Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Työryhmä: Tupakasta vieroitusta tehostettava terveydenhuollossa

Savuton Suomi 2030

Työryhmä: Tupakasta vieroitusta tehostettava terveydenhuollossa

Tiedote.
Julkaistu: 20.12.2013 klo 09:00
Julkaisija: Savuton Suomi 2030

Tupakkariippuvuuden hoitoon tulisi terveyspolitiikassa kiinnittää erityistä huomiota ja lisätä tukea nykyistä enemmän, korostaa Tupakkapolitiikan kehittämistyöryhmä. Työryhmän laatiman 11-kohtaisen toimenpideohjelman raportissa on visioitu keinoja, joilla Suomi pääsee tupakattomaksi ja eroon tupakasta aiheutuvista suurista haitoista ja vaurioista.

Savukkeiden ja muiden tupakkatuotteiden päivittäisistä käyttäjistä puolet on niin vaikeasti riippuvaisia, että lopettaminen onnistuu vain lääkityksen avulla ja terveydenhuollon tuella. Työryhmä ehdottaa, että sairaanhoitopiirien perusterveydenhuollon yksiköiden yhteyteen perustettaisiin osaamiskeskuksia, jotka tukisivat perusterveydenhuoltoa tupakkariippuvuuden hoidossa.

Työryhmä korostaa, että tupakkatuotteiden käytöstä vieroittamista tulee tarjota jokaiselle niitä käyttävälle, myös nuorille. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuudesta vieroittaminen on Käypä hoito – suositusten mukaan osa hoitoa sydän- ja verisuonisairauksissa, keuhkosairauksissa, diabeteksessa, osteoporoosissa tai operatiivisissa sairauksissa ja yleisanestesian valmistelussa. Tupakasta vieroitus kuuluu myös mielenterveyspotilaiden hoitoon.

”Vieroituksen ja riippuvuuden hoidon laiminlyönti sitä tarvitseville on selkeä hoitovirhe. Tupakasta vieroituksen laiminlyöminen tulee myös kalliiksi palvelujärjestelmälle hoitokomplikaatioiden lisääntyessä ja hoitotulosten huonontuessa”, toteaa yksi työryhmän jäsenistä, THL:n pääjohtaja Pekka Puska.

Työryhmä esittää, että tupakkariippuvuuden hoito itsenäisenä toimenpiteenä tai osana muun sairauden hoitoa säädetään tupakkalailla työterveyshuollon, kunnan kansanterveystyön ja erikoissairaanhoidon tehtäväksi. Lisäksi tupakkariippuvuuden hoitoon käytettävät lääkeaineet tulee työryhmän näkemyksen mukaan ottaa sairausvakuutuksen lääkekorvauksen piiriin.

Julkaisu:
Mervi Hara, Olli Simonen (toim.) Tupakkapolitiikan uusi aika. Tupakkapolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset. THL:n julkaisu. Ohjaus 20/2013. Verkkojulkaisu. Julkaisua voi tilata THL:n kirjakaupasta.  

Lisätietoja:
Mervi Hara
toiminnanjohtaja
Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry
puh. 050 460 2324

Pekka Puska
pääjohtaja
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL
puh. 040 771 5571

Savuton Suomi 2040® -hanke toimii aktiivisesti savuttomuuden edistämiseksi ja tukee tupakkalainsäädännön kehittämistä kohti tupakatonta Suomea. Hankkeessa mukana olevat tahot tuovat kaikki oman erityisosaamisensa verkostotoimintaan.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs