Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Oulun kaupunginteatterin tiedote 18.9.2014: Musiikkinäytelmä Amadeus ensi-illassa Oulun kaupunginteatterissa 27.9.

Oulun kaupunginteatteri

Oulun kaupunginteatterin tiedote 18.9.2014: Musiikkinäytelmä Amadeus ensi-illassa Oulun kaupunginteatterissa 27.9.

Tiedote.
Julkaistu: 18.09.2014 klo 10:29
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään ensi-illassa 27.9. klo 19 Peter Shafferin käsikirjoittama, Heta Haanperän ohjaama musiikkinäytelmä Amadeus.

Shafferin taitavasti kirjoittama maailmanmenestysnäytelmä nojautuu tietoon siitä, että W. A. Mozartin aikalaissäveltäjä Antonio Salieri väitti vanhuuden päivinään myrkyttäneensä Mozartin jouduttuaan seuraamaan sivusta tämän ylivoimaisuutta. Salierin tunnustusta ei ole otettu vakavasti, vaan 35-vuotiaana kuolleen Mozartin kuolinsyystä on vieläkin monta eri teoriaa. Kuitenkin vanhan Salierin väitetty tunnustus jäi elämään myyttinä, josta ensimmäisenä venäläinen klassikkokirjailija Pushkin kirjoitti jo vuonna 1832 näytelmän nimeltä Mozart ja Salieri. Vuonna 1897 Nikolai Rimsky Korsakov teki Mozartista ja Salierista oopperan. Näytelmäkirjailija Peter Shafferin moderni klassikko, joka sai ensi-iltansa Lontoossa 1979, on muodostunut maailman teattereiden menestykseksi ja näytelmä on päätynyt myös Milos Formanin ohjaamaksi tunnetuksi elokuvaksi.

Vauhdikkaan ja yllätyksellisen musiikkinäytelmän on ohjannut Heta Haanperä, jonka tulkinnassa Amadeus on näytelmä kauneudesta. ”Ihmisenä olemisen merkittävin liikkeellepanija on kauneus. Sitä tavoitellaan koko elämän taival. Me käännämme aistimme kohti ihmisiä, maisemia, maalauksia ja sävelteoksia ja näemme siellä elämän tarkoituksen - ilon. Näytelmä on myös rankka kuvaus suurista vastakohdista: kaksi säveltäjää taistelee tietään kohti kauneutta, yhä koventuvalla hinnalla.”

Haanperän aiempia ohjauksia Oulussa ovat olleet mm. Suomen ensi-ilta Juoksuhaudantie, koko Oulun yhteinen ponnistus West Side Story, lämminhenkinen yleisön suosikki Kultalampi sekä Oulun kahdeksannet luokat kiertänyt Forum-teatteriesitys MITÄH!?

Amadeuksessa näyttelijät pääsevät herkuttelemaan wieniläisklassismin juonittelevan tapakulttuurin koomisuuksilla. Rooleissa nähdään mm. Janne Raudaskoski – Salieri ja Tomi Enbuska - Mozart sekä Elina Korhonen, Pentti Korhonen, Antti Kyllönen (vier.), Timo Reinikka ja Kari J. Ristolainen.

1700-luvun loppupuolesta kertova näytelmä on tyyliltään rokokoo-henkinen. Pukusuunnittelija Ulpu Korpuan luoma pukuloisto on todella näyttävää, sillä asuissa on käytetty paljon tylliä, aplikointeja, kirjontaa sekä erilaisia koristeita, kuten tekokukkia ja pitsiä. Teatterin puvustamossa on tehty asukokonaisuuksien lisäksi myös näytelmän kaikki upeat tyllivuoratut päähineet. Ajan henkeä heijasteleva uljas lavastus on Kalle Nurmisen.

Musiikillisia helmiä oopperamaisessa show’ssa esittävät Oulun konservatorion oopperastudion solistit ja muusikot. Musiikin on sovittanut ja orkesterin harjoituksesta vastannut laulun yliopettaja Ritva Lehtiniemi-Anundi Oulun konservatoriosta. Esityksessä 5-henkistä orkesteria johtaa kaupunginteatterin muusikko Henna Linko.

HUOM! Tiedotusvälineet ovat tervetulleita jutuntekoon valmistuvan näytelmän harjoituksiin 22. - 23.9. klo 18 jälkeen sekä ensi-iltaan tai muihin esityksiin. Liput, yhteydet ja järjestelyt tiedottajalta.

Pressikuvat ovat ladattavissa osoitteessa http://teatteri.ouka.fi/galleria/naytelmakuvat/

Lisätietoja ja ilmoittautumiset
tiedottaja Päivi Vuoti-Karvonen, puh. 044 703 7111, paivi.vuoti-karvonen@ouka.fi

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs