Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Kauppakeskukset tulevat yhä enemmän iholle

Kauppakeskukset tulevat yhä enemmän iholle

Tiedote.
Julkaistu: 23.10.2014 klo 14:32
Julkaisija: Suomen Kauppakeskusyhdistys ry

Vuorovaikutuksen merkitys kasvaa jatkuvasti ja elämyksellisyyttä kaivataan kauppakeskuksiin lisää. Yhtenä työkaluna tässä toimii loistavasti teknologia, jonka avulla asiakas voidaan parhaimmillaan yllättää todella positiivisesti. Kauppakeskukset juhlivat 30-vuotista taivaltaan Suomen Kauppakeskusyhdistyksen juhlaseminaarissa, jossa kuultiin puheenvuoroja alan nykytilanteesta sekä tulevaisuuden näkymistä.

”Tämän vuoden lukujen perusteella näyttää siltä, että kauppakeskukset pärjäävät tiukassakin kilpailutilanteessa muuta kaupan alaa paremmin. Meillä sekä kokonaismyynti että kävijämäärät ovat pysyneet suunnilleen ennallaan, vaikka talous takkuaa”, kertoi Suomen Kauppakeskusyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Vikkula. Yhdistys teettää KTI Kiinteistötiedolla säännöllistä tunnuslukuseurantaa, jonka perusteella tällä hetkellä menestyviä toimialoja kauppakeskuksissa ovat erityisesti kahvila- ja ravintola- sekä hyvinvoinnin palvelut.

Yhteisöllisyys ja inhimillisyys ovat tulevaisuutta

Tulevaisuustutkija, professori Markku Wilenius haastoi kauppakeskusalaa yhdistämään fyysisen ja digitaalisen kokemuksen siten, että tuloksena on antoisampi kokonaispalvelu. ”Diginatiivit ovat aivan pian yksi merkittävimmistä kuluttajaryhmistä. He olettavat, että vuorovaikutus on intensiivistä ja itseilmaisun merkitys korostuu”, Wilenius muistutti. Kauppakeskuksia hän kehotti miettimään sitä, voivatko ne nähdä itseään pelkkinä tilantarjoajina: ”Nykyisessä murroksessa kaiken a ja o on resurssituottavuus, jonka pitää parantua merkittävästi. Vähemmällä on siis saatava enemmän aikaan ja tilan tarvetta arvioidaan erittäin kriittisesti. Siksi kauppakeskusten pitää tarjota palvelukokonaisuus, joka auttaa asiakasta aidosti.” Tulevaisuuden kuluttamisen syvätrendit ovat Markku Wileniuksen mukaan kohtuullistaminen, läpinäkyvyys, itsellisyys ja laatutietoisuus.

Kauppakeskuksiin tarvitaan jotakin uniikkia

”Markkinoinnin näkökulmasta ajat ovat nyt erityisen mielenkiintoiset, koska mahdollisuudet vuorovaikutukseen kuluttajien kanssa ovat koko ajan runsaammat”, sanoi toimitusjohtaja Eka Ruola Hasan & Partnersilta. Monikanavaisuus ei näyttäydy asiakkaalle hankalana - häntä ei kiinnosta väline vaan sisältö. Menestyäkseen nykymaailmassa kauppakeskusten on löydettävä ainutlaatuinen positionsa ja kuluttajia kiinnostava tapa olla läsnä heidän päivittäisessä elämässään. ”Koska asiakkaat hakevat elämyksiä ja mielihyvää, pitää heille tarjota yllättäviä tapahtumia ja kohtaamisia”, hallituksen puheenjohtaja Ami Hasan ideoi. Kuluttajaa pitää jotenkin ”palkita” siitä, että hän on tullut paikan päälle.

Maailmalla tarjotaan viiden tähden palvelua

Toimitusjohtaja Derek Barker Haskall Architectsistä totesi, että kauppakeskukset pärjäävät tulevaisuudessakin, koska netistä voi kyllä ostaa tarvitsemansa, mutta siellä ei voi kokeilla tuotteita tai kohdata ihmisiä. Hän kertoi globaaleista kauppakeskusrakentamisen trendeistä. Maailmalla nähdään nyt paljon viiden tähden laatua ja hyvää tunnelmaa, joka saa asiakkaat viihtymään. ”Tiivistä tilankäyttöä nähdään nyt paljon ja esimerkiksi kestävän kauppakeskussuunnittelun mallimaassa Kiinassa on paljon monikerroksisia kauppakeskuksia. Myös mielenkiintoiset sisä- ja ulkotilan yhdistelmät, esimerkiksi avattavat katot, ovat tätä päivää”, Barker kertoi kokemuksistaan. Kaupungistumisen kiihtyessä kauppakeskuksia suunnitellaan yhä enenevässä määrin luontaisten liikennevirtojen varrelle esimerkiksi asemien yhteyteen ja ne voivat myös toimia kokonaisen kaupunginosan uudistamisen moottoreina, jotka synnyttää alueelle uutta elämää.

Puheenvuorot kuultiin Suomen Kauppakeskusyhdistyksen 30-vuotisjuhlaseminaarissa 22.10.2014. Yhdistyksen sivuilta löytyy tiivis multimediaesite kauppakeskusliiketoiminnan historiasta. Esityksen toteutuksesta vastaa Viestintätoimisto Deski.

(Kopioi linkki selaimesi osoitekenttään tästä, jos yllä oleva linkki ei toimi: http://vimeo.com/deskifi/review/109446433/1af2b4a303)

Lisätietoja:
Suomen Kauppakeskusyhdistys ry
hallituksen puheenjohtaja Pertti Vikkula, puh. 0400 830 056
toiminnanjohtaja Johanna Aho, puh. 040 485 7596

Suomen Kauppakeskusyhdistys ry on kauppa- ja ostoskeskusten järjestö, jonka toiminnassa omistajat, kauppa, palvelut, alan asiantuntijat ja kauppakeskusjohto kohtaavat. Järjestön jäseninä ovat maan merkittävimmät kauppakeskukset ja kauppakeskusomistajat.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs