Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Taito-Finlandia 2013 -palkinnon sai Hattulan Kaakelitehdas Oy

Tampereen Messut

Taito-Finlandia 2013 -palkinnon sai Hattulan Kaakelitehdas Oy

Tiedote.
Julkaistu: 15.11.2013 klo 17:06
Julkaisija: Tampereen Messut

SUOMEN KÄDENTAIDOT -MESSUT ALKOIVAT TAMPEREELLA

Tampereella alkoi perjantaina 15.11.2013 Euroopan suurin käsi- ja taideteollisuusmessutapahtuma Suomen Kädentaidot sekä samanaikaisesti pidettävät Kivi & Koru -messut. Kahden tapahtuman kokonaisuus tuo saman katon alle 755 näytteilleasettajaa, joista käsityöyrittäjiä on ennätykselliset 653. Messujen avajaispäivänä palkittiin käsityöalan osaajia. Taito-Finlandia 2013 -palkinnon sai Hattulan Kaakelitehdas Oy Tampereelta. Valinnan teki vaatesuunnittelija Paola Suhonen. Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2013 -tunnustuksen sai Kehä-sivupöytä, jonka on valmistanut Arto Halmetoja Orivedeltä. Vuoden Artesaani 2013 on Riikka Peltola Hämeenlinnasta. Kolmipäiväisen käsityöalan ykköstapahtuman avasi valmentaja ja jääkiekkoasiantuntija Juhani Tamminen.

Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen syyskuussa valmistuneen E-hallin myötä Suomen Kädentaidot -messut ovat laajentuneet uusiin ennätysmittoihin. Suomen Kädentaidot -messuilla on 653 käsityöyrittäjää eli 62 yritystä viime vuotta enemmän. Lisäksi E-hallista löytyy uutuutena Deli, jossa on 45 lähialueilla tuotettujen herkkujen esittelijää. Kivi ja Koru -messuilla on 57 näytteilleasettajaa. Kyseessä on suurin kuluttajille suunnattu messutapahtuma, jonka Tampereen Messut Oy on viime vuosikymmeninä järjestänyt. Vuonna 2012 tapahtumakokonaisuuteen tutustui 36 066 messuvierasta.

Tarkemmat tiedot runsaasta ja monipuolisesta ohjelmatarjonnasta löytyy 17.10. julkaistusta tiedotteesta sekä tapahtuman nettisivuilta. Kaikki mediamateriaalit, kuten lehdistötiedotteet, kilpailutiedotteet, avajaisten ja tiedotustilaisuuden esitykset, videot ja kuvapankki on koottu tapahtuman mediasivuille: www.kadentaidot.fi (Medialle). Lisätietoa messuista ja uutisvinkkejä saa lehdistöhuoneesta ja osoitteesta www.kadentaidot.fi.


Taito-Finlandia 2013: Vaatesuunnittelija Paola Suhonen vaikuttui kiehtovista kaakeliuuneista

Messut avasi perjantaina 15.11. valmentaja ja jääkiekkoasiantuntija Juhani Tamminen, joka nosti puheessaan esille yrittäjyyttä, menestymisen avaintekijöitä ja brändin luomisen tärkeyttä. Vaatesuunnittelija, taiteilija ja elokuvantekijä Paola Suhonen julkisti videotervehdyksen muodossa valintansa Taito-Finlandia 2013 -palkinnon saajaksi. Nyt toista kertaa jaetun tunnustuksen sai tamperelainen Hattulan Kaakelitehdas Oy, jonka perustaja ja yrittäjä Susanna Palovaara vastaanotti palkinnon. Palkittava sai Oy Gustav Paulig Ab:n lahjoittaman palkintosumman 5000 euroa ja Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen. Palkitsemisen suorittivat Oy Gustav Paulig Ab:n Senior Brand Manager Minna Saari, messujen avaaja Juhani Tamminen ja Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Hannu Vähätalo.

– Pidin ajatuksesta, että jotain hyvin perinteistä ja vanhaa aletaan tuottaa uudestaan ja uusin muotoilulähtöisin voimin. Samoin ajatus tuunatuista kaakeliuuneista sai omankin mielikuvitukseni laukkaamaan ja toivon, että he vievät ideaansa aina vain pidemmälle, tehden tulevaisuudessa hyvinkin vaihtoehtoisia kaakeliuuneja, designattuja uuninluukkuja, oheistuotteita ja rakentavat kokonaisia kaakeliuunikonsepteja. Kaakeliuunit ovat osa kodin perinteistä tarvelähtöistä esineistöä, tänä päivänä yhä enemmän osana sisustusta. Näyttävä tai persoonallinen kaakeliuuni ei kaipaa rinnalleen sen ihmeempää sisustusta, se itsessään on niin hallitseva elementti. Pidän siitä ajatuksesta, että kodissa olisi yksi väkevä elementti, joka määrittää tilan ja asujansa. Entäpä miten kaakeliuuneja voisi modistaa, uudistaa ja tuunata? Kotihan vaihtaa välillä omistajaa. Myös lämmitykseen liittyvänä elementtinä kaakeliuuni kiehtoo. Yrityskonsepti on hyvin ajankohtainen, täynnä tulevaisuuden mahdollisuuksia, mutta siinä on vahva jalusta perinteisessä käsityöosaamisessa ja osana perustarpeistoa. Samoin ajatus vanhojen kaakeliuunien kunnostuksesta ja yksittäisten kaakelien tekemisestä on äärimmäisen osuva ja tarpeellinen, perustelee Taito-Finlandian valitsijana toiminut Paola Suhonen.

– Olin todella yllättänyt jo pelkästä ehdokkuudesta, sillä olin mukana aika korkeatasoisessa joukossa. Lisäksi Kaakelitehdas on toiminut vain reilut kuusi vuotta. Palkinnosta yllätyin vielä enemmän, mutta onhan tämä upea tunnustus, olen siitä hyvin iloinen ja otettu. Minusta on myös hienoa, että on perustettu tällainen palkinto, se nostaa käsi- ja taideteollisuusalaa entistä enemmän esille. Savi materiaalina sopii käsiini oikein hyvin ja työ on varsin haastavaa, sillä olen joutunut virvoittamaan uudelleen vanhan valmistustekniikan. Perinteisiä kaakeliuuneja, joita valmistan, ei ole tehty Suomessa noin 50 vuoteen, eikä vanhoja kaakelimestareita ole ollut mahdollista haastatella. Vuosien aikana olen tehnyt salapoliisityötä niin arkistoissa kuin kokeilemalla erilaisia materiaaliteknisiä ratkaisuja. Ja niin kuin jokainen keraamikko tietää, työ on jatkuvaa tuotekehitystä. Teen ainoastaan tilaustöitä. Jokainen projekti ja asiakas ovat erilaisia, siksi työni on vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Jokaisesta projektista oppii jotain uutta. Pohdin jatkuvasti uusia ideoita ja tuotteita, se on myös työn suola. Kaakelitehtaalla on tehty pitkäjänteisesti ja sinnikkäästi kovaa työtä. Tulevaisuudessa tähtään siihen, että voin tehdä tätä työtä eläkeikään asti ja että Kaakelitehdas valmistaa entistä laadukkaampia tuotteita. Kansainvälistyminen on yksi mahdollisuus, mutta vahva periaate on, että valmistus pysyy käsityönä Suomessa, kertoo Susanna Palovaara Hattulan Kaakelitehdas Oy:stä.

Taito-Finlandia-palkinnon saajaksi olivat ehdolla myös Kraa Kraa Eyewear (Tampere), Nikari Oy (Fiskars), tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen (Helsinki) ja lasitaiteilija Anu Penttinen (Nuutajärvi). Ensimmäisen Taito-Finlandia-palkinnon sai viime vuonna muotoilukriitikko Kaj Kalinin vaitsema Ruokangas Guitars Oy Janakkalasta. Taito-Finlandia jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella.

Paola Suhosen julkistusvideo Taito-Finlandia-palkinnon osalta löytyy tapahtuman nettisivuilta. Kaikki Taito-Finlandia-palkintoon liittyvät tiedotusmateriaalit ja esitykset www.kadentaidot.fi (Medialle).


Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2013 on Kehä-sivupöytä

Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2013 on Kehä-sivupöytä, jonka on suunnitellut ja valmistanut Arto Halmetoja, Studio Arto Halmetoja, Orivesi. Voittajatuote on esillä A-hallin Näyttelykadulla Suomen Kädentaidot Uutuustuote -näyttelyssä sekä osastolla A 141. Kilpailu toteutettiin 12. kerran.   

– Tuote on ajaton, konstailematon ja siinä selkeä muotokieli. Pöytälevyn ja massiivipuisen rungon materiaalin ja muodon voi valita. Työn jälki on taidokasta ja viimeisteltyä. Tuote on käytännöllinen, koska sen voi laittaa kasaan  ja näin ollen se on helppo kuljettaa, toteaa raadin puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Virve Pajunen Taito Pirkanmaa ry:stä.

Kilpailussa arvostetaan erityisesti kotimaisen käsityön arvoja, kuten hyvää suunnittelua, perinteisten menetelmien ja materiaalien käyttöä sekä niiden innovointia nykypäivään, erinomaista työn laatua ja esteettisyyttä sekä kestävyyttä ja ekologisuutta. Uutuustuotteen tulee myös olla muotoilultaan uusi ja yleisilmeeltään raikas. Kokonaisarvioinnissa huomioidaan tuotteen käytännöllisyys ja mahdollisuudet hyvään kaupalliseen menestykseen. Kilpailuun saavat osallistua Suomen Kädentaidot -messujen näytteilleasettajat.

Suomen Kädentaidot Uutuustuote -kilpailun tiedote löytyy mediasivuilta: www.kadentaidot.fi (Medialle).


Riikka Peltolasta tuli Vuoden Artesaani 2013

Vuoden Artesaanina 2013 palkittiin hämeenlinnalainen Riikka Peltola, joka valmistui tänä vuonna vaatetusalan artesaaniksi LPKKY/Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Palkinnoksi voittaja sai suunnitella ja toteuttaa omista töistään näyttelyn A-hallin Näyttelykadulle. Lisäksi hän sai 500 euron rahapalkinnon. Raati kiinnitti erityistä huomiota käsityön laatuun, visuaaliseen ja esteettiseen kokonaisuuteen, tekniikkaan, markkinahenkisyyteen, ajattomuuteen ja käyttötarkoitukseen.

– Vuoden Artesaani Riikka Peltola oli selvä voittaja. Hänen tuotteitaan ja portfoliotaan kuvattiin sanoilla harmoninen, taiteellinen, laadukas, kiinnostava, persoonallinen, herkkä ja omaperäinen kokonaisuus. Lisäksi hänen kilpailutöitään kuvattiin sydämellisiksi, lämminhenkisiksi ja koskettaviksi sekä korostettiin uutta, raikasta ja modernia ilmettä. Uusi tuulahdus ja taiteellisesti vakuuttava portfolio. Lisäksi hyvin markkinoitu, toteaa raadin edustajana palkinnon luovuttanut opetusneuvos Hanna Ketonen Opetushallituksesta.

– Kilpailun voitto on vahvistanut ajatustani alalla pysymisen suhteen. On mahtavaa saada tunnustusta asiasta, joka on ollut tärkeä osa elämää jo pikkutytöstä lähtien. Muiden huomio omaa työtä kohtaan tuo varmuutta tekemiseen sekä tarvetta oppia ja kehittyä entistä enemmän. Tulevaisuuden suunnitelmiini kuuluu vaatetusmuotoilun opintojen suorittaminen loppuun Hämeen ammattikorkeakoulussa. Tähtään siihen, että pysyn alalla ja saisin työskennellä itselleni rakkaan asian parissa, sanoo Vuoden Artesaani Riikka Peltola.

Kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksista valmistuneille tai valmistuville oppilaille. Viidennen kerran järjestetyn kilpailun muut finalistit olivat vantaalainen Kristiina Kajaste (Varia) ja tamperelainen Joona Peltoniemi (LPKKY/Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos).

Vuoden Artesaani -kilpailun tiedote löytyy mediasivuilta: www.kadentaidot.fi (Medialle).


Suomen Kädentaidot ja Kivi & Koru 15.–17.11.2013 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.
Avoinna pe klo 10–18, la klo 9–17 ja su klo 10–17. Nyt 18. kerran pidettävät Suomen Kädentaidot järjestää Tampereen Messut Oy ja Taito Pirkanmaa ry. Kivi ja Koru toteutetaan 12. kerran. 

MEDIA:
Mediamateriaalit, kuvapankki (kuvat: Samuli Niva) ja median akkreditoituminen: www.kadentaidot.fi (Medialle). Tampereen Messujen ePressi.com-mediapankki.


LISÄTIEDOT: www.kadentaidot.fi, www.kivimessut.fi 
Facebook: www.facebook.com/Kadentaidot

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi

Mervi Oksanen, tuoteryhmäpäällikkö, p. 0400 760 877,
mervi.oksanen(a)tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133,
tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi
Aino Paavola, viestintäassistentti, p. 0400 914 877,
aino.paavola(a)tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs