Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Lapsen ruoka-allergia aiheuttaa pelkoa – usein myös aiheellisesti

Allergia- ja Astmaliitto ry

Lapsen ruoka-allergia aiheuttaa pelkoa – usein myös aiheellisesti

Tiedote.
Julkaistu: 06.05.2013 klo 09:59
Julkaisija: Allergia- ja Astmaliitto ry

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvontaan tulee säännöllisesti kysymyksiä lasten ruoka-allergioista. Ruoka-allergia sekoittaa perheen arjen ja sairaus on syytä ottaa vakavasti. Anafylaksiapotilaista noin 40 prosenttia on lapsia.

Lista allergiaperheiden huolista syntyy helposti: Missä kaupassa on sopivia tuotteita ja mitä erityistuotteet maksavat, pitääkö tuoteseloste paikkaansa ja viitataanko maitoon muillakin kuin milklipids- tai kaseiini -termeillä. Osaako hoitaja käyttää adrenaliini-injektoria ja miten lapsi menee turvallisesti juhliin, retkille tai yökylään. 

- Syntymäpäivillä lapset maistavat toistensa lautaselta. Herkuksi tarkoitettu suupala voikin sitten aiheuttaa vakavan reaktion. Huoli on ymmärrettävä ja vakavassa allergiassa aiheellinen, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Anafylaksiarekisterin perusteella anafylaksiapotilaista 40 prosenttia on lapsia ja heidän keski-ikänsä on noin kuusi ja puoli vuotta. Nuorin rekisteriin merkitty lapsi on kolmen kuukauden ikäinen. Vaikka allergiapelko liittyy paljolti erikoistilanteisiin kuten matkoihin ja ravintolassa käyntiin, lasten anafylaksia esiintyy rekisterin mukaan yleisimmin kotona.

- Ensiapulääkkeet, kuten adrenaliini-injektori, täytyy olla aina saatavilla. Lapsen täytyy myös itse tietää, mitä saa tai ei saa syödä, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta muistuttaa.

- Siedätyshoito on hyvä tapa taltuttaa vakavaa allergiaa ja siitä kannattaa puhua lääkärin kanssa. Maitosiedätyksen lisäksi Suomessa on nyt aluillaan myös vehnäsiedätys, joka on varmasti laajemminkin saatavilla lähivuosina, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että siedätyshoito toteutetaan aina terveydenhuollossa eikä koskaan omin päin kokeillen.

Allergia- ja astmaliitto kouluttaa Helsingissä

Allergia- ja astmaliitto järjestää Helsingissä koulutuksen Lasten ruoka-allergiat ja atooppinen iho. Terveydenhuollon ammattilaisille suunnatun koulutuksen aiheina ovat mm. ruoka-allergian epäilyt, siedätyshoito sekä ravinnon ja kasvun turvaaminen. Luennoitsijat: ylilääkäri Mika Mäkelä, osastonhoitaja Pia Ralli, ravitsemusterapeutti Helena Voutilainen, lastentautien erikoislääkäri Kaarina Kukkonen ja lastenallergologi Mikael Kuitunen HYKS:n Iho- ja allergiasairaalasta sekä erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo Iholiitosta.

Toimittajat ovat tervetulleita tilaisuuteen tiistaina 7.5. klo 8.30 – 16, Allergiatalo, Paciuksenkatu 19, Helsinki. Koulutusohjelma on tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja toimituksille:  
Koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa paikalla koulutuksessa.
P. 040 558 3714.

Tiedottaja Elina Demir
P. 040 544 9728, email: tiedotus@allergia.fi

Liitetiedostot

Allergia- ja Astmaliitto ry jäsenyhdistyksineen on valtakunnallinen terveysjärjestö, jonka perustehtävänä on allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden edistäminen.

- Parannamme allergiaa ja astmaa sairastavien elämänlaatua.
- Toimimme asiantuntevana allergia- ja astmatietouden jakajana.
- Toimimme aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kantaaottavana edunvalvojana.
- Kannustamme allergiaa ja astmaa sairastavia ja heidän läheisiään järjestäytymään.

Liitolla on jäsenyhdistyksiä kautta maan. Tervetuloa mukaan toimintaan!

www.allergia.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs