Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Lähes puolet suomalaisista harkitsee joululahjan ohjaamista hyväntekeväisyyteen

Lähes puolet suomalaisista harkitsee joululahjan ohjaamista hyväntekeväisyyteen

Tiedote.
Julkaistu: 03.12.2013 klo 09:00
Julkaisija: OSG Viestintä Oy

SOS-Lapsikylän teettämän kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista ilmoittaa harkitsevansa rahan ohjaamista hyväntekeväisyysjärjestöille joulun aikaan. Lisäksi 13 prosenttia Suomessa asuvista aikoo tänä vuonna antaa kovan paketin sijasta hyväntekeväisyyslahjan.

Suomessa asuvat jakavat yhä useammin joulumieltä tekemällä lahjoituksia hyväntekeväisyyteen. SOS-Lapsikylän Cint-tutkimusyhtiöllä teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että yleisin joulunajan lahjoitussumma on alle 20 euroa. Viidennes vastaajista suunnittelee noin 20 - 50 euron lahjoitusta ja noin 6 prosenttia yli 50 euron lahjoitusta. Etelä-Suomessa lahjoituksia aiotaan tehdä kaikista alueista avokätisimmin, sillä peräti 6 prosenttia suunnittelee yli 100 euron lahjoitusta.

- Yksityishenkilöiden tekemistä joulunajan lahjoituksista on tullut erittäin tärkeä osa hyväntekeväisyysjärjestöjen varainhankintaa. Vaikka monissa hyväntekeväisyysjärjestöissä kuten meilläkin tavoitellaan ennen kaikkea kuukausilahjoittajia, saadaan jouluisilla yksittäisillä lahjoituksillakin paljon hyvää aikaan. SOS-Lapsikylässä ohjaamme jouluvarat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien lapsien auttamiseen Suomessa ja ulkomailla, Varainhankinnan päällikkö Kei Heikkilä SOS-Lapsikylästä kertoo.

Tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta vastaajien selkeä enemmistö, 84 prosenttia aikoo pitää panostuksensa hyväntekeväisyyteen ensi vuonna samalla tasolla kuin tänäkin vuonna. 8 prosenttia vastaajista ilmoitti lisäävänsä panostusta ja toiset 8 prosenttia vähentävänsä.

Naisista lähes 10 prosenttia aikoo ensi vuonna ohjata kulunutta vuotta enemmän rahaa hyväntekeväisyyteen, kun miehistä samaa suunnittelee vain 6 prosenttia.

Suomalaiset pitävät lapsia tärkeimpänä hyväntekeväisyyskohteena

Suomalaisten ykköskohde hyväntekeväisyyskohteena on kotimaassa asuvat lapset, jotka peräti 61,9 prosenttia rankkaa kolmen tärkeimmän hyväntekeväisyyskohteen joukkoon. Korkealle sijoittuvat myös vanhustyö (37,1) ja potilasjärjestöjen tekemä työ (32,9 prosenttia).

- Hyväntekeväisyyskohteiden suosimisessa näkyy suuria alueellisia eroja. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa lähes 30 prosenttia listaa ulkomaan lapset kolmen tärkeimmän tukikohteensa joukkoon, kun valtakunnallinen luku on 20 prosenttia. Länsi-Suomessa puolestaan korostuu vanhustyö ja Itä-Suomessa sotaveteraanit, Heikkilä sanoo.

Kyselyyn vastanneista 51,7 prosenttia ilmoitti, että oli lahjoittanut vuoden aikana hyväntekeväisyyteen varoja. 37,4 prosenttia ei ollut tehnyt lahjoituksia, ja 10,9 prosenttia ei muistanut, oliko lahjoittanut.

- Naiset ovat kokemuksemme ja myös kyselymme mukaan selkeästi miehiä aktiivisempia lahjoittajia: naisista noin 62 prosenttia oli tehnyt vuoden aikana lahjoituksen, kun miehissä vastaava luku on 41 prosenttia. Hyväntekeväisyyteen ohjataan ahkerammin varoja myös iän karttuessa ja aktiivisimpia lahjoittajia ovat yli 56-vuotiaat. Heistä liki 59 prosenttia oli tehnyt viime vuonna lahjoituksen hyväntekeväisyyteen, Heikkilä sanoo.

Joululahjaksi voi antaa turvallisen kodin

Jonkun hyväntekeväisyysjärjestön kuukausilahjoittajia oli liki 12 prosenttia vastaajista. Suosituinta kuukausilahjoittaminen on Länsi-Suomessa ja naisten keskuudessa.

- SOS-Lapsikylässä kuukausilahjoittajien määrä on ollut vakaassa kasvussa. Erityisen iloisia olemme siitä, että yhä useampi suomalainen on löytänyt kansainvälisen kummitoimintamme. Yksinomaan kansainvälistä toimintaamme tukevien kummiemme määrä on tänä vuonna kolminkertaistunut, Heikkilä sanoo.

Heikkilä kannustaa tänä vuonna suomalaisia kokeilemaan kummiutta. Kummiksi voi ryhtyä myös esimerkiksi kaveriporukalla tai perheen kesken.

- Arvioiden mukaan maailmassa joka minuutti jää 29 lasta orvoksi. Monen maailman lapsen joululahjalistalta ei löydykään pelikonsolia, vaan hänen yksinkertaisena toiveenaan on turvallinen koti. Kansainvälisten kummiemme ansiosta yhä useampi heistä voi viettää joulua rakastavassa kodissa, Heikkilä kertoo.

Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Cint SOS-Lapsikylän toimeksiannosta viikolla 44 internet omnibus-kyselynä. Kyselyyn vastasi 1 000 henkilöä ja otos oli väestöä demografisesti edustava.

 

Lisätietoja:

Aija Rikala
Viestintäpäällikkö, SOS-Lapsikylä

050 555 2515
aija.rikala@sos-lapsikyla.fi

Touko Sipiläinen
Digitaalisen markkinoinnin suunnittelija, SOS-Lapsikylä

0442994168
touko.sipilainen@sos-lapsikyla.fi

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs