Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lemmikit » Irtokarkit ja koiranherkut puntarissa: Tukes valvoo erikoisliikkeiden vaakoja tehostetusti

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Irtokarkit ja koiranherkut puntarissa: Tukes valvoo erikoisliikkeiden vaakoja tehostetusti

Tiedote.
Julkaistu: 29.05.2015 klo 12:50
Julkaisija: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja aluehallintovirastot valvovat tänä vuonna tehostetusti erikoisliikkeiden käyttämiä vaakoja.  Mittausten luotettavuutta valvotaan eri puolilla Suomea makeis-, eläintarvike- ja herkkukaupoissa touko–syyskuussa.

Erikoisliikkeiden mittausten valvonta on osa Tukesin ja aluehallintovirastojen normaalia vuosittaista valvontaa. Samassa yhteydessä aluehallintovirastot tarkistavat tuotteiden hintamerkintöjä. Käyntien yhteydessä valvotaan myös taaran käyttöä irtotavaraa punnitessa.

Kauppias on vastuussa siitä, että käytössä on soveltuva ja vaatimustenmukainen vaaka. Kauppias vastaa myös siitä, että vaa'an käyttöä valvotaan ja sen luotettavuus varmennetaan säännöllisesti kolmen vuoden välein. Vaa'an varmentaminen on lisäksi tehtävä aina, kun mittauslaitteen luotettavuutta on syytä epäillä tai sen merkinnät ovat vahingoittuneet.

Vaaka täytyy varmentaa säännöllisesti, jotta sen toiminta pysyy luotettavana. Varmennuksen tekee Tukesin hyväksymä tarkastuslaitos, ja varmennukset merkitään vaakaan. Yleensä vaa'assa on myös tarkastuslaitoksen infotarra, joka kertoo, mihin mennessä vaaka on seuraavan kerran varmennettava.
                                

   

Kuva 1: Vaa'an vaatimustenmukaisuudesta kertova merkintä

Kuva 2: Varmennusmerkki. Tässä varmennus on tehty tammikuussa 2012.

 

Neljänneksessä vaa’oista puutteita

Valvontakäynneillä tarkistetaan, että vaa’assa on vaatimusten mukaiset merkinnät ja että sen varmennus on voimassa.

Tyypillisimmät kaupoissa käytettävien vaakojen ongelmat ovat säännöllisten varmennusten puuttuminen tai se, että vaakana käytetään varmennuskelvotonta vaakaa, kuten tavallista keittiövaakaa. Laiminlyönneistä voi seurata laitteiden käyttökielto.

– Kun normaalikaupan puolella puutteita löydetään noin kahdeksasta prosentista vaakoja, niin aikaisempien valvontahavaintojen perusteella näyttäisi siltä, että erikoisliikkeiden puolella puutteita on noin neljänneksessä, kertoo turvallisuusinsinööri Reino Rinnemaa Tukesista.

 

 Lisätietoja:

Turvallisuusinsinööri Reino Rinnemaa, p. 029 505 2143
Ylitarkastaja Sari Hemminki, p. 029 505 2244
etunimi.sukunimi@tukes.fi

Liitetiedostot

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ja edistää teknistä  turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Tavoitteenamme on turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta.

Valvomme toimialojemme tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanemme niihin liittyvää lainsäädäntöä.  Toimintamme tarkoituksena on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä.

Seuraa Tukesia somessa:

Twitter: @tukesinfo

Facebook: turvallisuusjakemikaalivirasto

LinkedIn: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Instragram: @tukesinfo

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs