Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Enemmistö kannattaa tupakkatuotteiden markkinoinnin kieltoa

Suomen ASH ry

Enemmistö kannattaa tupakkatuotteiden markkinoinnin kieltoa

Tiedote.
Julkaistu: 04.10.2013 klo 08:11
Julkaisija: Suomen ASH ry

Enemmistö suomalaisista olisi valmis kieltämään kaikkien tai joidenkin tupakkatuotteiden markkinoinnin. Niukasti yli puolet vastanneista kannatti myös kaikkien tai joidenkin tupakkatuotteiden maahantuonnin rajoittamista. Mielipiteet käyvät ilmi Suomen ASH ry:n TNS Gallupilla elo-syyskuussa teettämästä kyselystä, jossa kartoitettiin suomalaisten käsityksiä tupakasta ja tupakoinnista.

Mielipiteet jakoi selkeimmin vastaajan tupakointi tai tupakoimattomuus: tupakoimattomista 57 % kannatti maahantuontikieltoa, kun taas tupakoivista 67 % vastusti. Markkinointikieltoa kannatti tupakoimattomista 75 % ja tupakoivista 34 %. Markkinointi- ja maahantuontikielto saivat muita koulutusryhmiä enemmän kannatusta ylemmän akateemisen tutkinnon suorittaneiden keskuudessa, joista 78 % kannatti markkinointikieltoa ja 56 % maahantuontikieltoa.

Kysyttäessä minkä tupakkatuotteiden maahantuonti pitäisi kieltää, vastaajat mainitsivat mm. enemmän riippuvuutta aiheuttavat tuotteet, nuuskan, makutupakat, uudet tupakkatuotteet ja sähkösavukkeet. Markkinointikieltoa esitettiin kaikille tupakkatuotteille, enemmän riippuvuutta aiheuttaville tai paljon nikotiinia sisältäville tuotteille ja nuuskalle.

Kyselyyn vastanneista 90 % oli sitä mieltä, että tupakkatuotteiden päivittäinen käyttö on merkki riippuvuudesta. Tupakoivistakin 81 % oli tätä mieltä ja vain 14 % ei pitänyt sitä riippuvuutena. Riippuvuuden tasosta oltiin hieman erimielisimpiä. Riippuvuutta piti voimakkaana 56 % tupakoimattomista ja 39 % tupakoivista. Naiset pitivät riippuvuutta voimakkaampana kuin miehet.

─ Tupakoinnin aiheuttama riippuvuus tunnustetaan laajasti Suomessa. Käsitys on vallitseva kaikissa väestöryhmissä, asuinalueilla ja ikäluokissa. Myös tupakoitsijoiden näkemykset ovat samankaltaiset. Suomalaiset ovat selvästi valveutuneita ja näyttävät ymmärtävän, että tupakkatuotteiden markkinoinnissa on kyse riippuvuuden luomisesta, kommentoi Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Väestö haluaa suojella alaikäisiä

Laajinta kannatusta kyselyssä sai tupakoinnin kieltäminen yksityisautoissa, kun kyydissä on pieniä lapsia: 84 % vastanneista kannatti tupakoinnin kieltämistä silloin ja tupakoivistakin jopa 70 %. Suurinta kannatus oli alle 25-vuotiaiden keskuudessa, joista peräti 96 % kannatti tupakointikieltoa yksityisautoissa pienten lasten läsnä ollessa. Vastaava kysymys kysyttiin vuonna 2010, jolloin tupakointikieltoa kannatti yli 90 %.

Vuonna 2010 hallitus esittikin tupakoinnin kieltämistä yksityisautoissa, kun kuljetettavana on alaikäisiä. Perustuslakivaliokunta kuitenkin katsoi, että tämänkaltainen kielto liittyy henkilökohtaiseen vapauteen ja yksityiselämän suojaan. Sen mukaan viranomaisten puuttuminen tällaiseen toimintaan kajoaa valiokunnan mielestä varsin syvälle yksityiselämän piiriin.

─ Suuressa salissa kansanedustajat kummastelivat perustuslakivaliokunnan kantaa. Onhan se kieltämättä perin merkillistä, että ihminen saa myrkyttää ja sairastuttaa lapsia tupakansavuisessa pienessä tilassa. Siihenkö puuttumisen muka estäisi Suomen perustuslaki? Se oli aivan uskomaton päätös! Toivottavasti asiaan voidaan palata mahdollisimman pian, sillä lasten terveyden suojelu pitäisi ottaa huomioon kaikessa lainsäädännössä. Tällä asialla on väestön enemmistönkin kannatus, toteaa Mervi Hara.

---

Tutkimukseen osallistui 1 127 henkilöä. Aineisto kerättiin TNS Gallup Oy:n vastaajapaneelissa (Gallup Forum) 27.8. - 4.9.2013 välisenä aikana. Vastaajat rekrytoitiin osallistumaan erikseen mielipidekyselyihin. Tilastollinen virhemarginaali on noin 2,9 %-yksikköä suuntaansa.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Mervi Hara, Suomen ASH ry

Puh. 050 460 2324

 

Liitetiedostot

Suomen ASH on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toimintamme painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn, tavoitteenamme on Savuton Suomi 2040. Olemme mukana ehkäisevän päihdetyön verkostossa ja hallinnoimme Savuton Suomi 2040 -hanketta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs