Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Oikeudellisten palveluiden valvonta laajeni – kanteluratkaisuja ennätysmäärä

Suomen Asianajajaliitto

Oikeudellisten palveluiden valvonta laajeni – kanteluratkaisuja ennätysmäärä

Tiedote.
Julkaistu: 22.05.2015 klo 09:00
Julkaisija: Suomen Asianajajaliitto

Asianajajaliiton yhteydessä toimiva valvontalautakunta ratkaisi vuonna 2014 ennätysmäärän kanteluja. Lautakunta ratkaisi 632 asiaa, jossa on nousua edelliseen vuoteen 30 prosenttia. Nousua ei selitä yksin kanteluiden määrän lisääntyminen, vaan myös valvontalautakunnan toiminnan tehostuminen. 

Seuraamusten osuus kaikista kanteluista pysyi lähes ennallaan. Kanteluista 34 prosenttia johti seuraamukseen (2013: 32 %). Tyypillisimmin seuraamukset ovat huomautuksia ja varoituksia.

Valvontalautakunnan valvonnan piirissä olevien lakimiesten joukko on kasvanut nopeasti kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana. Aiemmin valvonnan piiriin kuului noin 2 600 asianajajaa ja asianajotoimistoissa työskentelevää lakimiestä sekä 200 julkista oikeusavustajaa. Vuoden 2013 alusta lähtien valvontalautakunta on käsitellyt myös luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien toimintaa. Näitä niin kutsuttuja lupalakimiehiä on noin 1 500.

Valvontalautakunta on vastannut valvottavan joukon kasvuun siten, että entisen kolmen jaoston sijaan kanteluita on käsitelty vuoden 2013 alusta lähtien neljässä jaostossa.

– Ratkaistujen juttujen kasvanut määrä ei mielestäni kerro lisääntyneistä laiminlyönneistä. Yksi uusi jaosto on mahdollistanut käsiteltävien juttujen määrän kasvattamisen, perustelee valvonnasta vastaava lakimies Pia Kauppinen.

– Lisäksi kantelumenettely tunnetaan nykyisin aiempaa paremmin ja kanteluita tulee jo siksi enemmän kuin aiempina vuosina. Luottamus saavutetaan vain sillä, että ihmiset tietävät olemassaolomme, Kauppinen jatkaa.

Oikeudellisten palveluiden valvonta ei kuitenkaan nykyisellään ole kaiken kattavaa. Valvonnassa oleviin aukkoihin on kiinnittänyt valvontalautakunnan lisäksi toistuvasti huomiota myös oikeuskansleri Jaakko Jonkka. Kaikkia oikeudellisia palveluita ei valvota samalla tavalla: Valvontalautakunta valvoo asianajajien ja julkisten oikeusavustajien kaikkea toimintaa, mutta lupalakimiehet kuuluvat valvonnan piiriin vain silloin, kun he hoitavat oikeudenkäyntiasioita.

Valvontalautakunnan tilastotietoihin ja esimerkiksi oikeuskansleri Jaakko Jonkan näkemyksiin voi tutustua tarkemmin tänään julkaistussa Valvontakertomuksessa 2014:
www.valvontalautakunta.fi/valvontakertomus

Liite: Tiivistelmä oikeudellisesta ammattinimikkeistöstä

Lisätietoa:
Valvonnasta vastaava lakimies Pia Kauppinen, valvontalautakunta, puh. 040 768 7656


Suomen Asianajajaliiton yhteydessä toimiva itsenäinen ja riippumaton valvontalautakunta valvoo asianajajia, julkisia oikeusavustajia ja luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia.

Suomen Asianajajaliiton lakisääteisenä tehtävänä on säännellä ja valvoa asianajotoimintaa. Asianajajaliitto edistää asianajopalveluiden laatua, kouluttaa ja tukee asianajajia sekä osallistuu aktiivisesti lainsäädännön kehittämiseen. Asianajajaliitto on lailla perustettu julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on lakisääteisiä tehtäviä. Asianajajaliitto ei ole rekisteröity yhdistys, ammattiliitto tai yrittäjäjärjestö. Vain Asianajajaliittoon kuuluva lakimies saa käyttää nimikettä asianajaja. Asianajajia on Suomessa 2 000.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs