petri Turusella on luontainen taito vangita erilaisia tunnelmia. Inspiraation töihinsä hän saa luonnonläheisestä elämästä. Turusen työt ovat täynnä positiivista voimaa ja edustavat todellakin ilmaisukykyistä maalaustaidetta. Työt ovat eloisia ja herättävät sympatiaa. Ne eivät ole kaavamaisia eivätkä toista itseään, vaan muuttuvat kausien mukaan. Turunen on luonnon lahjakkuus, joka ansaitsee näkyvyyttä, sillä hän on tehnyt työtään jo pitkään, mutta ollut esillä vähän, perustelee muotitaiteilija Jukka Rintala.  

– Olen yllättynyt valinnastani, mutta kiitollinen, tunnustus tuntuu hienolta. Messuilla esillä olevat työni on tehty vuoden 2010 jälkeen, mutta eivät ole ihan tuoreimpia. Töissä on eläin- ja luontoteema, mutta tarkemman aiheen haluan jättää katsojan itsensä pääteltäväksi, kuvataiteilija Petri Turunen toteaa.

– Carl Osberg on nuori ja innokas kanadalaissyntyinen taiteilija. Lisäksi halusin nostaa häntä esille, sillä ulkomaalaisena Suomessa hänen on paljon vaikeampi edetä: hän ei osaa kieltä eikä hänellä ole koulun tuomia valmiita verkostoja käytössään, sanoo kuvataiteilija Janne Laine.

– Olen otettu, että juuri Janne Laine valitsi minut, sillä kunnioitan häntä taiteilijana. Työni ovat epäsovinnaisia pääosin sen takia, että tiedän alusta saakka miltä ne tulevat näyttämään valmiina. Se luo töihini tarkoituksen. Yhdistän erilaisia visuaalisia elementtejä kuten mainoksia, tieteellisiä havaintokuvia, tatuointeja ja klassista muotokuvataidetta. Niiden takaa etsin sivumerkityksiä, joita haluan käyttää töideni tuottamissa usein oudoissakin kertomuksissa. Työni peilaavat nyky-yhteiskuntaa, jossa vallitsee usea sovussa elävä, vaikkakin toisistaan poikkeava, todellisuuden hahmottamisen tapa ja niiden hybridit, kertoo Carl Osberg.

– En pidä kotonani esillä omia töitäni, vaan muiden taiteilijoiden töitä, joista pidän. Yksi taiteilija, jonka töitä kotoani löytyy, on Teija Lehto. Tiedän kokemuksesta, kuinka vaikea ja työläs hänen käyttämänsä puupiirrostekniikka on, ja Lehto hallitsee sen suvereenisti. Lisäksi työt ovat värikkäitä ja aiheet positiivisia, työt saavat katsojan hyvälle tuulelle. Teija Lehto tunnetaan Turun seudulla, mutta hän ansaitsee tulla nostetuksi esille valtakunnallisesti, perustelee taidegraafikko ja -maalari Hanna Varis.

– Olen iloisesti yllättynyt valinnasta ja varsinkin siitä, että sen on tehnyt Hanna Varis. Jo ennen kuin aloitin kuvataiteen opintoni, hänen työnsä vaikuttivat minuun. Tunsin, että ne auttoivat avaamaan henkilökohtaisen elämäni solmuja ja loivat uskoa tulevaan. Työni ovat puupiirroksia vuodelta 2012. Ne ovat arkiaiheisia ja asetelman omaisia, kertoo Teija Lehto.   Lisätietoa palkituista: www.tampereentaidemessut.fi (Medialle).


KotiVisio antaa ideoita viihtyisään kotiin – sisustusarkkitehti Marko Paananen lauantain tähtenä

KotiVisio esittelee laajasti kodin viihtyvyyden teemoja, tuotteita ja palveluita sekä tarjoaa ratkaisuja toimivaan kotiin. Ohjelmassa on lukuisia tietoiskuja ja työnäytöksiä. Lauantaina 5.10. sisustusarkkitehti Marko Paananen kertoo sisustamisen ja arjen haasteista sekä kodin valaistuksesta. Teema-alueet keskittyvät kylpyhuoneisiin ja saunoihin, keittiöön ja kattaukseen, huonekaluihin sekä piensisustukseen ja somistukseen. Sisustusputiikkien täyttämältä ostosalueelta voi tehdä uniikkeja löytöjä. AvainSisustuksen toteuttamassa TunneTilat-näyttelyssä on neljä huonetta, jossa inspiraationa on käytetty neljää peruselementtiä: vesi, tuli, maa, ilma. Huoneet ovat elämyksellisiä kokonaisuuksia, jotka puhuttelevat aisteja.

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen sisustusalan opiskelijat tarjoavat messuilla ilmaista sisustusneuvontaa ja työtekniikkanäytöksiä. Opiskelijat toteuttavat messuille myös Elämän sävelet -mallihuoneet, jotka kuvaavat viisihenkisen perheen kotia ja huoneiden eri tunnelmia; lastenhuone Leikkien ja Popaten, nuoren huone Rennosti Rokaten, olohuone Svengaten Yhdessä ja makuuhuone Klassisesti Kahdestaan. Muotitaiteilija Jukka Rintala kertoo messuyleisölle unelmien sisustuksesta.

Sisäilmainfopisteellä asiantuntijat neuvovat, kuinka huolehtia hyvästä sisäilmasta. Sunnuntain seminaarissa ”Tuuletuspäivä – raikasta asiaa hyvästä sisäilmasta” aiheeseen paneudutaan syvemmin. Seminaarin järjestävät Sisäilmayhdistys ry ja Rane – Rakentamisen ja asumisen energianeuvonta.
Tutustu KotiVision tarjontaan: www.kotivisiomessut.fi (Ohjelma ja Kävijälle).


Tampereen Taidemessuilla nähdään upeita teoksia ja tunnettuja taiteilijoita    

Kolmannen kerran toteutettavat Tampereen Taidemessut ovat valtakunnallisesti suosittu taidehankintojen ja -harrastamisen messutapahtuma, joka tutustuttaa kaikenikäiset kävijät taiteeseen. Messuilla on esillä ja myynnissä lukuisten taiteilijoiden töitä. Lisäksi tarjolla on ideoita ja tuotteita harrastajille. Messuilla voi oppia myös taiteenlukutaitoa sekä käyttämään taidetta rohkeammin kodin ja yritysten toimitilojen sisustamisessa. Nimekkäät taiteilijat ja alan tunnetut nimet kertovat ajatuksistaan ja työstään. Taidehaastatteluissa nähdään mm. Vuoden nuoriksi taiteilijoiksi 2014 valitut kuvataiteilijat Janne Nabb ja Maria Teeri sekä Aura Hakuri, Outi Heiskanen, Outi Kasurinen-Badji, Heli Kauhanen, Tapani Kokko ja Ville Räty.

Ilkka Virtasen vetämissä Taideraadeissa nähdään lauantaina kuvataiteilija Harri Kivi, muotitaiteilija Jukka Rintala, Eurooppalaisen kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja, taiteilija Moona Metsoila ja taidegraafikko ja -maalari Hanna Varis sekä sunnuntaina kuvataiteilija Janne Laine, Porvoon Taidetehtaan toimitusjohtaja Susanne Dahlqvist, toimittaja Erik Ahonen ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin. Sirkkaliisa Virtasen ja Tarja Inkovaaran vetämään Taidekaraokeen osallistuvat lauantaina taiteilija Olli Joki, taiteilija Johanna Oras ja kuvataiteilija Linda Granfors sekä sunnuntaina Moona Metsoila, Hanna Varis, taiteilija Veli Ähtävä ja kuvataitelija, luova yrittäjä Saara Kiuru.

Sunnuntaina pidettävässä Löydä itsesi taiteesta -keskustelupaneelissa puhuttavat taiteen merkitys, taide voimavarana ja taidekoulutuksen tarve. Keskustelemassa ovat taiteilija Pentti Pullinen, valokuvauksen lehtori Antti Haapio, Tampereen ammattikorkeakoulu ja amanuenssi Aleksandra Hintsala, Repin-instituutti.

Taide Pop Up -ryhmä Pia Feinik, Heta Laitakari, Pälvi Hanni, Marianne Laiti, Tiina Huhtinen-Siistonen, Janne Laine, Hannamari Matikainen, Anne Mäkelä, Johanna Pihlajamaa ja Annu Salminen ovat koonneet messuille 4T-näyttelyn – Taiteilija, Teos, Tuoli, Tapetti, jossa kukin taiteilija on luonut tapetin ja tuolin avulla oman taideteoksensa ympärille esteettisen kokonaisuuden. Messuvieraat voivat äänestää parasta kokonaisuutta ja osallistua taideteoksen arvontaan. Tilasta Kodiksi -osasto E130 on kodinomaisesti kalustettu ja sisustettu tila. Osastolla järjestetään näytöksiä, joissa ainoastaan taideteoksia vaihtamalla muutoin persoonattomaan tilaan luodaan erilaista henkeä ja lämpöistä kotoisuutta. Messuilla on myös upea Veistoskatu. Tampereen Taidemessujen juontajana on Juha Veli Jokinen.
Tutustu Tampereen Taidemessujen tarjontaan: www.tampereentaidemessut.fi (Ohjelma ja Kävijälle).


Keräily Syksy tuo yleisön löydettäväksi keräilyharvinaisuuksia ja upeita esineitä  

Keräily Syksy on suosittu keräilyesineiden osto- ja myyntitapahtuma, joka toteutetaan jo 43. kerran. Tapahtuma tarjoaa runsaasti keräilylöytöjä, kuten kirjoja, rahoja, levyjä, koruja, astioita ja muita vanhoja esineitä.
Tutustu Keräily Syksyn -tapahtuman tarjontaan www.kerailymessut.fi (Kävijälle).


Lastenalueella luvassa vauvojen värikylpyä, taideopetusta ja hauskaa tekemistä

Lastenalueella A-hallissa lapset voivat leikkiä, lukea, piirtää, askarrella ja pelata pelejä. Alueella on myös pomppulinna. Siisti Tampere -pisteessä voi kokeilla roskapihtejä, värittää siisteysvärityskuvia ja testata oletko siisti tyyppi. Perjantaina lastenalueella toteutetaan vauvojen värikylpy, jossa vauvat ja vanhemmat pääsevät ihmettelemään värien maailmaa kosketellen, maistaen, haistaen ja katsoen. Perjantaina klo 11.00–11.45 on värikylpy 6–11 kk vauvoille ja klo 13.00–13.45 vuorossa ovat 12–24 kk vauvat. Lauantaina ja sunnuntaina lastenalueen yhteydessä on klo 10–17 avoinna Tampereen Sisun valvoma maksuton lapsiparkki, joka on tarkoitettu 3–10-vuotiaille (suljettu pe 4.10.). Oriveden Opisto tarjoaa lauantaina ja sunnuntaina kuvataitelija Markku Arantilan johdolla taideopetusta turvallisilla materiaaleilla. Hippo vierailee alueella lauantaina ja sunnuntaina klo 11–15. www.kotivisiomessut.fi (Kävijälle)


Kolme näyttelyhallia käytössä – uusi E-halli täyttyy huonekaluista ja taiteesta

Messuviikonvaihde avaa suurelle yleisölle ensi kertaa ovet Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen syyskuussa valmistuneeseen E-halliin eli TähtiAreenalle. Uuden tapahtumahallin 11 223 neliötä sisältävät 5263 neliötä näyttelytilaa, 3103 neliön logistiikkakeskuksen tapahtumien alihankkijoiden varasto- ja tuotantotiloiksi sekä ravintolatiloja. Uusi halli on jatkossa erilaisten tapahtumien ensisijainen järjestämispaikka. Nyt E-halli täyttyy KotiVisio-messujen ja Tampereen Taidemessujen näytteilleasettajista, joten esillä on laajat valikoimat huonekaluja ja taidetta. KotiVisio-messut täyttävät myös A-hallin. Keräily Syksy on B-hallissa. Kävijät pääsevät samalla lipulla samana päivänä kaikkiin kolmeen tapahtumaan.


KotiVisio, Tampereen Taidemessut ja Keräily Syksy perjantaista sunnuntaihin 4.–6.10.2013 klo 10–17 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Mediamateriaalit, linkit kuvapankkiin sekä median akkreditoitumislomake:
www.kotivisiomessut.fi (Medialle) ja www.tampereentaidemessut.fi (Medialle).

Kuvapyynnöt palkituista ja teoksista: aino.paavola(a)tampereenmessut.fi


LISÄTIEDOT:
www.kotivisiomessut.fi, www.tampereentaidemessut.fi, www.kerailymessut.fi

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133,
tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi
Aino Paavola, viestintäassistentti, p. 0400 914 877,
aino.paavola(a)tampereenmessut.fi

KotiVisio:
Annina Niemi, projektipäällikkö, p. 040 481 2220,
annina.niemi(a)tampereenmessut.fi

Tampereen Taidemessut:
Irma Ruunu, projektipäällikkö, p. 050 573 8866,
irma.ruunu(a)tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs