Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Ikäihminen, seniori vai oikeasti vanha?

Lasten Keskus

Ikäihminen, seniori vai oikeasti vanha?

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2012 klo 07:00
Julkaisija: Lasten Keskus

”Näe vanhuus uudella tavalla!” on tänä syksynä yksi valtakunnallisen Valtaa vanhuus -kampanjan tavoitteista. Jos muilla onkin tässä haastetta, suomalaiset runoilijat ovat ravistelleet kuvaa ikääntymisestä jo pitkään. Toisaalta nykyeläkeläiset ovat kulttuurin, myös lyriikan, suurkuluttajia: runoja luetaan, kuunnellaan ja kirjoitetaan itse.

 

Nykyään vanhetaan monella tavalla: siinä missä yksi hankkii uuden vaihdepyörän, toinen päättää jo leppoistaa elämäänsä, kolmas vajoaa muistoihinsa ja neljäs kiukuttelee sairaalasängyssä. Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston toimittamassa, uudessa runoantologiassa Täyttä päätä – runoja ikääntyville runoilijat liikkuvat koko tällä ikääntymisen laajalla asteikolla, tunteikkaasti, viisaasti, humoristisesti ja itseironisesti. Virpi Talvitien kuvittama teos sisältää tekstejä kymmeniltä eri runoilijoilta.

 

Täyttä päätä on lukijoiden kestosuosikiksi nousseen Pää tallella -antologian (2008) sisarteos. Uuteen kirjaan Korolainen ja Tulusto ovat valinneet pääosin edellisen kirjan jälkeen ilmestyneitä runoja ja päivittävät vanhuuskuvan aivan tähän päivään. Edelliseen kirjaan verrattuna seniorielämän skaala onkin laajentunut: ikäihmiset kiipeävät tunturiin, hoitavat puutarhaa, siemailevat viiniä tai päivittävät facebookia. Joskus ”iso hellyys iskee päälle” ja rakkaan kanssa kietoudutaan yhteen, vaikka huojuenkin. Isovanhemmuudessa vaarit ovat runoista päätellen huomattavasti näkyvämmässä roolissa kuin ennen.

Aktiivisuuden ja ilon rinnalla näkyvät tietysti myös karummat tosiasiat, rollaattorit, ruokavaliot, lääkkeet ja sairaalavuoteet ja lopulta ikiuni. Loppusuorallakin voi silti kapinoida vaikka panemalla papiljotit päähän tai haaveilemalla avioliitosta Marilyn Monroen kanssa.

 

Oori naamakirjalle

 

Siälon nykyysin kaikki:

naapurin Tyyneki,

seittemänkymppinen frouva

on kuulemma tällänny rippikuvansa

ja ilimoottaa viirentoista minuutin väliin,

mitä teköö ja ajatteloo:

Notta ny se sipaasi kanammunaa

ankkastukin päälle ja lykkäs sen uunihin.

Tunnin päästä otti palanehen pitkon uunista

ku unohtu vahtaamahan Salakkaria.

 

Tairan määki tällätä

sinne viästin,

johona palijastan,

kuinka viäläki

hehkuu mun lempeni.

Sen viästin saa lukia

mun ainua kaveri.

 

Arto Juurakko

 

Lasten Keskus Oy on vuonna 1974 perustettu kustannusliike, joka on tunnettu erityisesti lasten kuvakirjoista sekä kasvatukseen liittyvästä tietokirjallisuudesta.

 Lapsille tarjoamme sisällöllisesti, kielellisesti ja taiteellisesti tasokkaita kirjoja, jotka ilon ja viihtymisen ohella antavat aineksia kasvuun ja itsetunnon vahvistamiseen. Kirjoille on usein tunnusomaista eettiset kysymykset: ystävyys, auttaminen, erilaisuuden hyväksyminen jne. Siksi ne toimivat myös kasvattajan apuvälineinä kotona, päivähoidossa ja koulussa. Ulkomaisten kuvakirjojen lisäksi Lasten Keskus julkaisee kotimaisia kuvakirjoja, saturomaaneja ja lasten tietokirjoja.

 Aikuisille suunnattuja kirjoja Lasten Keskus julkaisee tuotemerkillä LK-kirjat. Kustannamme kasvatukseen liittyvää kirjallisuutta, ohjelmistoja ja oppaita kodeille, päivähoitoon, nuorisotyöhön, kouluille ja seurakunnille. Tuotantoomme kuuluu myös lahjakirjoja, runoja ja proosaa.

 Lasten Keskus Oy toimii tiiviissä yhteistyössä kasvatusalan eri toimijoiden kanssa. Yhtiön kirjatuotannolle on myönnetty lukuisia palkintoja. Vuosittain julkaistavien kirjauutuuksien määrä on 50-60 nimikettä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs