Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Panu Rajalan elämäkerta F.E. Sillanpäästä tuo esiin uutta tietoa Suomen ainoasta Nobel-kirjailijasta

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Panu Rajalan elämäkerta F.E. Sillanpäästä tuo esiin uutta tietoa Suomen ainoasta Nobel-kirjailijasta

Tiedote.
Julkaistu: 17.06.2015 klo 08:00
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Saiko Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1939 kirjailija vai talvisota? Mitä todella tapahtui vuosikymmenen kestäneen kirjallis-poliittisen prosessin aikana, joka edelsi Ruotsin Akatemian päätöstä? Panu Rajalan kirjoittama elämäkerta kirjailija F. E. Sillanpäästä (1888–1964) antaa aiempaa tarkemman kuvan Suomen ainoan Nobel-kirjailijan vaiheista.

Rajalan teos kuvaa suorasukaisesti, mutta kunnioittavasti kirjailijan rehevää persoonaa, hänen uransa häikäiseviä nousuja ja ahdistavia aallonpohjia. Taata tuli kaikille tutuksi laajalla kirjallisella tuotannollaan, muistelmillaan ja joulusaarnoillaan. Leppoisan hahmon taustalle jäivät miehuuskauden mestariteokset ja väkevät kamppailut, jotka tässä kirjassa saavat täyteläisen, värikylläisen kuvauksen. Yhden kirjailijakohtalon kautta teos heijastaa Suomen yhteiskunnallista ja aatehistoriallista kehitystä autonomian ajoista itsenäisyyteen, sotiin ja selkiytyvään, muistelevan nostalgian täyttämään rauhan aikaan.

Teos pohjautuu aiemmin kolmessa osassa ilmestyneeseen elämäkertaan. Nyt julkaistava, nautittavan lukukirjan muotoon toimitettu teos sisältää uutta tietoa Sillanpään vaiheista ja kannanotoista vuoden 1918 tapahtumien aikaan. Samoin hänen teostensa ulkomaista vastaanottoa ja pitkällisen Nobel-prosessin vaiheita on täydennetty.

Sillanpään elämäkerta on monumentaalinen muotokuva suomalaisen kaunokirjallisuuden keskeisestä klassikosta, joka lausahti: Minä olen rakastanut ihmistä hänen jaloudessaan ja vihannut ihmistä hänen alhaisuudessaan ja haluan löytää nämä molemmat ja kaiken välillä olevan omasta itsestäni…

Panu Rajala (s. 1945) on Suomen kirjallisuuden dosentti ja teatterin ja draaman tutkimuksen professori emeritus. Hän on kirjoittanut teatterihistorioita, romaaneja, näytelmiä sekä kirjailijaelämäkertoja mm. Mika Waltarista, Juhani Ahosta ja Olavi Paavolaisesta.

Teoksen julkistustilaisuus pidetään ti 23.6.2015 klo 14 Hämeenkyrössä (Nuuttilan Pikkupappila, Kirkkoahde 2). Tervetuloa!

Panu Rajala

F. E. Sillanpää

Nobel-kirjailijan elämä 1888–1964

478 sivua | kovankantinen, kuvaliite

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Panu Rajala, 0500 733 271, panu@sci.fi

Arvostelukappaleet: tiedottaja Minttu Nikkilä, SKS, minttu.nikkila@finlit.fi, 040 736 1313 (26.6.2015 jälkeen arvostelukappaleet@finlit.fi)

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on Suomen suurin humanistisen tieto- ja tiedekirjallisuuden kustantaja, joka julkaisee noin 60 uutuutta vuosittain. SKS:n ensimmäinen kirja ilmestyi 1834. Seuraa meitä TwitterissäFacebookissa ja verkkosivuillamme. Tutustu vuoden 2015 julkaisuluetteloon tästä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs