Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lemmikit » Kissajumalista kissavainoihin ja kissavideoihin – Kissojen maailmanhistoria kertoo ihmisen ja kissan yhteisestä historiasta

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Kissajumalista kissavainoihin ja kissavideoihin – Kissojen maailmanhistoria kertoo ihmisen ja kissan yhteisestä historiasta

Tiedote.
Julkaistu: 27.09.2016 klo 10:23
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Kissa on 2000-luvun suosituin lemmikkieläin. Kissan tie rakastetuksi lemmikiksi on ollut pitkä ja mutkainen: kissan ja ihmisen yhteinen taival alkoi jo ainakin 11 000 vuotta sitten. Juuri ilmestynyt Kissojen maailmanhistoria kertoo, mitä kaikkea on tapahtunut ennen kuin afrikanvillikissasta on tullut sylissä kehräävä kotikissa.

Kissan asema ihmisen kumppanina on vaihdellut ääripäästä toiseen: Muinaiset egyptiläiset palvoivat kissajumalattaria. Keskiajan Euroopassa kissoja vainottiin noitien ja paholaisten kumppanina, kun taas islamin kissat pääsivät Paratiisiin. 1700-luvulla Japanissa koettiin kissakuvabuumi, jota verrataan taidehistoriikeissa nykyiseen kissakuva- ja videovillitykseen. Petri Pietiläisen kirjoittama Kissojen maailmanhistoria paljastaa syyt siihen, miksi kissoja on vuoroin rakastettu ja vihattu.

Maatalousyhteiskunnassa kissoja arvostettiin niiden hyödyllisyyden vuoksi. Kissat pyydystivät rottia ja hiiriä maatiloilla, mutta myös tutkimusmatkailijoiden laivoissa ja ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa. Viimeistään teollinen aika kuitenkin teki hyötyeläimestä rakastetun lemmikin myös länsimaissa.

1900-luvulla kissojen määrä ohitti koirien määrän monessa maassa, ja 2000-luvulla kissojen ylivoima on vain kasvanut. Petri Pietiläisen mukaan kissa onkin erityisesti 2000-luvun eläin: Se on kaupunkilaiselle helppo lemmikki, joka ei vaadi suurta tilaa. Kissan itsenäisenä ja salaperäisenä pysynyt luonne myös viehättää individualistia nykyihmisiä.

Petri Pietiläinen
Kissojen maailmanhistoria
352 s. | SKS 2016

Linkki kirjan kansikuvaan.

Filosofian lisensiaatti ja palkittu tietokirjailija Petri Pietiläinen on kirjoittanut teokset Koirien maailmanhistoria (2013) ja Koirien Suomi (2014). Pietiläinen tunnustautuu kissaihmiseksi.

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu noin 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä noin 80 henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs