Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Heurekan arkeologisilla yleisökaivauksilla tehdään kivikautisia löytöjä päivittäin

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Heurekan arkeologisilla yleisökaivauksilla tehdään kivikautisia löytöjä päivittäin

Tiedote.
Julkaistu: 03.07.2015 klo 13:54
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Vantaan Jokiniemessä on jälleen käynnissä Heurekan arkeologiset yleisökaivaukset. Kesäkuun 22. päivä alkaneilla kaivauksilla on tehty kivikautisia löytöjä päivittäin, kuten oli aiempien kokemusten myötä odotettavissa. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua tämän kesän kaivauksille 19.7. asti.

Tiedekeskus Heurekan, Helsingin yliopiston ja arkeologi Jan Fastin yhteistyössä järjestämät arkeologiset yleisökaivaukset Vantaan Jokiniemessä alkoivat 22.6. ja jatkuvat 19.7.2015 asti. Kaivauskohteena oleva Vantaan Jokiniemi on merkittävin ja laajin kampakeraaminen asuinpaikka Etelä-Suomessa. Alue, joka nyt on lähellä Keravanjoen rantaa, oli kivikaudella meren rannalla. Paikalta on löydetty runsaasti esihistoriallista aineistoa aiemmissa kaivauksissa. Odotukset kaivausten suhteen ovat tänäkin kesänä korkealla, ja ne ovat osuneet oikeaan, sillä kivikautisesta elämästä on tehty löytöjä kaivauskohteessa päivittäin.

– Viime kesän kaivauksien päälöydöksiä olivat kahden savi-idolin lisäksi meripihkakorujen kappaleet, piikiviset nuolenkärjet sekä tuhansia saviastianpaloja. Nyt käynnissä olevilta kaivauksilta on löytynyt lukuisia kiviesineitä ja niiden katkelmia, mm. nuolenkärkiä ja kivestä tehtyjä koruja. Esineet viittaavat poikkeukselliseen toimintaan tällä merenrantakaistaleella neoliittisen kivikauden lopulla. Mitä tahansa voi löytyä seuraavien kahden viikon aikana, arkeologi Jan Fast kertoo. Tämän kesän kaivausten löydöksiä on nähtävillä Heurekassa.

Jokiniemen kivikautinen asuinpaikka löydettiin vuonna 1962. Alueella on suoritettu arkeologisia kaivauksia aiemmin sekä Museoviraston että tiedekeskus Heurekan toimesta. Heurekan kaivauksilla vuosina 1990–94 alueelta löydettiin erittäin runsaasti merkkejä kivikautisesta asutuksesta ajalta noin 4 000–3 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Suurimman löytöryhmän muodostivat tuolloin kivikautiset saviastianpalat, joita löydettiin kymmeniätuhansia. Kaivausalueilta löytyi silloin myös melko runsaasti kiviesineitä, nuolenkärkiä, kaapimia, kivikirveiden kappaleita sekä niiden valmistuksessa syntynyttä jätettä eli niin sanottuja iskoksia.

Vuosi sitten 10 päivää kestäneillä yleisökaivauksilla ahkeroi lähes sata arkeologiasta kiinnostunutta, ensimmäistä kertaa kaivauksiin osallistunutta Helsingin yliopiston alumnia. Lisäksi kaivauksilla oli mukana arkeologian harrastajia ja kokeneita arkeologeja ohjaajina. Myös tänä vuonna kaivaukset järjestetään yleisökaivauksina ja lippuja kaivauksille voi ostaa Heurekan verkkokaupasta (heureka.fi/ostaliput). Aiempaa kaivauskokemusta ei tarvita, sillä työ opetetaan paikan päällä kokeneiden arkeologien toimesta. Tänä vuonna kaivauksilla ovat mukana myös Santeri Vanhanen ja Maria Ahola, jotka tekevät väitöskirjoja varhaisesta maanviljelyksestä Suomessa kivikaudella sekä kivikauden hautaustavoista.

Kaivauskohteella käytetään Leica Geosystems Oy:n mittausvälineistöä, jonka avulla löytöpaikat pystytään mittaamaan ja tallentamaan tarkasti.

Kuvia sekä lisätietoa kaivauksilta ja tärkeimmistä löydöksistä:
http://www.heureka.fi/fi/kuvapankki
https://www.facebook.com/events/399198530253850/
http://janfast.blogspot.fi/

Lisätietoja:
Arkeologi, FM Jan Fast, jfarchaeology@gmail.com, puh. 050 339 0058

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs