Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Reserviläisille lisää toimintaoikeuksia

Reserviläisliitto tiedottaa

Reserviläisille lisää toimintaoikeuksia

Tiedote.
Julkaistu: 28.06.2015 klo 13:15
Julkaisija: Reserviläisliitto tiedottaa

Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola esittää vapaaehtoista maanpuolustusta koskevan lain avaamista. Savolan mukaan vuonna 2007 säädetty laki on osin vanhentunut ja vaatii päivittämistä reserviläistoiminnan ja -kouluttamisen järjestämisen osalta.

- Esitänkin, että vapaaehtoisen maanpuolustuksen laki avataan tällä vaalikaudella. Tavoitteeksi tulee asettaa reserviläiskoulutuksen ja -toiminnan laajentaminen reserviläisten toimintaoikeuksia lisäämällä.

Puolustusvoimauudistuksen myötä useita varuskuntia ja muita Puolustusvoimien toimipisteitä on suljettu. Vapaaehtoinen maanpuolustustyö ja -koulutus sekä reserviläistoiminta ovatkin muodostuneet entistä tärkeämpiä puolustuksemme kannalta.

Vapaaehtoista maanpuolustusta säätelevä laki tulisi tarkistaa uutta tilannetta vastaavaksi. Puheenjohtaja Mikko Savolan mukaan mallia tähän voisi ottaa muualta läntisestä Euroopasta:

- Kun reserviläiset esim. Saksassa järjestävät tapahtumia ja koulutusta varuskunnissa, on kantahenkilökunnan rooli pieni. Esimerkiksi viikonloppuna reserviläiset voivat tänä aikana käyttää käsiaseita, kuljetusvälineitä ja vaatetusmateriaalia melko paljon vapaammin asiaan koulutettujen reserviläisten johdolla. Suomi voisi ottaa tästä mallia; Voisimme säilyttää niin reserviin siirtyneen evp henkilöstön koulutusoikeudet, kuin kehittää MPK:n koulutusjärjestelmää ja lainsäädäntöä niin, ettei toimintaa olisi aina järjestettävä puolustusvoimien henkilökunnan johdolla.

Suomessa laki edellyttää tiukempaa Puolustusvoimien henkilöstön läsnäoloa reserviläisten ampuessa Puolustusvoimien aseilla. Erilaisten univormujen ja muun materiaalin lainaamiseen liittyy pääsääntöisesti kankea lupamenettely. Salpavaelluksen päätösjuhlassa Miehikkälässä puhuneen Mikko Savolan mukaan normienpurkutalkoiden ulottaminen myös maanpuolustukseen toisi paljon etuja.

- Reserviläiskoulutuksen ja toiminnan järjestämistä tämänsuuntaiset uudistukset helpottaisivat. Puolustusvoimien tehtävät ja kustannukset vapaaehtoistoimintaan sekä -koulutukseen liittyen puolestaan vähenisivät. Puolustusvalmiutemme ja -kykymme paranisi kun reserviläiset olisivat nykyistä paremmin koulutettuja ja osaisivat ampua paremmin.

Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on 230.000 henkilöä, joista yli 95 prosenttia on vasta valmiutta kohotettaessa palvelukseen kutsuttavia reserviläisiä. Tämän joukon sotilaallisen osaamisen ja kenttäkelpoisuuden ylläpitämien edellyttää riittävää kertausharjoituskoulutusta sekä laajamittaista omaehtoista toimintaa ja koulutusta.

Lisätietoja: puheenjohtaja Mikko Savola, puh 040 575 8498.

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö

Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, johon kuuluu 343 paikallista yhdistystä ja noin 36.000 henkilöjäsentä. Aliupseereita jäsenistä on 60, miehistöä 27 ja upseereita neljä prosenttia. Armeijaa käymättömien osuus on vajaat 10 prosenttia.

Liiton tehtävänä on ylläpitää reserviläisten kenttäkelpoisuutta sekä suomalaisten maanpuolustustahtoa. Päätoimintamuotoja ovat ammunta, urheilu ja liikunta, maanpuolustustahdon hyväksi tehtävä työ, veteraanituki ja koulutus. Reserviläisliitto on jäsenenä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä (MPK), jonka vapaaehtoiskouluttajista yli 40 prosenttia on Reserviläisliiton jäseniä.

Reserviläisliiton puheenjohtajana toimii kansanedustaja Mikko Savola Ähtäristä. Lisätietoja osoitteesta www.reservilaisliitto.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs