Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Istumisen terveyshaitat poistavasta arkiaktiivisuudesta uutuuskirja LUOMULIIKUNTA ON VASTAISKU LIIALLISELLE ISTUMISELLE

Pilgrim Oy

Istumisen terveyshaitat poistavasta arkiaktiivisuudesta uutuuskirja LUOMULIIKUNTA ON VASTAISKU LIIALLISELLE ISTUMISELLE

Tiedote.
Julkaistu: 16.01.2015 klo 11:15
Julkaisija: Pilgrim Oy

Liiallisen istumisen haitallisuus on saanut runsaasti huomiota viime aikoina. Suomalainen yhteiskunta on heräämässä turhan istumisen välttämiseen ja arkiaktiivisuuden lisäämiseen. Säännöllinen kuntoilukaan ei auta, jos istumme 10 tuntia päivässä ja kehomme ovat häkkiapinan tavoin passiivisia. Liiallinen istuminen tappaa.

Istumistutkija Arto Pesola on aiemmin haastanut suomalaisia sohvan houkutusten ja istuvan yhteiskunnan toimintamallien murtamiseen kirjassaan Luomuliikunnan vallankumous. Nyt hän on julkaissut Luomuliikunnan työkirja –teoksen, joka sisältää konkreettiset ohjeet aktiivisempaan arkeen ja luomuliikuntaan, joka on vastaisku liialliselle istumiselle.

”Suurin virhe, mitä ihmiset tekevät kerrasta toiseen elämäntapamuutoksen kynnyksellä, on asettaa mahtipontiset tavoitteet ja sen jälkeen rypeä itsesäälissä oman saamattomuutemme edessä. Ihmiset tuntevat huonoa omaatuntoa, kun eivät harrasta tarpeeksi liikuntaa pari kertaa viikossa. Samalla he saattavat istua huonossa asennossa 13 tuntia päivässä viikosta toiseen. Pienet usein toistuvat teot ovat taatusti tehokkaampia kuin suuret teot, jotka jäävät tekemättä.”

Istumisen lisääntyminen on tapahtunut kovin vaivihkaa, koska yleensä emme edes ajattele istumistamme. Se tapahtuu huomaamatta, ympäristön sekä normien sanelemana. Istuminen on normaalia, kun taas vaikkapa kokouksessa seisojaa katsotaan ihmeissään. Siksi ensimmäinen käytännön askel on muuttaa suhtautumista liikuntaan. Liikunta ei ole vain tavoitteellista kuntoilua, vaan se on kaikkea pientäkin aktiivisuutta arjessamme. Juuri tuo pieni aktiivisuus on tehokkainta istumisen haittojen poistamiseen.

”Eräs nainen onnistui pudottamaan painoa 15 kiloa vain katsomalla vähemmän televisiota. Perimmäinen syy onnistumiselle oli se, että pienen muutoksen kautta tuo nainen alkoi uskoa kykyynsä tehdä muutoksia. Samalla tuo pieni voitto kertautui muihinkin asioihin kuin huomaamatta - seurauksena painokin tippui. Luomuliikunnan työkirjan tarkoituksena on tehdä aktiivisesta valinnasta se normaali valinta.”

Luomuliikunnan työkirja kertoo käytännön askeleet aktiiviseen arkeen. Kirjassa käydään mm. läpi erilaiset työasennot (satulatuoli, seisomatyöpiste, normaali istuminen) ja mukana on runsaasti taukoliikuntaohjeita ja neuvoja istumisen vaarojen vähentämiseen.

Arto Pesola on liikuntafysiologi (LitM) ja väitöskirjatutkija Liikuntabiologian laitoksella Jyväskylän yliopistossa. Pesolan aiheena tutkimuksessa ovat istumisen terveyshaitat sekä terveyden edistäminen arkiaktiivisuuden avulla. Hän toimii myös Sosiaali- ja Terveysministeriön asiantuntijatyöryhmässä, jonka on määrä laatia Suomeen istumissuositukset vuoden 2015 alkupuolella. Pesola on kirjoittanut aikaisemmin Luomuliikunnan vallankumous – sohvan pohjalta taisteluvoittoon! -teoksen.

 

Lisätiedot ja haastattelut: Arto Pesola, arto.pesola@jyu.fi, +358 400 475 955

Arvostelukappaleet: kalle.kotiranta@fitra.fi

Liitetiedostot

 Fitra Oy on laadukkaiden hyvinvointi- ja liikuntasisältöjen kustantaja ja tuottaja. Yhtiö kustantaa kuntoilukirjoja, oppaita ja materiaaleja sekä tuottaa erilaisia hyvinvointisisältöjä sähköisiin kanaviin. Sisällöt auttavat suomalaisia muuttamaan liikunta- ja terveystottumuksiaan paremmiksi. Fitra Oy on osa Trainer4You -konsernia, joka on personal training -osaamisen koulutus-, jakelu- ja kaupallistamisryhmä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs