Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Vinkit tunnesyömisestä poisoppimiseen

Hyvän Olon Taikomo

Vinkit tunnesyömisestä poisoppimiseen

Artikkeli.
Julkaistu: 15.09.2016 klo 11:34
Julkaisija: Hyvän Olon Taikomo

Usealla painonsa kanssa kamppailevalla painonhallinnan kokemuksiin liittyy epäonnistumisen kokemuksia. Kriisit, stressi ja uupuneisuus muuttavat syömiskäyttäytymistä, jolloin esiin tulee myös tunnesyömistä. Keho kaipaa nopeasti energiaa ja nälkäisenä tulee haettua helposti epäterveellistä nopeaa energiaa liiasta sokerista ja rasvasta. Tunnesyömisen tavoitteena on muuttaa epämiellyttävä tunne ja olo siedettävämmäksi ja miellyttävämmäksi. Tunnesyöminen on voimakkaasti opittu malli. Uudenlaisen mallin oppiminen vie aikaa ja vaatii monesti ammattilaisen ohjausta, kertoo Personal Trainer Katariina Porthan-Ylimäinen Oulun Hyvän Olon Taikomosta. Painonhallintaohjauksissa Katariina törmää usein tunnesyömisen kanssa painiviin asiakkaisiin.

Katariinan vinkit, joilla saatat kuitenkin päästä alkuun:

-Pistä töissä ja arjessa tehtävälistan asiat tärkeysjärjestykseen ja päätä toteuttaa vain tärkeimmät niistä. Työ ei tekemällä lopu.

-Hidasta ja rauhoita arkea ja vapaa-aikaa. Älä vaadi itseltäsi liikaa! Tehokkuus ei aina ole aina terveytesi kannalta se paras ratkaisu.

-Tee ruokaostokset kylläisenä. Syö välipala jos lähdet töistä suoraan kauppaan. Nälkäisenä tekee harvoin hyviä valintoja.

-Pidä ruokarytmi ja syö riittävästi! Älä kiduta itseäsi säästöliekillä.

-Mieti 2-3 elämässäsi tärkeintä arvoa ja tee niiden mukaisia tekoja. Jos arvoistasi löytyy esimerkiksi perhe, ota sille enemmän aikaa. Jos yksi arvo on terveys, ota enemmän omaa aikaa: liiku, rentoudu, hemmottele itseäsi ja jaksat paremmin näin myös työssä ja perhe-elämässä. Arvojen mukaisia tekoja voit tehdä myös ruokaostoksilla. Mieti mitä kehosi oikeasti kaipaa äläkä kuuntele liiaksi tunteita.

-Pysähdy karkkihyllyllä kun mielesi tekee napata hyllystä suklaapatukka. Odota muutama minuutti ja huomaa että tunne laantuu. Jos vatsassasi kurnii nälkä, mieti haluaako kehosi nyt vain nopeasti energiaa vai onko karkkihimo vain tunne joka laantuu itsekseen. Tunteet tulevat ja menevät eivätkä koskaan jää pysyviksi. Harmituskin on tunne, joka on terveellistä välillä kokea sitä tukahduttamatta suklaalla. Nälän kurniessa mieti voitko valita suklaan sijaan vaikka banaanin, josta saat nopeasti energiaa.

-Rauhoita illat ja nuku riittävästi! Jätä puhelimet, tabletit ja tv syrjään muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Tyhjennä mieli vaikka hengitysharjoituksilla ja varaa riittävästi aikaa nukkumiseen. Tarvittaessa hae apua ja ohjausta uniongelmiin. Jos nukut jatkuvasti huonosti tai liian vähän pyrkii keho saamaan tarvittavan energian huonoista vaihtoehdoista. Väsyneenä tunnesyömisen muuttaminen on haastavaa.

-Harrasta liikuntaa monipuolisesti. Hengästyttävän liikunnan ja lihaskuntoharjoittelun lisäksi kehosi ja mielesi kaipaavat myös huoltoa. Osallistu ohjatuille tunneille, venyttele ja käy säännöllisesti vaikka hieronnassa tai hemmotteluhoidossa. Huomaat ehkä että säännöllisellä kehon ja mielen hoidolla voit paremmin ja teet arjessasi parempia valintoja.

Älä ahnehdi elämäntapamuutoksessa ja väsytä itseäsi tekemällä liian monta muutosta yhtä aikaa. Valitse yllä olevasta listasta se helpoin vaihtoehto ja ota heti käyttöösi!

Liitetiedostot

Hyvän Olon Taikomo tarjoaa kuntosalipalveluiden lisäksi yksilö- ja pienryhmävalmennusta sekä työhyvinvointiliikuntaa Oulun Peltolassa. Saman katon alta löytyvät myös fysioterapia-, hieronta- ja kuumakivihierontapalvelut. Neljän personal trainerin luotsaama hyvinvointikeskus vuokraa myös tiloja muiden valmentajien käyttöön.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs