Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Mainosjakajalle palkkasaatavia lähes 24 000 euroa

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry

Mainosjakajalle palkkasaatavia lähes 24 000 euroa

Tiedote.
Julkaistu: 15.01.2015 klo 09:54
Julkaisija: Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry

Suora Lähetys Oy velvoitettiin maksamaan mainosjakajalle palkkasaatavia viivästyskorkoineen lähes 24 000 euroa. Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi tuomion työntekijän palkkasaatavia koskevassa asiassa uudenvuodenaattona. Suora Lähetys ilmoitti tyytymättömyytensä käräjäoikeuden päätökseen.

Suora Lähetys Oy oli jättänyt maksamatta huomattavan määrän mainosjakajan palkkasaatavia. Palkkasaatavat perustuivat vuosina 2008—2009 tehtyihin töihin. Saatavien jäätyä vaatimuksista huolimatta maksamatta, palkkariita saatettiin kanteella käräjäoikeuden tutkittavaksi. Haastehakemuksessa vaadittujen saatavien kokonaismäärä oli yli 40 000 euroa.

Asiassa oli erimielisyyttä siitä, oliko työnantaja velvollinen noudattamaan palkkauksessa Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta. Työnantajan näkemyksen mukaan mainosjakajalle ei olisi tarvinnut maksaa Posti-ja logistiikka-alan PAU:n neuvotteleman työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että työnantaja oli velvollinen noudattamaan PAU:n yleissitovaa työehtosopimusta, minkä vuoksi työnantaja oli velvollinen suorittamaan mainosjakajan palkkasaatavat.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi osan palkkasaatavista vanhentuneiksi. Työntekijä ja hänen isänsä olivat keskustelleet työnantajan kanssa palkkavaatimuksista ja vieneet yhtiön kirjanpitäjälle myös laskelmia maksamatta jääneistä palkoista. Koska vaatimusten esittämisestä tai laskelmien toimittamisesta ei ollut kuitenkaan kirjallista todistetta, joka osoittaisi työnantajan saaneen vaatimuksen tiedoksi, käräjäoikeus katsoi jääneen näyttämättä, että saatavien vanhentuminen olisi katkaistu.

Mainosjakajan palkkasaatavat koskivat joulukuun 2009 edeltävää aikaa. Tuolloin alalle solmittiin PAUn tulkinnan mukaan keltainen työehtosopimus, joka ei tosiasiallisesti edusta työntekijöitä. Mainos- ja ilmaislehtien jakeluun tehtiin joulukuussa 2009 oma työehtosopimus, jonka laillisuutta käsitellään parhaillaan hovioikeudessa. PAUn mukaan mainosjakajien palkkaukseen tulisi soveltaa Viestinvälitys- ja logistiikka-alan yleissitovaa työehtosopimusta. Sopimuksen mukaan jakajille tulisi maksaa kahdesta ensimmäisestä jaettavasta tuotteesta kummaltakin kerrostaloissa 5,31 senttiä sekä vastaavasti omakoti- ja rivitaloissa 5,53 senttiä. Seuraavista tuotteista tulisi maksaa 0,94 senttiä ja taittamattomina jakeluun tulevista lehdistä 1,13 senttiä kappaleelta.

Lisätietoja:

Heidi Nieminen, PAU ry, puheenjohtaja, puh: 050 340 3217
Iikka Avela, lakimies, puh: 043 825 5311

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry on Itella-konsernin henkilöstöä edustava työntekijä- ja toimihenkilöjärjestö. PAU:n jäseniä työskentelee myös muissa yrityksissä, G4S Cash Solution Oy:ssä ja Ahvenanmaan postissa, Posten Ålandissa. PAU on yli 30 000 jäsenellään alansa vahva edunvalvoja, joka ajaa jäsentensä taloudellisia, ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs