Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Valvontalautakunta: Oikeudellisia palveluja tarjotaan erilaisilla pelisäännöillä

Valvontalautakunta

Valvontalautakunta: Oikeudellisia palveluja tarjotaan erilaisilla pelisäännöillä

Tiedote.
Julkaistu: 27.06.2014 klo 12:00
Julkaisija: Valvontalautakunta

Oikeudellisten palveluiden valvonta on jäänyt torsoksi. Kuluttajien on vaikea hahmottaa oikeusturvaansa, kun he hankkivat palveluita juristeilta. Myös palveluja valvovat tahot kamppailevat rajanveto-ongelmia kanssa. Tätä mieltä on valvonnasta vastaavan valvontalautakunnan puheenjohtaja, asianajaja Matti Kunnas.

– Kuluttajien on erittäin vaikea hahmottaa, että asianajajien toimintaa valvotaan muita palveluntarjoajia laajemmin, Kunnas sanoo.

Kunnaksen mukaan syy ei ole palveluntarjoajissa, vaan pari vuotta sitten luodussa sekavassa järjestelmässä. Tuolloin luotiin kaksi lakimiesryhmää, joiden kelpoisuusvaatimukset ja valvonta poikkeavat toisistaan: asianajajat ja lupalakimiehet. Molempien toimintaa valvoo Asianajajaliiton yhteydessä toimiva valvontalautakunta.

– Asianajajien osalta valvomme heidän kaikkea ammattitoimintaansa. Lupalakimiesten osalta voimme valvoa vain heidän toimintaansa oikeudenkäyntiasioissa. Sen sijaan lupalakimiesten antama muu juridinen neuvonta on valvonnan ulottumattomissa. Esimerkiksi villistä toiminnasta käy vaikkapa testamentin laatiminen, Kunnas konkretisoi.

Myös rajanveto oikeudenkäyntiasioiden ja muun oikeudellisen neuvonnan välillä on vaikeaa. Oikeudenkäyntejä edeltävät yleensä neuvottelut, jolloin ei vielä varmuudella tiedetä, tullaanko asiassa etenemään käräjille. Oikeudenkäynteihin liittyvän neuvonnan osalta asianajajia valvotaan, lupalakimiehiä ei.

Vielä pari vuosikymmentä sitten asianajoa saattoi harjoittaa käytännössä kuka tahansa. Yhteiskunnan oikeudellistuessa laatuvaatimuksia on tiukennettu lainsäädännöllä. Nykyisin oikeudenkäynneissä saavat avustaa vain asianajajat, julkiset oikeusavustajat ja luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat (lupalakimiehet).

Myös oikeuskansleri Jaakko Jonkka kritisoi valvontajärjestelmää tuoreessa vuosikertomuksessaan. Hänkin toivoo lainsäädäntöä selkiytettävän. Kaikkia ammattimaisia oikeudellisia asiantuntijapalveluita tarjoavia tulisi valvoa yhtä kattavasti kuin asianajajia.

Asianajajaliiton yhteydessä toimiva valvontalautakunta ratkaisi vuonna 2013 yhteensä 391 asianajajiin tai lupalakimiehiin kohdistunutta kantelua. Näistä noin 30 prosenttia johti seuraamukseen. Huomautuksia annettiin 88 ja varoituksia 29. Lisäksi valvontalautakunta langetti kahdessa tapauksessa seuraamusmaksun ja kaksi asianajajaa erotettiin Asianajajaliitosta.

Valvontalautakunnan tänään julkaistu Valvontakertomus 2013 on luettavissa osoitteessa: www.valvontalautakunta.fi/valvontakertomus

Lisätietoa:
Matti Kunnas, valvontalautakunnan puheenjohtaja, asianajaja, puh. 0440 656 135

 

 

Vuoden 2013 alusta Suomen Asianajajaliiton yhteydessä toimiva itsenäinen ja riippumaton valvontalautakunta on valvonut asianajajien ja julkisten oikeusavustajien lisäksi myös luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia. Viimeksi mainituille luvan oikeudessa avustamiseen myöntää oikeusministeriön yhteydessä toimiva oikeudenkäyntiavustajalautakunta. Asianajajat ja julkiset oikeusavustajat eivät tarvitse erillistä lupaa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs