Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Makujen Päivä: Tupakoinnin lopettaminen tuo esiin maut ja tuoksut

Suomen ASH ry

Makujen Päivä: Tupakoinnin lopettaminen tuo esiin maut ja tuoksut

Tiedote.
Julkaistu: 23.09.2014 klo 11:00
Julkaisija: Suomen ASH ry

Tiistaina 23.9. vietetään Makujen Päivää. Makujen Päivänä onnitellaan kaikkia tupakoinnin lopettaneita henkilökohtaisesta terveysteosta. Tupakoinnin lopettaminen ei ainoastaan edistä terveyttä ja vähennä vakavien sairauksien riskejä, vaan sen jälkeen myös maut ja tuoksut tuntuvat vahvemmin ja paremmin.

Teemapäivällä halutaan virittää myönteisyyttä tupakoinnin lopettamiseen ja herättää pohtimaan tupakattoman elämän hyviä puolia sekä onnitella tupakoinnin lopettaneita ja kannustaa lopettamista pohtivia.

Tupakointi on vähentynyt Suomessa vuosi vuodelta ja suomalaisten asenteet ovat muuttuneet entistä myönteisimmiksi savuttomuuden suhteen. Suomen aikuisväestöstä tupakoi 16 %, miehistä 19 % ja naisista 13 %. Miesten päivittäinen tupakointi on nyt historiallisesti alhaisin: ensimmäistä kertaa alle 20 %.

Professori Kari Reijula puhui toimittajille järjestetyllä Makujen Päivä -brunssilla tupakoinnin lopettamisesta ja savuttomuuden kehityksestä.

─ Tupakoinnin lopettamishalukkuus ja lopettamisyritykset ovat Suomessa kovin yleisiä. Päivittäin tupakoivista miehistä 54 % ja naisista 58 % haluaisi lopettaa. Vakavan lopettamisyrityksen päivittäin tupakoivista miehistä teki viimeksi kuluneen vuoden aikana 39 % ja naisista 43 %. On selvää, että tupakoinnin lopettajille pitää antaa vahvaa tukea terveydenhuollossa, mutta tarvitaan muutakin. Me kaikki voimme toimia ”tsemppareina” läheisillemme, jotka ponnistelevat irti tupakasta, kannustaa professori Reijula.

Irti nikotiinin kahleista

Neljä vuotta sitten lopettaneen lohjalaisen Miia Laakson tupakointihistoria on pitkä, 25 vuotta.

─ Lopettamiseeni vaikutti pelko omasta sairastumisesta ja lasten teini-ikään tuleminen. Halusin näyttää hyvää esimerkkiä omille lapsilleni. Tupakasta vapautuminen on ollut yksi elämäni parhaimpia asioita. Tunnen olevani vapaa ja voin nauttia elämästä ihan toisella tavalla, ilman nikotiinin kahletta. Ennen jokaisen ruoan yhteyteen liittyi tupakka, nyt nautin ruokailuhetkistä ja ruoan mauista ja tuoksuista ihan eri tavalla, kertoo Laakso. Hän kannustaakin kaikkia tupakoijia lopettamaan.

─ Lopettaminen ei välttämättä ole niin vaikeaa, kuin luullaan. Vaikeinta on se päätöksen tekeminen, painottaa Laakso.

Professori Kari Reijulalla on hyvä käytännön tuntuma tupakoinnin lopettamiseen. Hän pitää muiden toimiensa ohella vastaanottoa työterveysasemalla ja auttaa potilaitaan irti tupakasta.

─ On ilo seurata onnistumisia. Tupakoinnin lopettaneet saattavat yllättyä lopettamisen helppoudesta ja siitä, miten paljon saa hyötyä lyhyen aikavälin sisällä, kertoo Reijula.

─ Suomi on matkalla kohti savuttomuutta ja se on hieno asia. Keskiössä on suomalaisten terveys ja elämänlaatu. Jokaisen yksittäisen henkilön kohdalla tupakoinnin lopettaminen on suuri terveysteko, joka vaikuttaa koko loppuelämään.

Teemapäivää juhlitaan erityisesti sosiaalisessa mediassa. Onnittele teemapäivän onnittelukortilla läheistäsi, työtoveriasi, ystävääsi merkittävästä päätöksestä. Lataa onnittelukortti.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Mervi Hara, 050 460 2324, mervi.hara@suomenash.fi
Professori Kari Reijula, 040 550 2050, kari.reijula@ttl.fi  ( tavoitettavissa tiistaina klo 14:n jälkeen)                  

 

 

Liitetiedostot

Suomen ASH on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö ja yhteistyöverkosto. Toimintamme painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn, tavoitteenamme on Savuton Suomi 2040. Olemme mukana ehkäisevän päihdetyön verkostossa ja hallinnoimme Savuton Suomi 2040 -hanketta. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs