Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » PR-miehenä tupakkayhtiössä - Lasse Lehtisestä tutkintapyyntö

Suomen ASH ry

PR-miehenä tupakkayhtiössä - Lasse Lehtisestä tutkintapyyntö

Tiedote.
Julkaistu: 22.08.2012 klo 09:44
Julkaisija: Suomen ASH ry

Professori Erkki Aurejärven pamfletti ”Tupakkateollisuuden kuolemankauppiaat” on aktivoinut 13 lakimiestä tekemään tutkintapyynnön poliisille Lehtisen menettelystä tupakan markkinoinnissa. Tutkintapyynnössä tuodaan esiin, että Lehtinen on julkisesti ja tarkoitushakuisesti valehdellut tupakkatuotteiden terveysvaaroista, pyrkinyt harhauttamaan kuluttajia ja viemään pohjan pois terveysviranomaisten varoituksilta tupakoinnin vaarallisuudesta terveydelle.

Lehtisen harhaanjohtavan viestinnän teho perustuu pääasiallisesti nikotiinin aiheuttamaan riippuvuuteen. Nikotiiniriippuvuus vaikeuttaa tupakoinnin lopettamista, jolloin tupakoitsija suojautuu terveysvaroitusten ja oman käyttäytymisensä väliseltä ristiriidalta, uskomalla helpommin valheellista, mutta omaa käyttäytymistään tukevaa informaatiota.

Tutkintapyynnössä viitataan Aurejärven kotisivuilla (www.erkkiaurejarvi.fi) olevaan informaatioon Lehtisen toiminnasta. Vuosina 1990–2002 Lehtinen on Aurejärven kotisivujen mukaan esittänyt runsaasti perusteita, joiden nojalla tupakointia voi jatkaa vaaratta tai ainakin ilman suurta vaaraa:

1. kysymys tupakan vaarallisuudesta on lääketieteessä kiistanalainen

2. tupakointi yhtä vaarallisia kuin tupakka ovat voi, makeiset, kahvi, kaikki nautintoaineet, alkoholi, liha ja läski

3. näyttö tupakan yhteydestä keuhkosyöpään on vain tilastollinen

4. tupakka on vain keuhkosyövän ja sydänsairauksien riskitekijä, mutta ei aiheuttaja

5. keuhkosyöpää tupakan ohella aiheuttavat yksilön elinolosuhteet yleensä, työympäristö, ruokavalio, perintötekijät, stressi, ikääntyminen ja virukset

6. valtaosa tupakoitsijoista ei sairastu

7. terveysvaroitukset on tehty vain viranomaisten todellisten tarkoitusten peittelemiseksi

8. sairauksien syyt saattavat olla perinnöllisiä

9. tupakoitsijat voivat polttaa 80 vuotta sairastumatta syöpään

10. tupakoitsija menettää vain kaksi kuukautta elämänsä loppupäästä ja tupakan vastustus on vain ohimenevä muoti-ilmiö.

 

Lehtinen kampanjoi myös ympäristön tupakansavun harmittomuudesta, koska hänen mukaansa ympäristön tupakansavua ei ole lääketieteessä todistettu vaaralliseksi ja sankkakin ympäristösavu on vain ärsytystekijä, joka voidaan poistaa tuulettamalla.

Lehtinen toimi Amer-yhtymä Oy:n sidosryhmäjohtaja 1990 -1993. Tupakkateollisuuden sisäiset asiakirjat ja Aurejärven keräämä aineisto osoittaa, että Lehtinen toimi myös tarmokkaasti Amer-Tupakka Oy:n etujen ajajana. Amer-Tupakka Oy valmisti lisenssillä yhdysvaltalaisen tupakkajätin Philip Morris –yhtiön savukkeita. Pamfletissaan Aurejärvi toteaa, että Lehtinen jatkoi Amer-Tupakan Savumerkki-lehden toimittajana senkin jälkeen, kun hän oli jättänyt toimensa Amer-yhtymässä.

 

Lisätietoja:

Erkki Aurejärvi

0500-706285

 

Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toiminta painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn. Tavoitteena on Savuton Suomi 2040. Suomen ASH hallinnoi Savuton Suomi 2040 -hanketta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs