Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Oulun kaupunginteatterin monipuolinen syksyn 2014 ohjelmisto julkistettu

Oulun kaupunginteatteri

Oulun kaupunginteatterin monipuolinen syksyn 2014 ohjelmisto julkistettu

Tiedote.
Julkaistu: 23.04.2014 klo 12:27
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

Tulevana näytäntökautena Oulun kaupunginteatterissa koetaan valloittava teatterisyksy.  Syksyllä 2014 teatterissamme on kolme ensi-iltaa sekä paljon mielenkiintoisia ja mukaansa tempaavia esityksiä. Yksi syksyn ehdottomista ylpeydenaiheistamme on musiikkinäytelmä Amadeus, joka astuu nyt Oulun kaupunginteatterin suurelle näyttämölle 20 vuoden tauon jälkeen. Syksyn teatterilippuja aletaan myydä keskiviikosta 23.4. alkaen. Upea vierailuohjelmisto julkistetaan teatterin tiedotustilaisuudessa elokuussa.

Syksyn 2014 ensi-illat

Ensi-ilta 27.9. Amadeus, suurella näyttämöllä

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) on yksi historian suurimmista säveltäjistä. Hän etsi sävelensä ilosta ja eletystä elämästä juoden maljansa pohjaan asti. Vain 35-vuotiaana kuolleen säveltäjän kohtaloon liittyy mysteeri, faktoja ja epäilyksiä, joille vauhdikas ja yllätyksellinen musiikkinäytelmä perustuu. Kilpaileva hovisäveltäjä Antonio Salieri joutui seuraamaan sivusta Mozartin huvittelevaa ylivoimaisuutta, ja viimeisinä vuosinaan Salieri väitti myrkyttäneensä Mozartin.

Peter Shafferin draamaa siivittää Mozartin musiikki. Oulun kaupunginteatteri on saanut haasteeseen avukseen klassisen musiikin näyttämöllistämisessä jo West Side Storyn ajoilta tutun yhteistyökumppanin, Oulun konservatorion. Musiikillisia helmiä välillä oopperaksikin yltyvässä teoksessa esittävät teatterimuusikko Henna Lingon kanssa Oulun konservatorion oopperastudion orkesteri: Anna-Briitta Karjalainen, Hilla Laitinen, Hilla Mäkinen, Heli Palomaa, Reetta Rajaniemi, Akseli Saarijärvi ja Aino Siurua sekä näyttelevät solistit: Päivi Järvenpää, Mari Klemettilä, Outi Aine-Junttila, Aundrea Beishline, Tuomas Pyykönen ja Andrei Zelenski. Musiikin sovituksesta on vastannut Oulun konservatorion opettaja Ritva Lehtiniemi-Anundi.

Ohjaaja Heta Haanperän tulkinnassa Amadeus on näytelmä kauneudesta. ”Ihmisenä olemisen merkittävin liikkeellepanija on kauneus. Sitä tavoitellaan koko elämän taival. Me käännämme aistimme kohti ihmisiä, maisemia, maalauksia ja sävelteoksia ja näemme siellä elämän tarkoituksen - ilon. Näytelmä on myös rankka kuvaus suurista vastakohdista: kaksi säveltäjää taistelee tietään kohti täydellistä sointia, yhä koventuvalla hinnalla.

Taitavasti kirjoitetun Peter Shafferin maailmanmenestysnäytelmän (suom. Sami Parkkinen)  rooleissa nähdään mm. Tomi Enbuska - Mozart ja Janne Raudaskoski – Salieri sekä Elina Korhonen, Pentti Korhonen, Timo Reinikka ja Kari J. Ristolainen. Ohjaus Heta Haanperä, koreografi Petri Kauppinen, lavastus Kalle Nurminen ja puvut Ulpu Korpua.  


Ensi-ilta 12.9. Yksiöön en Äitee ota, pienellä näyttämöllä

Teatterimme yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä komedioista on ollut Sirkku Peltolan Suomen hevonen, joka vihdoin saa jatko-osan! Äiteensä tytär Aili on eronnut, työtön entinen laitosompelija, joka on joutunut muuttamaan suvun avaran pientilan pakkoluovutuksen jälkeen kunnan keskustaan 24 neliön vuokrayksiöön. Unelmistaan huolimatta hän joutuu jakamaan 1960-luvulla rakennetun, eleettömän loukkonsa yhäti hyvinkin elävän Äiteensä kanssa.

Yksiössä arvaa toisen ajatuksetkin, ja kun betonikaton alla piipahtelee myös muuta hyvinvoinnin kyydistä tipahtanutta sukua ja tuttavaa, alkaa olla lämmin ja tiivis tunnelma. Rooleissa mm. Anneli Juustinen – Äitee ja Jaana Kahra - Aili sekä Sanni-Mari Kanto, Mikko Leskelä ja Aki Pelkonen, Ohjaus Pentti Kotkaniemi, lavastus ja puvut Teemu Loikas.

Ensi-ilta, kantaesitys, 13.9. Poika Mancini, suurella näyttämöllä

Kauko Röyhkän Poika Mancini on itsenäinen jatko-osa Miss Farkku-Suomen tarinalle. Oululaista rockelämää hämmentää etelästä tullut outo, mutta lahjakas Poika Mancini. Hän kantaa kitaraa muovikassissa eikä koskaan aio olla tavallinen. Kiusallisen kiehtova nuorukainen viettelee tytöt ja pikkukaupungin kyräilevät muusikot. Suosio kasvaa, mutta mitä tapahtuu arvoitukselliselle Poika Mancinille? Röyhkämäisen ärsyttämisen ja sivullisuuden alla häilyvät herkkyys ja kauneuden kaipuu - rujoa huumoria unohtamatta. Röyhkän musiikkia kuullaan yli 30 biisin verran. Rooleissa mm. Mikael Saari – Poika Mancini, Heta Keskinarkaus – Katja sekä Pentti Korhonen, Anneli Niskanen, Merja Pietilä, Kari J. Ristolainen , Anne Syysmaa ja Lotta Vaattovaara sekä Suvi Aalto, Ossi Ilano, Saara-Leena Niemelä, Gabriel Rautiainen ja Iida Vanhala. Kaukö Röyhkän romaanin pohjalta dramatisoinut ja ohjannut Janne Kuustie, lavastus ja puvut Veera-Maija Murtola. Röyhkän musiikin sovitus ja bändin harjoitus Tommi Saha. Bändissä soittavat Sahan lisäksi Ville Niska, Riku Syvänen ja Antti Viitala.


Oulun ensi-ilta 2.10. Sulaketta lainaamassa, Pikisalissa

Sulaketta lainaamassa on Oulun, Savonlinnan ja Joensuun teattereiden sekä Tanssiteatteri Minimin yhteistuotanto. Näytelmä on tarina Liperin poikien mahdottomasta matkasta Joensuuhun, se on kahden paikkaansa ymmärtämättömän seikkailu suuressa Suomessa.  Ihalainen ja Vatanen ajavat tammallaan, radiossa raikaavat Finnhitsit, uunissa kypsyy sika ja kotona nainen, jonka kanssa mennään samaan hautaan. Mykkä kansa hakee kaupungista maaseutua takaisin. Sulaketta lainaamassa on Itä-Suomen Odysseia, Pohjois-Karjalan Brokeback Mountain, taajamien Don Quijote.  Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa -romaaniin vapaasti pohjautuva näyttämöteos on saanut hävyttömän hauskan toteutuksen Mikko Roihan käsissä. Rooleissa mm. Annina Rokka ja Antti Lahti. Näyttämöllä nähdään vauhtia, arveluttavia tilanteita ja ohimennen hartaaksi äityvää tunnelmaa. Oulussa 20 esitystä.


Ohjelmistossa jatkavat menestysnäytelmät

Housut pois – jatkaa ohjelmistossa yleisön pyynnöstä. Tarina työttömyydestä, joka rytmittyy mustalla äijähuumorilla ja soulhenkisillä musikaalikohtauksilla
Toiset kengät – kauan odotettu Hannu Väisäsen Vanikan palat ja Toiset kengät –romaaneihin pohjautuva aistivoimainen kuvaus oululaispojan nuoruusvuosista
Mielensäpahoittaja –  suursuosion saattelemana esitys jatkaa edelleen syksyn näytäntökaudelle ja hätyyttelee kärkisijoja teatterin kaikkien aikojen esitetyimmissä näytelmissä.
Mielensäpahoittajan miniä – hillittömän suosittu Mielensäpahoittajan jatko-osa. Miltä tuntuisi, jos appiukkona olisi valtakunnan virallinen mielensäpahoittaja?
Keinulauta – lastennäytelmässä näyttämöstä ja puvuista on rakennettu mukaansatempaava seikkailumaailma, jossa valtavat animaatiohahmot kuljettavat pikkukarhu Piitä Honkkeleiden, Kalakkien, Haitaroiden ja muiden luo keinukaveria etsimään. Ensiaamu 29.4.2014.

Lisätietoja: taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen, p. 044 703 7011, kari-pekka.toivonen@ouka.fi ja tiedottaja Päivi Vuoti-Karvonen, p. 044 703 7111, paivi.vuoti-karvonen@ouka.fi

Pressikuvat ovat ladattavissa osoitteessa http://teatteri.ouka.fi/galleria/naytelmakuvat

 

 

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs