Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lemmikit » Rosa-broileri vieraili Euroopan kiertueellaan Helsingissä

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto

Rosa-broileri vieraili Euroopan kiertueellaan Helsingissä

Tiedote.
Julkaistu: 11.08.2014 klo 09:33
Julkaisija: SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto

Kampanja vaatii tuotantotapamerkintöjä broilerinlihaan

Broilerinlihan merkintäjärjestelmän puolesta kampanjoiva Rosa-broileri vieraili Suomessa lauantaina elokuun 9. päivänä. Tamsin French, broilerintuottajan tytär Isosta-Britanniasta, pukeutuu Rosa-broileriksi 39 päivää kestävällä EU:n kiertueella. Rosa vierailee 21 EU:n jäsenvaltiossa ja päättää kierroksensa Euroopan parlamenttiin Brysseliin 8. syyskuuta.

Rosa-broileri kiertää Eurooppaa vaatien kaikkeen broilerinlihaan selkeitä ja pakollisia tuotantotapamerkintöjä. Kuluttajien tulee Rosan mielestä saada tietää, millaisissa oloissa broilerit on kasvatettu.

Tehotuotetun broilerin keskimääräinen elinaika on 39 päivää. 90 prosenttia EU:ssa tuotettavista broilereista kasvatetaan tehotuotantotiloilla, joissa niillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan.

Nykyiset tuotantomenetelmät sekä jalostuksen tuottama nopea kasvu aiheuttavat broilereille vakavia terveysongelmia, kuten sydänsairauksia ja jalkavikoja. Valtaosa kuluttajista ei ole tiedostanut, miten suuria hyvinvointiongelmia broilerinkasvatukseen liittyy. Vaihtoehtoisilla tuotantotavoilla hyvinvointiongelmia voidaan korjata.

- Tilamme ulkona kasvatettavat broilerit elävät 66 vuorokautta. Siitä hetkestä lähtien, kun ne ovat tarpeeksi vanhoja ulkoilemaan, pääsevät ne puustoiselle pellolle toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. On tärkeää, että kuluttajat voivat helposti ja tarkasti selvittää, miten broilerinliha on tuotettu. Tuotantotapamerkintä ”free range” kuvaa tarkasti tilamme ulkona kasvatettavien broilereiden elämää, Tamsin French kertoo.

EU-komissio käsittelee broilerinlihan merkintöjä tänä kesänä. Rosa haluaa, että komissio päättää pakollisesta broilerinlihan merkintäjärjestelmästä. Järjestelmän on kerrottava kuluttajalle selkeästi, miten broileri on tuotettu. Tutkimuksen mukaan neljä viidestä EU-kansalaisesta kannattaa pakollisia broilerinlihan tuotantotapamerkintöjä.

Tamsin Frenchin mukana kiertää kaksi muuta eläinsuojeluaktiivia: Johanna Olsson, eläintieteen opiskelija Berkshirestä ja Sam White, eläinten hyvinvointikampanjoija Essexistä.

- Kananmunille on jo merkintäjärjestelmä. Merkintäjärjestelmän seurauksena vapaiden kanojen munien myynti on lisääntynyt voimakkaasti, Tamsin French toteaa.

- Euroopan komissio on myöntänyt, että pakollinen merkintäjärjestelmä antaa tuottajille mahdollisuuden erottua ja saada parempi elanto työstään.

Vuonna 2012 EU-komissio lupasi kuluttajille parempaa tietoa tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Broilerinlihan pakollinen merkintäjärjestelmä täyttäisi lupauksen.

- Lihan ja maidon merkinnöissä käytetään usein kuluttajaa hämmentävää kieltä. Se luo mielikuvia, että eläimiä on pidetty avarissa, luonnonmukaisissa oloissa, vaikka eläimet olisi kasvatettu tavanomaisilla tehotuotantotiloilla. Kananmunien merkintäjärjestelmä on osoittanut, että kuluttajat voivat ajaa parannuksia eläinten tuotanto-oloihin. Se on kuitenkin mahdollista vain, jos tuotteissa on vertailukelpoiset merkinnät, eläinten hyvinvointikampanjoija Sam White toteaa.

Rosan 39 päivää voi seurata Twitterissä (twitter.com/39days4rosa) ja Facebookissa (facebook.com/39Days4Rosa). EU-kansalaiset ja eläinsuojelujärjestöt ympäri Eurooppaa tukevat kampanjaa.

Rosa tapasi suomalaisia lauantaina Helsingissä Kolmen sepän patsaalla, Narinkkatorilla ja Suvilahdessa Flow-festivaalin edustalla. Paikalla oli myös kampanjaa tukevien Eläinsuojeluliitto Animalian ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton aktiiveja kertomassa broilerintuotannon ongelmista.

Valokuvia Rosasta Helsingissä: 
http://farmanimal.gallery/asset-bank/images/assetbox/e120fbe6-d26f-426b-abff-e88fbf452d12/assetbox.html

Lisätiedot:

Maria Lindqvist

Viestintäpäällikkö

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto

maria.lindqvist@sey.fi

P. 050 557 2463

 

Laura Uotila

Eläinsuojeluasiantuntija

Eläinsuojeluliitto Animalia

laura.uotila@animalia.fi

P. 050 543 9601

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs