Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Kotimainen kantaesitys helmikuussa 2016 Oulun kaupunginteatteriin: Pöljänpojan vakuutus

Oulun kaupunginteatteri

Kotimainen kantaesitys helmikuussa 2016 Oulun kaupunginteatteriin: Pöljänpojan vakuutus

Tiedote.
Julkaistu: 12.10.2015 klo 12:58
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

"Jos se mitenkään on mahdollista, matkustan menneeseen. En torppaamaan taattoani turpaan, vaan ihan sydämen syistä."

Rohkea askel ihmisen sisään - Mika Nuojua vie komiikallaan syvälle miehiseen mielenmaisemaan
Liput jo myynnissä

Oululaisuus ja näyttelijän ammatti yhdistävät Mika Nuojuaa ja Pekka Huotaria, joka on kirjoittanut Pöljänpojan vakuutuksen ensi romaaninaan vuonna 2014 ja 18.2.2016 nähtävään ensi-iltaan. Molemmat ovat kasvaneet Oulun Kastellissa, mistä lapsuudenmuistot seuraavat yhä. Eikä pohjoinen mielenmaisema lähde miehestä, päin vastoin elämän kurveissa katse kääntyy taaksepäin. "Elämä ei ole yksisuuntaista vaan eri ajat ja ihmiset, vanhemmat, isovanhemmat ja sukupolvien suuret hahmot seuraavat mukanamme hyvine neuvoineen ja kaameine virheineen", syventää Mika Nuojua. "Olemme ytimissämme sittenkin kalevalaista kansaa."

Näytelmätekstissä kalevalaisen ja nykykielen vaihtelu toimii tehokeinona. "On hirveä menetys, että Kalevala on pilattu museotyylisellä esittämisellä. Haluamme päästää kansalliseepoksen vahvan tunnelman ja saundin isosti ilmoille, mutta nykykalevalaiselle kansalle tyylikkäästi tarjoiltuna." Valinta kunnioittaa 180-vuotisen Kalevalan juhlavuotta.

Pöljänpojan vakuutus on myös ronskia tekstiä, huvittavia herkkyyksiä ja övereitä ylilyöntejä. Aihepiiri penkoo mieheksi kasvamista nuoruudessa ja varhaisen keski-iän rumassa haaksirikossa. Tekijät haluavat mieskatsojien lähtevän teatterista hyvillään siitä, että heitä puhutellaan suoraan, mies miehelle ja silmästä silmään. "Tulossa on poikain esitys, äijäteatteria, miesparkki, jossa härskinkin huumorin avulla puhutaan oikeista asioista, pysäytetään ja helpotetaan jokamiehen ytimiä vääntävien vaiheiden ymmärtämistä, ehkä eheytymistäkin", Nuojua mietii kaartaessaan komediavoittoista uraansa piirun verran vakavampaan suuntaan. Entäpä tekijät, millaisia miehiä ovat? "Me ollaan herkkiä poikia kaikki. Näistä asioista pitää puhua, ja siihen meidät on ammatin mukana määrätty."

Pojassa polvi paranee, ja myös Mikan poika Oiva Nuojuan ura on johtanut Oulun suurelta näyttämöltä Ronja Ryövärintyttären hevosen peräpäästä päärooleihin Vaasan Kaupunginteatteriin. Mikalla isän rooli jatkuu perheen pienempien parissa, ja lapsen pyytetön rakkaus koskettaa myös Pöljänpojan tragikomediassa. "Kun malttaisi kuunnella lapsia, niin ehkä ehtisi valmistua elämässä seesteisemmäksi. Lapsissa on valtava viisaus, ajatuksen ja tunteen rehellisyys. Kun itse maksaa virheensä, Pöljänpojan vakuutusta elämälle ei tarvita", Nuojua takaa.

Pöljänpojan vakuutuksessa nähtävä Mika Nuojua on oululaisyleisölle tuttu muun muassa Viimeinen valssi ja Yksiöön en Äitee ota -rooleistaan. Viime kesänä Nuojua nauratti Merioulu Kesäteatterissa. Kiviä taskussa -menestyskomediaa Nuojua on esittänyt Martti Suosalon kanssa vuodesta 2003 saakka eri puolilla Suomea jo yli 600 kertaa ja toiminut muun muassa Mikkelin Teatterin johtajana.

Alkuperäisromaanin ja näytelmän kirjoittanut Pekka Huotari on Oulussa syntynyt, lukuisiin elokuviin ja Helsingin kaupunginteatteriin päätynyt näyttelijä.

Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen ohjaa Pöljänpojan vakuutuksen. Lavasteet luo kuvataiteilija ja teatterin lavastemestari Jussi Hukkanen, puvut Annukka Valta.

Lue lisää ohjelmistosta: http://teatteri.ouka.fi/

Lisätietoja: tiedottaja Kaisu Innanen, puh. 044 703 7111, kaisu.innanen@ouka.fi
HUOM! Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita ensi-iltoihin ja muihin esityksiin, liput, yhteydet ja järjestelyt tiedottajan avulla.

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs