Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lemmikit » Kaamos vaikuttaa myös lemmikkieläimiin

Oulun yliopisto

Kaamos vaikuttaa myös lemmikkieläimiin

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2014 klo 08:47
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Tiedote 18.12.2014

Kaamos vaikuttaa myös lemmikkieläimiin

Kaamosajan pimeys voi hidastaa esimerkiksi koirien aktiivisuutta. Laumaeläiminä niillä on havaittu samankaltaista käyttäytymistä kuin ihmisillä. Koira saattaa myötäelää kaamosoireista kärsivän omistajansa mukana.

”Kaamoksen aikaan lemmikit eivät ehkä ole virkeitä ja innostuneita leikkimään tai lähtemään ulos. Ne saattavat syödäkin vähän huonosti”, kuvailee Oulun yliopiston biologian laitoksen eläinfysiologian professori Seppo Saarela.

Ihmisten ja eläinten vuorokausirytmiä säätelee sama pimeähormoni, melatoniini. Ihmisen kanssa elävät kesyt eläimet häiriintyvät keinotekoisesta valosaasteesta. Luontaisen vuorokausirytmin sekoittaminen hankaloittaa älyllistä ponnistelua vaativia suorituksia.

”Eräässä kokeessa hiiriä pidettiin toistuvasti kolmen tunnin jaksoja vuorotellen pimeässä ja keinovalossa. Sen jälkeen ne laitettiin labyrinttiin etsimään ruokaa eivätkä ne suoriutuneet tehtävästä. Valosaasteen sekoittama vuorokausirytmi voi vaikuttaa kognitiiviseen suorituskykyyn ja mielialaan”, Seppo Saarela kertoo.

Päivän lyheneminen on luonnossa eläville eläimille ensimmäinen signaali talveen ja vähäisempään ravinnonsaantiin varautumisesta. Vaihtoehtona on joko lähteä ruuan perässä muualle tai kasvattaa lämpimämpi karvapeite ja rauhoittua, jotta energiankulutus vähenee.

”Kotikoiratkin kasvattavat talvikarvan. Metsästyskoirat viihtyvät talvisin ulkona, sillä sisällä niillä on tukalan kuuma. Koira makaa hangen päällä kerällä, mikä estää lämmönhukkaa. Samoin toimivat eläimet luonnossakin”, Saarela vertaa.

Tahdin hidastuminen sohvalla tai koirankopin nurkalla talven korvilla on luonnollinen ilmiö. Valon keväällä lisääntyessä niin ihmisten kuin eläintenkin vireystaso kasvaa.

Lisätietoja:

Seppo Saarela, eläinfysiologian professori, Oulun yliopisto, seppo.saarela@oulu.fi, puh. 0294 48 1238

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs