Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Tutkimus: Tomaattiuutteella on vaikutusta myös verenpaineeseen

Polar Pharma

Tutkimus: Tomaattiuutteella on vaikutusta myös verenpaineeseen

Tiedote.
Julkaistu: 28.08.2014 klo 11:15
Julkaisija: Polar Pharma

Sydän- ja verisuonitaudit kuuluvat merkittävimpiin sairastuneisuuden ja kuolleisuuden aiheuttajiin. Niiden ehkäiseminen on kansanterveydellisesti tärkeää. Korkea verenpaine, verihiutaleiden yliaktiivisuus ja kohonneet veren rasva-arvot ovat tunnistettuja sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Keskivaikean ja vaikean verenpainetaudin hoito on elinikäistä ja vaatii lääkityksen lisäksi elämäntapa- ja ruokavaliomuutoksia. Verenpainetautia voidaan hoitaa useilla eri tyyppisillä lääkkeillä, kuten diureeteilla, beetasalpaajilla, angiotensiinikonvertaasin (ACE) estäjillä, kalsiumkanavan salpaajilla, alfa-agonisteilla, verisuonia laajentavilla lääkkeillä sekä keskushermoston kautta vaikuttavilla verenpainelääkkeillä.

Verenpainepotilailla, joilla plasman reniini-angiotensiinijärjestelmän aktiivisuus on koholla, on osoitettu olevan viisinkertainen sydäninfarktiriski. Tutkimuksissa on osoitettu, että ACE-estäjät vähentävät merkittävästi sairastuneisuutta ja kuolleisuutta sydäninfarktipotilailla sekä iskeemisten tapahtumien esiintymistä sydän- ja verisuonipotilailla. ACE-estäjien vaikutusmekanismia verenkiertojärjestelmässä ei tunneta kovin hyvin, mutta on arveltu, että antioksidatiivisten ominaisuuksien lisäksi niillä saattaa olla useita muitakin vaikutuksia, kuten verenpainetta alentava ja verihiutaleiden aktiivisuutta estävä vaikutus. Tärkeimmät ravinnosta saatavat ACE-estäjät ovat peptidejä, flavonoideja ja polyfenoleja. Flavonoidipitoisten kasviuutteiden on osoitettu olevan luonnollisia, kilpailukykyisiä ACE-estäjiä tapauksissa, joissa ACE-aktiivisuuden on katsottu olevan kriittinen tekijä korkean verenpaineen säätelyssä. 

Viime vuosina on kohdistettu huomattavan paljon mielenkiintoa luonnollisten, ravinnosta saatavien aineiden käyttömahdollisuuksiin korkean verenpaineen hoidossa, erityisesti henkilöillä joilla verenpaine on normaalin ylärajoilla tai vain lievästi koholla eikä lääkehoitoa siten katsota aiheelliseksi. Jo aiemmin on osoitettu, että tomaatin vesiuutteen sisältämillä aineilla on useita verihiutaleiden aktiivisuutta estäviä vaikutuksia.

Sokerittoman tomaattiuutteen anti-ACE-aktiivisuus testattiin ihmisen plasmasta ja kanin keuhkoista eristetyllä ACE:llä. Lisäksi testattiin uutteen vaikutus ADP:n, kollageenin tai arakidonihapon aiheuttamaan verihiutaleiden aggregaatioon. Tomaattiuute vähensi sekä verihiutaleaggregaatiota että plasman ACE:n aktiivisuutta annosriippuvaisella tavalla. Se vähensi ADP:n, kollageenin ja arakidonihapon aiheuttamaa verihiutaleiden aggregaatiota, ja estävä vaikutus saavutettiin osin verihiutaletekijä 4:n (PF4) erittymistä vähentämällä ja syklisen adenosiinimonofosfaatin (cAMP) synteesiä stimuloimalla.  Nämä tulokset antavat viitteitä, että tomaatin vesiuute sisältää anti-ACE-tekijöitä aiemmin kuvailtujen verihiutaleaggregaatiota estävien tekijöiden lisäksi.

Tutkimusviittaus: Eur J Nutr. 2014 Feb 27. Inhibition of angiotensin-converting enzyme by aqueous extract of tomato.

Biswas D1, Uddin MM, Dizdarevic LL, Jørgensen A, Duttaroy AK.

 

Liitetiedostot

Polar Pharma Oy on ravintolisiin ja urheiluravinteisiin erikoistunut markkinointiyritys. Tunnetuimmat tuotemerkkimme ovat Hart-Sport ja Gutzy kotimaiset urheiluravinteet sekä Freestream Fruitflow, EATLESS Appethyl ja Tonalin ravintolisät.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs