Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Sametingets beslut om att ordna nya val var olagligt

Korkein hallinto-oikeus

Sametingets beslut om att ordna nya val var olagligt

Pressmeddelande.
Publicerad: 13.01.2016 kl. 09:34
Utgivare: Korkein hallinto-oikeus

Sametingets styrelse har inte beslutanderätt i ett ärende eller en rättsfråga som högsta förvaltningsdomstolen redan har avgjort med ett laga kraft vunnet beslut.

Styrelsens beslut om att ordna nya val till sametinget är därför olagligt, och högsta förvaltningsdomstolen har upphävt och undanröjt beslutet.

Inom besvärstiden, som gick ut 23.12.2015, fick högsta förvaltningsdomstolen sammanlagt 27 besvär som gällde sametingets styrelses beslut att ordna nya val och i vallängden inte uppta personer som HFD godkänt vara samer. I många av besvären sökte flera än en person ändring, varför ändring söktes av sammanlagt 42 personer.

Högsta förvaltningsdomstolen har också avslagit sametingets valnämnds ansökningar om återbrytande av beslut. För fyra personer som år 2011 upptagits i vallängden söktes återbrytande redan för andra gången. Första gången avslog högsta förvaltningsdomstolen ansökningarna år 2013.

Kontaktinformation:
Päivi Musakka, kommunikationschef, 050 341 1347

http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/muitapaatoksia/muupaatos/1452594954876.html (på finska)


I Finland utövas domsrätten enligt grundlagen av oberoende domstolar. Inom förvaltningen utövas den högsta domsrätten av högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs