Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Työnantajalla oli oikeus siirtää pääluottamusmies määräaikaisesti toiseen työyksikköön

KT Kuntatyönantajat

Työnantajalla oli oikeus siirtää pääluottamusmies määräaikaisesti toiseen työyksikköön

Tiedote.
Julkaistu: 05.06.2015 klo 09:14
Julkaisija: KT Kuntatyönantajat

KT on voittanut pääluottamusmiehen siirtoa sekä henkilöstön ulosmarssia koskevat riidat työtuomioistuimessa. Työtuomioistuin on antanut päätöksen, joka kuvaa työnantajan työnjohto-oikeuden laajuutta. Luottamusmiesmääräysten tarkoituksena ei ole saattaa luottamusmiehiä muusta henkilöstöstä poikkeavaan asemaan jättämällä heidät kokonaan erilaisten työjärjestelyiden ulkopuolelle.

Tapaus koski Tehyn pääluottamusmiehen yksipuolista määräaikaista siirtoa työyksiköstä toiseen. Työtuomioistuimen arvioitavaksi tuli, oliko työnantaja siirtänyt pääluottamusmiehen tämän luottamusmiestehtävän vuoksi ilman pätevää syytä toiseen työhön.

Asiassa ei tullut toteen näytetyksi, että työnantajan suorittama yksipuolinen siirto olisi johtunut luottamusmiestehtävästä. Työtuomioistuimen mukaan työnantajalla on ollut osana työkierto-ohjelmaa pätevä syy siirtää luottamusmies määräaikaisesti palvelukotiin.

Kunta-alan koulutettu Hoitohenkilöstö KoHon kanne hylättiin, ja KoHo tuomittiin maksamaan KT:n oikeudenkäyntikulut.

KoHolle, Tehylle ja Tehyn ammattiosastolle hyvityssakkoja laittomasta ulosmarssista

Pääluottamusmiehen siirron vuoksi Tehyn Kolarin ammattiosasto järjesti ulosmarssin 6.10.2014 terveyskeskuksen vuodeosastolla. Ulosmarssi kesti tunnin ajan ja siihen osallistui yhteensä 18 Kolarin kunnan työntekijää.

Työtuomioistuin totesi työtaistelun kohdistuneen työnantajan työnjohto-oikeutta koskevaan virka- ja työehtosopimuksen määräykseen.

Tehyn Kolarin ammattiosasto tuomittiin 600 euron hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Tehy tuomittiin 800 euron ja KoHo 1 200 euron hyvityssakkoon valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä. Lisäksi järjestöt tuomittiin maksamaan KT:n oikeudenkäyntikulut.

Tuomiot ovat luottamusmiesjärjestelmään kohdistuessaan merkittäviä ja osaltaan kuvastavat työnantajan työnjohto-oikeuden laajuutta. Luottamusmiesmääräysten tarkoituksena ei ole saattaa luottamusmiehiä muusta henkilöstöstä poikkeavaan asemaan jättämällä heidät täysin erilaisten työjärjestelyiden ulkopuolelle. Toiminnallisten tarpeiden vaatiessa työnantajalla on oikeus hyödyntää henkilöstöään eri toiminnoissa. Henkilöstön joustava käyttö tulee olemaan tulevaisuudessa entistä tärkeämmässä roolissa etenkin sote-palveluissa.

Lisätietoja:

työmarkkinalakimies Emma Stavén, puh. 050 452 3264

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä työnantajina. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 429 000 työntekijää ja viranhaltijaa. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen on noin 21 miljardia euroa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs