Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lemmikit » Lehmästä leopardiin, maidosta mehuihin - eläinlääkärit muistelevat

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lehmästä leopardiin, maidosta mehuihin - eläinlääkärit muistelevat

Tiedote.
Julkaistu: 25.09.2013 klo 12:00
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Millaista on eläinlääkärin työ ja miten se vuosikymmenien aikana muuttunut? Haastatteluihin ja kirjallisiin muisteluksiin perustuva Lehmästä leopardiin antaa monipuolisen kuvan eläinlääkärin opinnoista, työn arjesta ja alan kehityksestä noin sadan vuoden ajalta.

Tänään julkistetun kirjan nimi, Lehmästä leopardiin, kattaa puolet eläinlääkäreiden työnkuvasta, sillä tärkein potilas on perinteisesti ollut maaseudun tuotantoeläin lehmä ja eksoottisin Korkeasaaren lumileopardi. Myös ammatin toinen puoli, elintarvikehygienia, on kirjassa hyvin edustettuna.  Yhteensä kirjassa on yli 150 kirjoitusta, osa koko elämänuran kattavia, osa hyvin lyhyitä tilannekuvia ja anekdootteja. Useimmat kirjoittajat ovat eläinlääkäreitä, mutta ammatti avautuu myös eläintenhoitajien ja asiakkaiden näkökulmasta.

Kirjasta paljastuu monia kehityslinjoja, kuten alan naisistuminen. Naiset saivat oikeuden harjoittaa ammattia vasta 1918, mutta kolmea sukupolvea myöhemmin miespuolinen eläinlääkäri oli jo ihme. Kunnallisen työkentän byrokratisoituminen ja pieneläinpraktiikan yleistyminen kuuluivat kehitykseen. Kansainvälisyys on eläinlääkäreille pysyvä ilmiö: vuoteen 1945 ammattitaito oli hankittava kokonaan ulkomailta ja vasta 1960-luvulta alkaen koko tutkinnon on voinut suorittaa Suomessa. Huomattava osa ammattikunnasta hankkii jatkuvasti koulutuksensa ulkomailta. 

Ajatus muistitietoa tallentavasta teoksesta sai alkunsa, kun 1990-luvulla Eläinlääketieteellisen korkeakoulu liitettiin osaksi Helsingin yliopistoa. Itsenäisyyden menettäminen synnytti ammattikunnan piirissä halun koota ja tallettaa nykyisille ja tuleville polville eläinlääkäreiden ammatinvalintaan, opiskeluun ja työhön liittyviä muistoja.  Teos pohjautuu haastatteluihin sekä SKS:n ja Suomen Eläinlääkäriliiton vuosina 2011 – 2012 järjestämään keruukilpailuun, joka tuotti yli tuhat sivua tekstiä. Teoksen on koonnut ja toimittanut FT, Helsingin yliopiston dosentti Anneli Mäkelä-Alitalo.

 

Lehmästä leopardiin

Eläinlääkärityön muistoja

Toimittanut Anneli Mäkelä-Alitalo

Kirjokansi 23  486 s. sidottu 38 €

ISBN 978-952-222-439-2

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013

Teoksen kansikuva

 

Lisätiedot ja arvostelukappaleet

tiedottaja Minttu Nikkilä, SKS, p. 040 736 1313, minttu.nikkila@finlit.fi

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs