Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Allergia- ja astmaliitto: Astmaa sairastavien määrä on lisääntynyt Suomessa

Allergia- ja Astmaliitto ry

Allergia- ja astmaliitto: Astmaa sairastavien määrä on lisääntynyt Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 02.05.2013 klo 10:50
Julkaisija: Allergia- ja Astmaliitto ry

Maailman Astmapäivää vietetään 7. toukokuuta. Allergia- ja astmaliiton mukaan kevät on erityisen tukalaa aikaa astmaatikolle, jolla on myös siitepölyallergia. Astmaa sairastavien määrä on lisääntynyt viime vuosina selvästi.

Aikuisista 9,4 prosenttia kertoo sairastavansa lääkärin toteamaa astmaa. Lapsista ja nuorista astmaa sairastaa 7 – 9 prosenttia. Luvut ovat peräisin toissavuonna tehdystä tutkimuksesta, jossa havaittiin astman lisääntyneen huomattavasti 1990-lukuun verrattuna.

Suomen astmaluvut ovat hieman alhaisemmat kuin Ruotsissa. Siellä väestöstä kymmenen prosenttia sairastaa astmaa. Tanskassa vastaava luku on 6,4 prosenttia, Irlannissa 11 prosenttia. Maailmanlaajuisesti astmaa sairastaa 300 miljoonaa ihmistä ja lasten sairastavuus on kasvusuuntainen myös maailmalla. Astma on maailmanlaajuisesti yleisin krooninen sairaus.

- Lasten sairaalapäivät ja aikuisten sairastavuus ovat Suomessa vähentyneet, vaikka astmaa sairastavien määrä on ollut kasvusuuntainen. Tämä kertoo varmasti hyvästä lääkityksestä ja omahoidon hallinnasta, toteaa allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

- Sairaalahoitojaksoja voidaan kuitenkin vielä vähentää riittävällä astmalääkityksellä, sanoo Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Kausiluonteinen astma oireilee siitepölykaudella
Kausiluonteinen astma oireilee mm. siitepölykaudella tai flunssan iskiessä. Kausiluonteista astmaa sairastavat eivät välttämättä heti tunnista oireitaan, koska hoito ei ole rutiininomaista ympäri vuoden. Tämän takia lääkityksen aloittaminen viivästyy ja oireet ehtivät pahentua.

- Astmalääkkeiden käyttö vaatii osaamista. Kausiluonteisessa astmassa omahoito ehtii välillä unohtua. Kuitenkin oireiden nopea tunnistaminen, oikea lääkitys ja lääkkeenottotekniikka ovat tärkeitä, sanoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

- Lääkkeenottoon voi pyytää opastusta mm. terveysaseman astmahoitajalta tai paikallisen allergia- ja astmayhdistyksen neuvojalta, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

Maailman Astmapäivän 7.5.2013 järjestämisestä vastaa Global Initiative for Asthma (GINA). Astman parempi hallinta on Suomessa myös yksi Kansallisen Allergiaohjelman tavoitteista.

 

Lisätietoja toimituksille:  
Allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714
Allergianeuvoja Johanna Värmälä, p. 040 152 2024, tavoitettavissa ma 6.5. lähtien.

Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, email: tiedotus@allergia.fi

Suomen astmalukuihin viittaava lähde: Pallasaho P, Juusela M, Lindqvist A ym. Allergic rhinoconjunctivitis doubles the risk for incident asthma--results from a population study in Helsinki, Finland Respir Med 2011.

Allergia- ja Astmaliiton Allergianeuvonta
P. 0600 14419. Ma, ti, ke klo 9-13, to klo 13-17. Hinta 0,86 e/min.

Allergia- ja Astmaliitto ry jäsenyhdistyksineen on valtakunnallinen terveysjärjestö, jonka perustehtävänä on allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden edistäminen.

- Parannamme allergiaa ja astmaa sairastavien elämänlaatua.
- Toimimme asiantuntevana allergia- ja astmatietouden jakajana.
- Toimimme aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kantaaottavana edunvalvojana.
- Kannustamme allergiaa ja astmaa sairastavia ja heidän läheisiään järjestäytymään.

Liitolla on jäsenyhdistyksiä kautta maan. Tervetuloa mukaan toimintaan!

www.allergia.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs